X
 
 

Никола Тесла: Ако омразата беше електричество, щяхме да осветим целия свят

41050 4
photo of Никола Тесла: Ако омразата беше електричество, щяхме да осветим целия свят
Снимка: Уикипедия
Нека започнем с няколко интересни мисли и идеи:

1. Ако искате да откриете тайните на Вселената, мислете в термини, като енергия, честота и вибрации.

2. В деня, в който науката започне да изучава и явленията от нефизическо естество, за едно десетилетие ще постигне повече напредък, отколкото през всички предишни векове на съществуването си.

3.Самотата, това е тайната на изобретателството. Тогава, когато сте сами, се раждат идеите.

4. Повечето хора са дотолкова обладани от изкушенията на външния свят, че те са напълно слепи за онова, което протича през самите тях.

5. Моят мозък е просто приемник. Във Вселената съществува едно ядро, от което добиваме познания, сили и вдъхновения. Не съм проникнал в тайните на това ядро, но знам, че то съществува.

6. Умствените сили са дар, идващ от Бога, Небесния Вседържител, и ако концентрираме ума си върху тази истина, ще влезем в хармония с тази велика сила. Майка ми ме учеше да търся всички истини в Библията.

7. Интуицията е нещо, което стои по-високо от знанието. Без съмнение имаме определени фини органи, които ни позволяват да възприемаме истини, пред които логиката или друго волево усилие на мозъка са безполезни.

8. Ако омразата ни можеше да се преобразува в електричество, то би осветило целия свят.

9. Когато вроденото предразположение се прояви като работа с постоянство и всеотдайност, човек се приближава до целта си с обувки-бързоходки. 

10. Нашите добродетели и нашите недостатъци вървят ръка за ръка, както енергията и материята. Когато те се разделят, човекът престава да съществува.

11. Неразбирателството винаги възниква от невъзможността да се погледне с очите на другия.

12. Може би ще доживеете да видите ужаси, извършвани от хора и неподлежащи на човешко разбиране.“

13. Всичко, което е било велико в миналото, е било осмивано, заклеймявано, преследвано и потискано. Но то се е появявало отново, вече по-силно и победоносно след тези затруднения.

14. Любовта, която правим, не е от голямо значение. Най-важна е любовта, която даряваме.

15. Жадни сме за сензации, но скоро те ни стават безразлични. Чудесата, на които сме се дивили вчера, сега са ежедневие.

16. Всяко живо същество е част от механизма на вселената. И въпреки че всяко отделно същество е под влиянието само на най-близкото го обкръжение, в действителност сферата на влияние се разпростира до безкрая.

17. „Проблемът на много изобретатели е, че им липсва търпение. На тям им се губи волята да създадат нещо бавно, цялостно ясно в ума си, докато го „почувстват как работи“. 

18. Личността е като еднодневка, расите и народите възникват и отмират, но човекът е вечен.

19. Може да сме свободни да мислим и действаме като единици, но имаме връзка помежду си, както звездите на небосклона — неразрушими връзки. 

20. Парите не представляват чак такава ценност, каквато им придават хората. Всички мои пари бяха инвестирани в експерименти, с които направих нови открития, позволяващи на човечеството да води по-лек живот.

 

Според мнозина гениалността на Никола Тесла (1856-1943) започва от най-ранното му детство и се дължи на един трагичен инцидент. Никола видял как по-големият му брат умрял в катастрофа. В годините след трагедията Тесла, който е син на сръбски православни свещеници, започнал да вижда разни неща във въздуха около себе си.

Никола мечтаел да постъпи в Политехническия институт в Грац. Баща му Мишлутин обаче, който бил сръбски православен свещеник, му забранил да учи за инженер, тъй като искал да продължи делото му и да стане пастор. Потиснат от забраната, Никола заболял от неизвестна тежка болест. В момента на най-тежка за младежа криза, когато станало ясно, че краят му е вече близък, бащата позволил на сина си да учи какво пожелае. За няколко дни само Никола оздравял напълно.

След тежкото боледуване Тесла започнал да изпитва странни нарушения на психиката, съпроводени от ясни видения. "Силни светлинни проблясъци обливаха картината на реалните околни обекти и завладяваха всички мои мисли. Възприемах тези видения като действителност, независимо че осъзнавах много добре, че те не са реални. Скоро открих, че най-добре понасям тези моменти, като се отпусна и позволя на въображението си да ме води.

Така започнаха моите ментални пътешествия. Всяка нощ, а понякога и през деня, след като оставах насаме със себе си, започваха моите пътешествия в непознати места, градове и страни. Там живеех, срещах хора, създавах запознанства и приятелства и - колкото и невероятно да е - тези запознанства ми бяха толкова близки, както и тези с моето семейство", разказва Тесла за състоянията си, които действително са близо до шизофренията, но без да засягат интелекта му. 

Променливия ток 

Когато младия Никола Тесла пристига в САЩ през 1884 година, моментално отива в дома на Томас Едисън. Краля на тока, както наричат тогава Едисън, отказва. Младежът обаче разполага с препоръчително писмо - от директора на френския клон на "Едисън Машийн Уъркс". То гласи: "Драги г-н Едисън, познавам само двама велики човека. Вие сте единият, а младият Никола Тесла е другият."

Едисън е силно заинтригуван. Разглежда скиците на младият учен. Вижда схеми на водна електрическа централа, електродвигател, самолет с вертикално излитане. Изразява обаче пренебрежение - електрическият мотор за променлив ток му се струва пълна фантазия. Не помагат разясненията на Тесла. Въпреки всичко го наема на работа.

Младокът прави куп подобрения в лабораториите на Едисън, който му обещал награда от 50 000 долара, ако направи откритието за променливия ток. Тесла се затваря в лаборарията ден и нощ и накрая успява. Едисън обаче не му дава нито цент, казвайки, че Тесла не разбира от хумор, а сърбинът напуска компанията. След време обаче "Юнион Телеграф Къмпани" му предлагат да финансират изработката на системата на Тесла за променлив ток. Презентацията на електрическия мотор предизвиква страхотен интерес. Едисън се чувства все по-заплашен и обявява откритието за непрактично и безсмислено. Престижът му кара инвеститорите да се отдръпнат и Тесла отново изпада в криза. Спасява го магнат на име Уестингхаус. Богаташът предлага един милион долара за патентите на сърбина, добавя и по два долара и половина за всяка конска сила електроенергия. Договорът е сключен.

Отмъщението на Едисън

Томас Едисън потъва в страховита завист. Неговият постоянен ток (DC) е повален от системата за променлив ток (AC). Той започва активна медийна кампания срещу Тесла и Уестингхаус. Прави демонстрации, в които убива животни чрез променлив ток. Дори слонове. През целия си живот Едисън пречи на Тесла, чувствайки, че е засенчен от него и е един от главните виновници "ученикът му" непрекъснато да страда от бедност и мизерия. 

Предвижда смартфона 

Тесла се опитал да направи джобно устройство, което може да получи борсови котировки и телеграмни съобщения чрез кодирани честоти. За целта построява Телефункен - безжичната станция в Сейвил, Лонг Айлънд. За да я направи получава от редовния си спонсор финансиста Джей Пи Морган 150 000 долара. Тя обаче никога не успява напълно да заработи. През 1917 г. кулата е иззета и взривена с динамит от морската пехота, поради опасения, че германски шпиони могат да я използват, и че тя може да бъде използвана като ориентир за подводници.

Спи по 2 часа на нощ

Ученият е известен с това, че спи само по 2 часа на нощ. Често успявал да прекара два или повече дни в лабораторията си, без да се отдава на сън изобщо. Тесла, по подобие на Леонардо да Винчи, е прилагал техниката на полифазния сън. Идеята е следната: на всеки 4 часа дремваш по 15 минути. Това прави сумарното време за сън в едно денонощие 1 час и 30 минути и съответно освобождава шест часа повече за работа. 

В университета искали да го изритат от системата на образованието, защото били крайно притеснени, че младият студент просто ще умре. Причината: будувал по 20 часа в денонощието, които обикновено прекарвал в библиотеката. Самият Тесла твърди, че често получавал халюцинации, вероятно заради лишенията от сън.

Страдал от обсесивно-компулсивно разстройство

Никола Тесла бил завършен невротик и страдал от почти всички измерения на т.нар. лека психиатрия. Със сигурност е изпитвал панически страх от микроби, който развива като дете, когато на два пъти се разминава със смъртта след като е заразен с холера. За Тесла било невъзможно да се здрависва с други хора, а когато ходел на ресторант настоявал сам да измие чинията, преди да поръча храна. 

Стайнбек: Всички велики неща са самотни

Нека започнем с няколко великолепни цитата.  1. Да бъдеш жив, означава да си пълен с белези 2. Разбрах от дълго проучване, че се...

Когато например трябвало да напусне сграда, той я обикалял цялата отдясно наляво, за да се "освободи" и да стане възможно да я напусне. А когато плувал в басейн, винаги правел 33 дължини, тъй като бил обсебен с това число. В случай, че забрави на коя дължина точно е, започвал да брои отначало. Също така страда от фобия от перли. 

Плащал сметките в хотела със "смъртоносен лъч" 

Когато ходел на хотел, давал на съдържателите вместо пари една дървена кутия, за която изобретателят твърдял, че съдържа работещ модел на оръжие, която можело да сложи край на войните. Тесла твърдял, че този смъртоносен лъч можел да спре всяка нападаща армия. Когато предал кутията с изобретението, Тесла предупредил хотелския персонал, че никога не бива да го отваря. Те страхливо се подчинили и скрили кутията в склада. След смъртта на Тесла през 1943 година кутията била отворена – вътре нямало нищо освен жички. 

Говорел осем езика

Страхотният му интелект далеч не се разпростирал само до физиката. Тесла е владеел перфектно 8 различни езика: сърбо-хърватски, английски, чешки, немски, френски, унгарски, италиански и латински. 

Диетата

Джордан Питърсън, който взриви либерали, комунисти и обикновени тъпанари

Нека започнем с малко цитати: "Когато аристокрацията хване настинка, работническата класа умира от пневмония".  "За да си способ...

Диетата на Никола Теска е послочино известна. В един момент започва да се храни основно с мляко и мед. Смятал е, че това е най-чистата форма на храната. Оттам и леко мъртвешкия му безжинен вид по фотографиите. „Все повече хора умират или се разболяват от замърсена вода, а не от кафе, чай, тютюн или други стимуланти. Аз лично отбягвам всички стимуланти. Освен това не ям месо. Убеден съм, че до един век кафето, чаят и тютюнът вече няма да са на мода. Алкохолът обаче все още ще се употребява. Той не е стимулант, а същински еликсир на живота", пише Тесла. 

В края на живота: Бедност и постепенно полудяване

В края на живота си Тесла живеел сам в евтини хотелски стаи и често предпочитал компанията на гълъбите пред тази на хората. Твърдял, че разбира какво си говорят и общува с тях. Ставал все по-необщителен за останалите хора. 

Вече в напреднала възраст, Тесла е ударен от лек автомобил, при което счупва ребро. Това причинява остро възпаление на белите дробове, което по-късно се превръща в хронично заболяване. 

Никола Тесла умира от сърдечна недостатъчност в нощта на 7 срещу 8 януари 1943 година. На 12 януари тялото му е кремирано и урната с пепелта е предоставена на гробището в Ню Йорк. По-късно останките му са преместени в музея в Белград. Когато умира патентнтите институции в САЩ отчитат, че през целия си живот ученият е патентовал 700 изобретения. Не оставя потомство.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • до Борислав Касабов 3 до Борислав Касабов преди 9 месеца Профил на трол?
  Ако в началото е бил огънят, то кой е създал огънят, според вас? Или огънят е създател? И как огънят може да създаде света? От къде огънят има толкова разум, та да създаде вселената с всички толкова сложни неща в нея? Моля, отговорете ми!
 • Борислав Касабов 3.1 Борислав Касабов преди 9 месеца Профил на трол?
  Науката е стигнала до големия взрив . Вселенският взрив , не само взривовете в нашата Галактика , Галактиките са условно безброй , наречена опознавателно Млечен път , е , и са огромни . Земните хора не можем да си представим , какви невоъбразимо колосални енергии са те ! Астрофизиците на земята , говорим за тези учени , които работят в сериозната наука имат универсална , и в разновидностите й , виж още ›› Теории , за произхода на Всемира , които утвърждават в същността си Огънят , Големия вселенски взрив , като създател на света ни , на звездите , на всички космически тела , и най-общо , на Космоса . Въпросът , освен строго научен , е и философски . Философски , защото хората , обикновените хора , не могат да приемат безкрая , във времето , в пространството , и на материята , каквито й да са познатите и непознате им форми . Хората не могат да приемат с опосредствените си сетива , със съзнанието , и с разума си , преходността на живота си . Съчиняват си , тоест , най-вече тези , които във времената назад , избрани от тях , или самозвани , да ги управляват , в знайната човешка История , най-често им измислят религии - небивалици , за да ги владеят за добро или за зло . На много хора те са им достатъчни , за да живеят в мир със себе си ! Аз също съм спокоен , без чужди наложени ми заблуди , защото знам че съм нищожен . Уповавам се на разума си , на сетивата си , и на нравствеността си , колкото и те да са несъвършени . Една искра живот съм , стоплен и роден съм от частичка всемирен и земен огън с любов в безкрая на времето и на пространството . Е-хааа
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Твърденията, че съществуват някакви уникални изобретения на Тесла, които никой друг не би могъл да изобрети, но те са скрити или унищожени са градски легенди и митове разпространявани от хора които не разбират нищо от наука.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Цветан Тодоров 1 Цветан Тодоров преди 9 месеца Профил на трол?
  Кулата на Тесла не е била просто някаква си радио кула за телефони - като такава е била представена за да бъде финансиран проекта на Н. Тесла за създаване на кула за безжично предаване на електричество. Дж. П. Морган като разбира за какво му отиват парите и че ще бъде нещо, на което не може да се постави електромер или някакъв вид такса, тогава заповядва проекта да бъде прекратен и да се разруши т виж още ›› ази кула.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Прогноза за времето - 20 април

Облачността над страната ще е разкъсана, често значителна. На места ще превали слаб дъжд, в планините над 1300 м – слаб сняг. Ще

missing image
Двама загинаха при самолетна катастрофа в

Двама души са загинали след инцидент с частен самолет край село Оризаре. Това съобщи за  „Фокус“ - Пловдив говорителят на ОДМВР-Пловдив. Сигналът е подаден

missing image
Врачани излизат на спортен празник в

Спортно-туристическият празник започва във Врачанския Балкан днес, 20 април, пред хижа „Леденика“. В спортната проява, организирана от Община Враца ще вземат участие ученици,

Последно в Актуално