Нети: Съвременният път на артиста е да бъде мултифункционален

7318
Нети: Съвременният път на артиста е да бъде мултифункционален
Снимка: Личен архив

Всичко, в което Нети реализира различните си таланти, сякаш най-добре може да се възприеме, изрази и оцени на живо. И да я гледате в ролите ѝ на театралната сцена. И да я слушате как пее, дали сама или с Дони, поп музика или опера. Да следите танца ѝ. На живо. Дори ако я срещнете на улицата отблизо, ще установите, че на живо тя е и още по-красива. И така, естествено, направихме това интервю с нея на живо. Поговорихме за героини и партии, запечени сандвичи с шунка и кашкавал, портрети и стихотворения, Ани Ленъкс и Йоко Оно, докторантурата, двете нови пиеси на Дони, но и още:

Кое е онова проявление на човека, което ти е най-интересно и се радваш, щом го откриеш в характер, който имаш да изиграеш?

Във всяка една героиня могат да се намерят пластове – когато външно зрителят вижда едно, а характерът изгражда образа между думите, в действията. Може да има симпатична външност, а в същото време по този начин да манипулира другите.

Имаш ли своя героиня в театъра, която би искала да ти бъде приятелка в живота, ако беше реална?

Този въпрос ме кара да си направя ретроспекция на това в какво са ме виждали режисьорите – защото нас винаги ни избират. В театъра, както и в киното, избират типажно, но понякога режисьорите те изненадват. В този смисъл – аз съм щастлива артистка, защото като поглеждам палитрата от героини, които са ми давали, не съм тотално типизирана. Най-много съм играла симпатични и добри момичета. Симпатична, красива, мила манекенка, много фрустрирана, много деликатна, но с чувство за хумор – би ми била приятелка със сигурност. Имаше едно прекрасно представление - „Вдигай завесата“, където играех мила, сладка, много красива жена, на която всички ѝ лепват етикета „Глупачката“. А всъщност се оказва, че тя е по свой си начин много по-мъдра, много по-благородна от останалите. В „Железния светилник“ сега играя Ния – силно момиче, което си отстоява принципите, има достойнство – определено бих се радвала и тази млада жена да ми е приятелка.

С Дони

 

А с коя не би искала да си приятелка?

В „Маркиз дьо Сад“ играя Маркиза дьо Сад, а подобна героиня беше и Гурмижская, в „Лес“ на Островски. Те двете са точно обратното на това, за което досега говорих – манипулативни, жестоки, абсолютно без сърце жени, които се вълнуват само и единствено от себе си, носят едно огромно его. Ето тези не бих ги избрала за приятелки.

Какво би променила в човешката природа?

Ако погледнем сега какво липсва – според мен е състраданието. Някак си е модерно хората да са груби, особено младото поколение, да слагат на първо място Аз-а, да се мерят по успеха, а не по човешките си действия. Ако всеки умее да се поставя на мястото на другия, за секунда, и да не съди веднага, този свят ще бъде наистина по-добро място. Когато има твърде много егоцентризъм, на теб просто не ти минава през ума да си помислиш какво му е на другия, защо го е направил, поне да попиташ. Но ако можеш – да дадеш възможност на другия да обясни и да се опиташ да влезеш в неговите обувки, да допуснеш, че има някой друг на този свят и той също има проблеми. Когато подходиш с добро, с усмивка, с хумор – и другите ти отвръщат така. Аз следвам стъпките на Мастъра (б.а. - има предвид Стефан Данаилов), той казваше – „Тръгвайте с добро. Ако ви отвърнат с лошо, се дръжте на положение. Но просто тръгвайте с добро.“. И обикновено това действа.

Какво правиш с цветята, които получаваш от публиката?

Това с цветята е много тъжна работа. От една страна, разбирам жеста, оценявам го, няма как да не ги взема. От друга страна, наистина ми е мъчно за тези откъснати създания, те и без това имат кратък живот. Понякога, ако сме на турне, ги подарявам на ресторанта, в който отиваме, за да не ги мъкна до София, иначе те ще умрат. Друг път ги занасям до къщи, просто защото си давам сметка, че това е начин на уважение. Но предпочитам да ми подарят нещо, което да не е откъснато и умряло.

Като Маркиза дьо Сад в "Маркиз дьо Сад"

 

Шоколад, бутилка вино?

Не, аз вино не пия. Случвало ми се е да ми подарят портрет – няколко пъти и то все момиченца на възраст 15-16 – те са ме нарисували. Което е много, мнооого приятно и мило!

Това ли е най-неочакваният подарък, който си получавала след представление?

Не мога да кажа, че съм от тези, които са получили кой знае какви подаръци. Получавала съм стихотворение – за жената, че тя е красива, нещо в този дух. Имаме шантави случаи – Иван Радоев си има един, явно фен, който на всяко представление на поклона минава и му подава нещо – я пура, я шоколад, различни неща. Много е смешно как минава, без да го поглежда, пресяга се, подарява му и си продължава.

Ако можеше – кой български актьор, вече не между живите, би възкресила за едно последно участие, в което да си партнираш с него?

Двама ще са. Иван Налбантов и Илия Добрев. Ние бяхме в един театър, в една и съща пиеса няколко пъти, но нямахме много сцени заедно.

Родена си на 14 септември. Като ученичка рождените дни с приятелчета бяха ли леко помрачени от утрешното начало на учебната година или обратно – още по-весели, защото лятото ви е дошло твърде дълго и е доскучало?

Отразяваше се в позитивен смисъл, че пак се събираме заедно. Весели рождени дни бяха, обикновено ги празнувахме в моята къща, в която съм родена – тя беше точно до училище. Почти всичките ми съученици живееха в този квартал и си знаеха традиционно, че се събираме на 14-и в нашата къща, която беше в центъра на София, но беше с двор – и винаги беше много весело. Майка ми правеше запечени сандвичи с шунка и кашкавал и ги разнасяше напред-назад и беше весело!

Като дете притежаваше ли и други таланти, които обаче, растейки, не разви?

В наука мен ме нямаше, макар че майката, която ме е отгледала, беше физик, баща ми беше лекар. Там не ми беше силата. Много обичах да рисувам и това го умеех добре. Всъщност карах и курсове, за да кандидатствам в Художествената гимназия, но малко преди това си дадох сметка, че това не може да ми е животът, защото е много статично занимание и много самотно. А аз не съм такъв човек. И в момента, в който прочетох, че ще има изпит за театрална паралелка, в която ще се играе, пее, танцува – си казах – ето това искам да правя. А Стефка Костадинова, която преди години ме гледаше в Dancing Stars, в публиката, седнала до Дони, му е казала „Много е изгубил високият скок“.

Ти си талантлива и успешна и като актриса, и като певица, и като танцьорка. Ако сега от теб иска съвет младо момиче с умения и в актьорството, и в музиката, и в танците дали да продължи и с трите или да се фокусира върху едно от тях, какво ще му кажеш?

Категорично – ако ги има като дадености – трябва да ги развива и трите! Това е съвременният път на артиста според мен. Да бъде мултифункционален. При нас все още често се задава въпросът ама вие точно какво сте? Ако погледнем на Запад, а и на Изток, може да видим много успешни драматични артисти в мюзикъли и виждаме, че те са със страхотна певческа постановка. Една Глен Клоуз например, която няма три октави диапазон, но като я слушаш как пее, разбираш, че тази жена е положила големи усилия и има перфектна мюзикълна постановка. Други ще ги видиш, че имат даденост да танцуват – като Джон Траволта, който е бил първо танцьор. Тези неща са част от сценичното поведение.

Танците и пеенето не са ли всъщност част от необходимата подготовка, от изискванията, за да си актьор?

Точно така! Аз в момента пиша докторантура по Мюзикъл и оперета, но темата ми е „Самостоятелната работа на синтетичния изпълнител по време на репетиция на дадено произведение“ – какво прави извън репетиции, защото репетиционният процес в Мюзикъл и оперета е много по-голям, с много повече компоненти. И като пластически решения, и във вокалните репетиции да изградиш как достигаш до това да запееш... В този смисъл аз много търсих какво да е определението – първо го бях нарекла „синтетичен актьор“ (б.а. - от „синтез“, не от „синтетика“), но след това се сетих, че това ограничава – той е изпълнител. Ние изпълняваме пред публика. Изпълнители сме.

Като Ния в "Железният светилник"

 

„Бохеми“, „Хубавата Елена“, „Слугинята господарка“ са трите опери, в които имаш роли. Да очакваме ли нещо ново от теб в тази посока?

В момента правя партията на Силва Вареску от „Царицата на чардаша“ – класическа оперета от високия стил. Като партия е достойно да се нарече и опера – тежка за пеене. Другото, което подготвям в тази посока е с хора на Великотърновската опера и конгобенд (по-камерен оркестър, не симфоничен). Та там правим една програма, тя е по-скоро като концерт, но ще има и дует между Дон Жуан и Церлина от операта „Дон Жуан“. Та от това високо изкуство на Моцарт ще минем и през „Коса“, през мои много любими мюзикълни пиеси, през „Уестсайдска история“. Ще направим един калейдоскоп на музиката, която ние харесваме и интересното е, че ще е с многогласие – с хор – и с интересни аранжименти.

А как реагират съседите ти, когато се разпяваш у дома?

Никога не са протестирали. Ставало е въпрос: „Какво учиш сега, чуваме те, пееш“. Приятно реагират.

Какво, ако би работила, би се чувствала най-нещастна?

Нещо, свързано с цифри, например счетоводител. В това ще съм самото дъно. Такъв тип ежедневие, в което поне според мен няма нищо, свързано с изкуство.

Преди представление

 

Ако Дони беше художник, а не музикант, щеше ли пак да ви се получи така перфектно помежду ви?

Ако е свързано с изкуство, съм сигурна, че пак бихме имали много, много общи теми.

С него като че ли се разбирате почти идеално. По кой битов въпрос все пак сте на различно мнение: кой филм да гледате, да е пуснат ли климатикът? Има ли такава тема изобщо?

Не, по тези теми, като цяло сме си в синхрон от самото начало. В някои ситуации аз отстъпвам или изчаквам правилния момент да изкажа своя теза, която да бъде възприета. Битовизмът е лесен. Аз се занимавам с битовизми, той не се занимава и това е моята сфера.

Има ли песен или група, която ти обожаваш, а Дони – не може да понася?

Не. Относно музикален вкус – още от самото начало, като се опознават двама души и споделят за музика; когато сме си показвали и сме научавали един от друг дадена група или изпълнител – не е имало случай той да каже „Това – не!“.

По време на пандемията записахте албума „2020“, чието име, освен годината, подсказва и 20 години от вашето семейство, както и 20 години от вашата съвместна работа. Казвате ли си сега – „Хайде да не чакаме нови карантини, а вече да действаме по следващия“? Имате ли нови идеи вече?

Нашата идея, от момента, в който се роди нашето дете, беше, че винаги единият родител трябва да е вкъщи. Когато единият пътува в чужбина, другият си е вкъщи. Ние имаме толкова много песни, бяхме в Поморие наскоро, пяхме два часа и пак не си изпяхме всички песни. Няма революционна ситуация и необходимост да направим нов материал, ходим заедно по участия достатъчно. А Дони написа две пиеси миналото лято, по-камерни, изпъстрени с много чувство за хумор и много обрати, сигурна съм, че ще са много интересни за гледане. Това не съм го казвала досега. Едната пиеса е за мъж и жена и ще я репетираме с Асен Блатечки, ще я играем повече в чужбина. Заглавието ѝ е „Граматика на илюзиите“, режисьор – Иван Урумов. Другата пиеса, която Дони написа, е за двама мъже – вероятно ще са той и Геро.

За последно въпрос с Дони. В интервюто ми с него на питането с кой световен музикант (все едно жив или не) се чувства свързан духовно – отговорът му беше Джон Ленън. Ако сега ти задам аналогичен въпрос и на теб, може би вече се налага да отговориш Йоко Оно?

О, не! Не бих отговорила „Йоко Оно“. Не, не. Тя и Джон Ленън сигурно са имали много дълбока кармична връзка, че да се съберат. Аз определено не съм фен на личността на Йоко Оно, нито пък на нейното творчество.

Фотокредит: Маруся Русева

 

Коя личност ти е повлияла най-много в пеенето?

Бих казала Ани Ленъкс – тя ме накара в тийнеджърските години дори да уча английски с нея, търсех всяка дума в онези огромните речници. Нина Симон. Ела Фицджералд. Певици, които ти разкриват нов начин на звукоизвличане, на музициране, на фраза.

Най-голямата тъпотия на изкуството днес?

Желанието за подмяна на стойността на човека. Имам предвид, че – поне моето поколение и тези пред мен – се възхищавахме на свръхчовеците в музика. Ще дам пример с Фреди Меркюри. Огромен глас, мощен талант. Веднага се сещам и за Монсерат Кабайе. Възхищаваш се на това, че са свръх и си казваш – искам като тях. За да станеш като тях обаче, трябва освен талант да положиш усилия, усилия, усилия, да учиш, да учиш. А сега ми се струва, че тези, които искат да влязат в сферата на изкуството, се задоволяват с това да направят нещо, което вече си могат. Всеки, който е научил няколко акорда на пиано, си казва – ето бе, аз мога – и измисля песен. Той е готов с три акорда или има някакви гласови данни – но си казва – това е съвсем достатъчно, супер съм! Все по-рядко чуваме музициране, разгърната мелодия, глас, който да впечатли със своята филигранност. Същото е и в останалото изкуство – аз самата не мога да открия къде е изящното, къде е възхитителното на картини, в които виждаме кръг и чертичка. Според мен изкуството трябва да те възхити, да е свръх! Въпреки че ме питаш за тъпотиите, в съвременната музика има много творци, които експериментират и смесват стилове, звуци, подходи, начин на вокализиране и така се получават интересни неща. И понякога това, че не знаеш много, ти позволява да не се ограничаваш. Или ако не си завършил например консерватория, може да ти даде свободата да не си ограничен в преподаваното познание и така може да откриеш нова креативна посока.

Добре де, вече наистина последен въпрос, свързан с Дони. Кое ще се случи първо: ти да направиш дует с Момчил или Дони да направи нова песен с него?

Нито едното, нито другото. Те са си останали много близки приятели. В годините, когато сме били заедно, на почивка, сме имали прекрасни разговори. Аз изключително обичам Момчил като човек, той е изключително благ и добър човек.

Нещо, което да споделиш за финал?

Щастливото живеене е да носиш със себе си ведрина, усмивка и обикновено хората наистина отвръщат с това. Нас, балканците, много ни дразни онзи small talk у англичани, французи, американци, които тръгват към теб с усмивка и ти го гледаш – този сега какво ми се прави! Ти този човек може да не го видиш повече, ама защо да не си кажете пет хубави приказки.

Интервю на Милен Антиохов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Ваня Джаферович: Никога няма да си простя, че не съм се учил да свиря

Ваня Щерева: Нетрайният ми интерес към нещата е едно от лошите ми качества

Актрисата Ивана Керанова: Изкуството е голямо, има място за всички

Петър Антонов: Всеки може да се роди с талант, но по-важно е моженето

Какви книги чете актрисата Вилислава Кирилова?

Николаос Цитиридис тръгва на турне с ново комедийно шоу

Петър Дочев: Много се радвам на тези артисти, които са расли на улицата

Радивое Андрич: По-скоро бих копал канали, отколкото да работя в офис

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com