X
 
 

Светослав Иванов: Протестираме, само ако ни бръкнат в джоба

18800 20
photo of Светослав Иванов: Протестираме, само ако ни бръкнат в джоба
Снимка: btv

Светослав Иванов е журналист на bTV Новините и водещ на предаването „120 минути“, което се гордее със заслужено място в зрителския топ три на най-интересните и успешни публицистични предавания у нас. Автор е на едни от най-значимите български документални филми за Близкия Изток от страни като Ирак, Афганистан, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други.

Носител е на множество престижни награди, сред които „Робер Шуман” на Европейската комисия за разследването „Полумесец в Короната” за ислямистките движения в Лондон. Специализирал е в Организацията на Обединените нации в Ню Йорк и Женева през 2012 г., А в момента завършва специализирана програма по “Negotiation Mastery” (Майсторство в преговорите) в Harvard Business School. Автор е на хитовия сборник "Tам, където загинаха дърветата" (2015) с пътеписи от най-горещите точки на света. Втората книга на Светослав Иванов – „Чудовища и будители” (2017) - събира 75 коментара от мини рубриката му, в която в началото на всяко предаване коментира най-интересните теми от седмицата. Ето какво заяви журналистът пред Actualno.com. 

- Г-н Иванов, какво мислите за медийната среда в момента: фалшиви новини, едносрични сайтове или сайтове-брадви, властови зависимости и пр.? И също как социалните мрежи преструктурираха медиите и политиката (особено във връзка със скандала с "Кембридж аналитика"?)

- Социалните мрежи са инструмент и платформа, а не източник. Голямата грешка на „Фейсбук” е, че създаде възможността всяка споделена статия да изглежда по абсолютно идентичен начин, независимо дали тя е разследване на някоя голямо и авторитетно издание или манипулация, написана в мазе. Рекламният модел на мрежата пък дава възможност за прецизно насочване на всяка информация към огромни групи от хора, които ще я възприемат лесно и ще я споделят масово. Това е само един от елементите на моделирането на съзнанието. Все по-често ще ни се случва да водим древния философски спор - какво е истината? В света на алтернативните факти, тоест удобните истини, всеки може да пише и да си говори каквото си поиска. Но не вярвам, че този модел ще се окаже устойчив. Забелязва се завръщане на хората към авторитетните медии, особено при наличие на значими събития и явления, които се нуждаят от контекст и професионално отразяване. Бумът на социалните мрежи не успя да погребе журналистиката, тя оцелява и то в доста по-класически форми. Телевизионното съдържание остава една от най-влиятелните ѝ форми и дори хората, които твърдят, че не гледат телевизия в класическия ѝ вид, консумират такова съдържание през сайтовете, които четат.

- Имате ли впрочем някакво обяснение за възхода на дезинформацията? Тя сякаш запълни някаква необходима ниша, до която традиционните медии не могат да достигнат.

- В основата на дезинформацията е съмнението, закодирано в човешката природа. Първо, хората глобално загубиха доверие в управляващите елити и използваха социалните мрежи, за да го изразят. Същата стратегия започнаха да използват и политиците, но този път, за да подхранват властта си. Парадокс е, че демократизирането на информацията разклати демократичните устои на много места по света. Който има повече пари и е по-силен в мрежата, има по-голяма обществена власт. Така объркахме границите между реалната и виртуалната представа за живота и политиката. Обединяваме се, но само виртуално. Всеки започна да възприема себе си като съдник, без да си дава сметка, че това убива общата посока на обществата ни и ги превръща в разделени общности от единици. И ето ви още един парадокс – животът ни изглежда все по-несправедлив, но ние сме все по-мълчаливи и затворени във виртуалните си балони. Пасивни съдници. Вместо навън и на глас, изразяваме несъгласието си вътре и чрез текст. А по улиците е тихо, спокойно…

- Едно от нещата, които ви отличават от останалите ви колеги, са коментарите, които правите в предаванията си и които често натрупват особена популярност. Как всъщност решихте да възкресите този полузабравен жанр – телевизионния коментар? И как впрочем се противопоставихте на догмата, че един журналист не толкова трябва да представя собствено мнение, колкото правилно да отразява всички гледни точки и да спре дотам?

- Има преса на фактите и преса на мненията. Телевизионният коментар и позицията са класически форми. Например колегите от БНР и „Дарик”, където работят уникално добри журналисти, никога не са ги изоставяли. Всяко нещо си има контекст и не е просто пъзел – „каза, заяви” и точка. Социалните мрежи и високите технологии в ръцете ни, дават възможност на всеки да отрази дадено събитие на живо. И именно тук идва мястото на истинската журналистика. Хората сякаш вече започват да търсят, различават и ценят професионализма и журналистическия принос към отразяването на събитията. Коментарът е един различен принос, следващата стъпка. Само това може да ни спаси от вихъра на крясъците. В този смисъл се радвам, че хората се замислят и дискутират позициите ми, дори и не всички да са съгласни с тях, може би защото винаги се базират на факти. Tе имат много по-дълъг живот след трите минути, в които аз ги представям на хората в неделя следобед в ефира на „120 минути“. Цяла седмица след това следя отзивите в btvnovinite.bg и социалните мрежи.

- Споделяли сте, че мечтата ви е да интервюирате Стивън Хокинг и дори бяхте близо до разговор с него, малко преди той да си отиде. Кое е онова, което искахте да го питате?

С него бих си поговорил за Господ и неговото убеждение, че той наистина съществува. Исках да го попитам – как е стигнал до това прозрение, следвайки науката.

- Елън Мъск имаше една фраза, че най-големите умове на планетата се занимават с това как да накарат хората да цъкат на повече реклами в интернет, вместо да мислят как да излетим в Космоса. Защо наистина според вас сме все още разединени и пронизани от конфликти, напреднали в технологията, но назадничави в някаква по-голяма солидарност, от онзи тип, за който мечтае Мъск?

Защото е по-модерно и печелившо да се таргетират хора, които да си купят обувки, отколкото хора, които да летят в Космоса. Това е модерният бизнес-модел на света днес. Масово да се държим като амбулантни търговци, мислещи предимно за пари.

- Какво мислите за последните напрежения в Сирия и въпроса дали е използвано химическо оръжие там? Какво трябва да стане, за да свърши войната?

- Войната в Сирия е източник на пари за толкова много правителства. В Сирия всекидневно се случват много по-страшни неща от ограничените военни удари на САЩ, Великобритания и Франция. С тази разлика, че след последната ограничена интервенция, цената на петрола скочи до 5-годишен връх. Повтаря се сценарият с иракската война от 2003-а, която вдигаше до небето цените на петрола и предимно Европа плащаше цената. Европа плаща цената и в този случай и то на два фронта – бежански и икономически. А всъщност, кой е използвал химическо оръжие в Сирия, все още изобщо не е ясно. Отново опираме до тъжната констатация, че фактите имат все по-малко значение. Американците мълчат, британците също. Към днешна дата наблюдаваме тотална война, в която всеки е срещу всеки с оръжие, купено отвсякъде. Това е проекция на Третата световна война, която се води на територията на една единствена държава – Сирия. И това няма да свърши скоро, дори престанаха да броят жертвите.

- Какво мислите за засилването на национализма в Европа? Идва ли краят на мултикултурния модел?

- Аз нямам такова впечатление. Това явление е доста надценено. Национализмът е модерен, но оказа се, има доста ограничен капацитет в Европа. Той не се засили, главно защото националистите из континента говорят патриотично, но се свързват и с чужди национални каузи на други държави. Това не е печеливша стратегия, защото има разединяващ, а не обединяващ ефект.

Светослав Иванов от БТВ стана татко

Светослав Иванов, журналистът от БТВ, стана татко рано събота сутрин. Вяра Деянова-Иванова му роди момиченце, което ще се казва Йоанна....

- Какво се случи у нас след протестите през 2013-та? Нещо задуши енергията за промяна тук, какво бе то?

- Нищо не може да задуши енергията за промяна, ако има достатъчно хора, които да желаят тази промяна. Тази нужда трябва да бъде усетена от всички, а не само от една част от обществото. Но това в днешния свят е много, много трудно и не е само български феномен. Според мен, нашето общество е способно да прави компромиси и показва доста голяма търпимост към корупцията, докато не дойде момент, в който някой не му бръкне в джоба на чисто битово ниво. Все още високите сметки за ток са много по-опасни от всяко политическо безчестие и властта добре знае това. Това е тъжно, защото корупцията ни излиза много по-скъпо в дългосрочен план.

- Защо според вас не може да се формира политическа сила, която да осъществи пробив в безкрайното редуване на ГЕРБ и БСП?

- Защото тези, които ни управляват, са проекция на нашия общ, колективен обществен манталитет. Това може и да не ви харесва, но е абсолютен факт. Ако беше обратното, поне избирателната активност в изборния ден щеше да е по-висока. Тези, които се представяха като алтернатива на големите две партии, се държаха като хора, на които властта се услажда. Това автоматично смали шансовете им да бъдат припознати като реална алтернатива. Има и трета група от политици, които ограничават посланията си само до нуждата от една-две реформи, което пък ги прави неразбираеми за голяма част от българското общество.

- Как се отнасяте към бързия „процес“, който ви спретнаха медии, принадлежащи на човека, чието име не трябва да се споменава, след критичния ви коментар към властта?

Миролюба Бенатова и Светослав Иванов пред Actualno.com: За журналистиката, авторитета ѝ и намесата на властта

Докъде могат да стигнат в ултиматумите и натиска към журналисти представителите на политическия елит, колко струва днес да бъдеш свобод...

- Няма човек, чието име не трябва да се споменава. Не и в bTV. Не и от мен.

- Кои са въпросите на дъщеря ви, на които не можете да намерите отговор?

- Защо си ти?

 

Интервю: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

20 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  На снимката - мухльо подмазвач !
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Та той си е лигльо .
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Обратно! младото поколение, особено това, което е върнато от западна европа и САЩ, се състои от протестъри, които протестират само по заплащане.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Елена Йончева е ОСЪДИЛА Бат Бойко !
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Той не е вече Бат Бойко, вече е в по-горната категория Западен Балканджия !
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ало аналните, стига сте ни навирали това сервизно лайно Светослав !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Господина от снимката е една пу-ка на конци и абсолютен мазник четкащ се на статуквото. Помияр!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Агенция ПИК бе осъдена несправедливо. Журналистите мълчат. Дори не бе отразен протеста срещу срамната присъда.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Аноним Преславски 7 Аноним Преславски преди 9 месеца Профил на трол?
  Много ясно, че ще протестираш, когато ти бръкнат в джоба. Така правят нормалните общества! За съжаление това клише за българина, който протеститрал, като му бръкнели в джоба, е напълно невярно! Българина протестира едва когато тотално му прекипи. Тълпата действа емоционално и ирационално, а истинско ГО у нас още не е структурирано, за да оачаваме един интелигентен и целенасочен обществен натиск виж още ›› за подобряване на битието ни. Перманентно всякакви мошеници ви БЪРАКТ в джоба по безброй начини и много надълбоко. Да виждате някой да протестира? А Светльо изглежда почтен човек и приличен журналист. За съжаление, струва ми се, е засегнат от общата социалистическа болест...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 6 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  Шизофренията отново се проявява. ВАШЕТО НЕДЪГОВО НЕДОНОСЧЕ ,ЖАЛКОТО ес Е В НИЩОТО. ТОЗИ СВЕТОВЕН РЕД СЕ РУШИ ,ДАЖЕ НАСКОРО И ВЕЩЦАТА меркел ПРОПЛАКА.вие НЕОЛИБЕРАЛИ/ИСЛЯМИСТИ*КИ НОСИТЕ ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТРАГИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ НА НЕЩАТА И НАШИТЕ ЩЕ ВИ Я ПОТЪРСЯТ.Все пак бих помогнал малко на ачев тоест някакви смекчаващи вината обстоятелства. Все пак дава някакво поле на Истината.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  Аз БЕЗРЕЗЕРВНО ВЯРВАМ В КОМУНИЗМА и съм Комунист и като такъв съм и Интернационалист. Мечтите на мойте УЧИТЕЛИ ДРУГАРИТЕ БОТЕВЪ,ДЕЛЧЕВЪ И М.Л.КИНГ СА И мой МЕЧТИ ,НО ГЛОБАЛИЗАЦИЯ В УСЛОВИЯ НА капитализъм води до днешното ТРАГИЧНО ПОЛОЖЕНИЕ на нещата Когато всяка държава си изгради Социализма в полза на своят Народ в условия на липса на империализъм то тогава ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА ЩЕ НАСТЪПИ от само себе виж още ›› си.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ДРУГАРЯТ КАДАФИ ПОКАЗА ПЪТЯ. Ето я моята политическа програма /ЗЕЛЕНАТА КНИГА/ А,човечеството НЯМА МНОГО ВРЕМЕ. ИЛИ ЩЕ МИНЕМ НА ПО ГОРНО НИВО ИЛИ ЩЕ ПОТЪНЕМ ВЪВ ВСЕЛЕНСКАТА КАНАЛИЗАЦИЯ. вие ачев, този иванов , юнкер РАБОТИТЕ СЪЗНАТЕЛНО ЗА КАНАЛИЗАЦИЯТА.ГЕНЕРАЛНОТО СРАЖЕНИЕ ВСЕ ПАК ПРЕДСТОЙ И от мен НИКАКВА МИЛОСТ НЯМА ДА ВИДИТЕ.
  : 5 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  F......F eu*nato F.....F
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ/1/ 4 Македонецъ/1/ преди 9 месеца Профил на трол?
  Телевизия не гледам освен по изключение и то предимно Руска или Щатска/cnn/ и поради тази причина за първи път от actualno научавам за наличието на това същество св.иванов. Знам много добре обаче кой е този робер шуман. Роден в Люксмебург пък станал мин на външните работи на Франция. По важното е ,че той е един от бащите на това недоносче ес /BABYLON/.Тоест проксито на Сащ, наричано погрешно Европ виж още ›› а.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Отървал/пукнал/ Люксембург , Франция и Света от съществуването си през 1963г или някъде в тези години. Какъв ли трябва да бъдеш за да спечелиш награда носеща името на този шуман и според actualno ПРЕСТИЖНА ? Ами правоверен/120%/есеец. Как иначе ? Що аз не я спечеля или някой като мен ?
  : 2 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  И самият иванов ясно си го казва що за същество е. Не го крие ни най малко. Ето я шизофренията . Обаче не бил соросоид ? А, аз питам този сложил минус или тази ,а сорос лош ли е ? Ето я шизофренията. Ами не би трябвало да е лош и според иванов обаче в едно имам минус. Що е това ? Шизофрения
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Едно фалшиво същество ,говорещо обаче в множествено число. Външен вид на 120% соросоид
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално