X
 
 

Светослав Иванов: Протестираме, само ако ни бръкнат в джоба

18807 20
photo of Светослав Иванов: Протестираме, само ако ни бръкнат в джоба
Снимка: btv

Светослав Иванов е журналист на bTV Новините и водещ на предаването „120 минути“, което се гордее със заслужено място в зрителския топ три на най-интересните и успешни публицистични предавания у нас. Автор е на едни от най-значимите български документални филми за Близкия Изток от страни като Ирак, Афганистан, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други.

Носител е на множество престижни награди, сред които „Робер Шуман” на Европейската комисия за разследването „Полумесец в Короната” за ислямистките движения в Лондон. Специализирал е в Организацията на Обединените нации в Ню Йорк и Женева през 2012 г., А в момента завършва специализирана програма по “Negotiation Mastery” (Майсторство в преговорите) в Harvard Business School. Автор е на хитовия сборник "Tам, където загинаха дърветата" (2015) с пътеписи от най-горещите точки на света. Втората книга на Светослав Иванов – „Чудовища и будители” (2017) - събира 75 коментара от мини рубриката му, в която в началото на всяко предаване коментира най-интересните теми от седмицата. Ето какво заяви журналистът пред Actualno.com. 

- Г-н Иванов, какво мислите за медийната среда в момента: фалшиви новини, едносрични сайтове или сайтове-брадви, властови зависимости и пр.? И също как социалните мрежи преструктурираха медиите и политиката (особено във връзка със скандала с "Кембридж аналитика"?)

- Социалните мрежи са инструмент и платформа, а не източник. Голямата грешка на „Фейсбук” е, че създаде възможността всяка споделена статия да изглежда по абсолютно идентичен начин, независимо дали тя е разследване на някоя голямо и авторитетно издание или манипулация, написана в мазе. Рекламният модел на мрежата пък дава възможност за прецизно насочване на всяка информация към огромни групи от хора, които ще я възприемат лесно и ще я споделят масово. Това е само един от елементите на моделирането на съзнанието. Все по-често ще ни се случва да водим древния философски спор - какво е истината? В света на алтернативните факти, тоест удобните истини, всеки може да пише и да си говори каквото си поиска. Но не вярвам, че този модел ще се окаже устойчив. Забелязва се завръщане на хората към авторитетните медии, особено при наличие на значими събития и явления, които се нуждаят от контекст и професионално отразяване. Бумът на социалните мрежи не успя да погребе журналистиката, тя оцелява и то в доста по-класически форми. Телевизионното съдържание остава една от най-влиятелните ѝ форми и дори хората, които твърдят, че не гледат телевизия в класическия ѝ вид, консумират такова съдържание през сайтовете, които четат.

- Имате ли впрочем някакво обяснение за възхода на дезинформацията? Тя сякаш запълни някаква необходима ниша, до която традиционните медии не могат да достигнат.

- В основата на дезинформацията е съмнението, закодирано в човешката природа. Първо, хората глобално загубиха доверие в управляващите елити и използваха социалните мрежи, за да го изразят. Същата стратегия започнаха да използват и политиците, но този път, за да подхранват властта си. Парадокс е, че демократизирането на информацията разклати демократичните устои на много места по света. Който има повече пари и е по-силен в мрежата, има по-голяма обществена власт. Така объркахме границите между реалната и виртуалната представа за живота и политиката. Обединяваме се, но само виртуално. Всеки започна да възприема себе си като съдник, без да си дава сметка, че това убива общата посока на обществата ни и ги превръща в разделени общности от единици. И ето ви още един парадокс – животът ни изглежда все по-несправедлив, но ние сме все по-мълчаливи и затворени във виртуалните си балони. Пасивни съдници. Вместо навън и на глас, изразяваме несъгласието си вътре и чрез текст. А по улиците е тихо, спокойно…

- Едно от нещата, които ви отличават от останалите ви колеги, са коментарите, които правите в предаванията си и които често натрупват особена популярност. Как всъщност решихте да възкресите този полузабравен жанр – телевизионния коментар? И как впрочем се противопоставихте на догмата, че един журналист не толкова трябва да представя собствено мнение, колкото правилно да отразява всички гледни точки и да спре дотам?

- Има преса на фактите и преса на мненията. Телевизионният коментар и позицията са класически форми. Например колегите от БНР и „Дарик”, където работят уникално добри журналисти, никога не са ги изоставяли. Всяко нещо си има контекст и не е просто пъзел – „каза, заяви” и точка. Социалните мрежи и високите технологии в ръцете ни, дават възможност на всеки да отрази дадено събитие на живо. И именно тук идва мястото на истинската журналистика. Хората сякаш вече започват да търсят, различават и ценят професионализма и журналистическия принос към отразяването на събитията. Коментарът е един различен принос, следващата стъпка. Само това може да ни спаси от вихъра на крясъците. В този смисъл се радвам, че хората се замислят и дискутират позициите ми, дори и не всички да са съгласни с тях, може би защото винаги се базират на факти. Tе имат много по-дълъг живот след трите минути, в които аз ги представям на хората в неделя следобед в ефира на „120 минути“. Цяла седмица след това следя отзивите в btvnovinite.bg и социалните мрежи.

- Споделяли сте, че мечтата ви е да интервюирате Стивън Хокинг и дори бяхте близо до разговор с него, малко преди той да си отиде. Кое е онова, което искахте да го питате?

С него бих си поговорил за Господ и неговото убеждение, че той наистина съществува. Исках да го попитам – как е стигнал до това прозрение, следвайки науката.

- Елън Мъск имаше една фраза, че най-големите умове на планетата се занимават с това как да накарат хората да цъкат на повече реклами в интернет, вместо да мислят как да излетим в Космоса. Защо наистина според вас сме все още разединени и пронизани от конфликти, напреднали в технологията, но назадничави в някаква по-голяма солидарност, от онзи тип, за който мечтае Мъск?

Защото е по-модерно и печелившо да се таргетират хора, които да си купят обувки, отколкото хора, които да летят в Космоса. Това е модерният бизнес-модел на света днес. Масово да се държим като амбулантни търговци, мислещи предимно за пари.

- Какво мислите за последните напрежения в Сирия и въпроса дали е използвано химическо оръжие там? Какво трябва да стане, за да свърши войната?

- Войната в Сирия е източник на пари за толкова много правителства. В Сирия всекидневно се случват много по-страшни неща от ограничените военни удари на САЩ, Великобритания и Франция. С тази разлика, че след последната ограничена интервенция, цената на петрола скочи до 5-годишен връх. Повтаря се сценарият с иракската война от 2003-а, която вдигаше до небето цените на петрола и предимно Европа плащаше цената. Европа плаща цената и в този случай и то на два фронта – бежански и икономически. А всъщност, кой е използвал химическо оръжие в Сирия, все още изобщо не е ясно. Отново опираме до тъжната констатация, че фактите имат все по-малко значение. Американците мълчат, британците също. Към днешна дата наблюдаваме тотална война, в която всеки е срещу всеки с оръжие, купено отвсякъде. Това е проекция на Третата световна война, която се води на територията на една единствена държава – Сирия. И това няма да свърши скоро, дори престанаха да броят жертвите.

- Какво мислите за засилването на национализма в Европа? Идва ли краят на мултикултурния модел?

- Аз нямам такова впечатление. Това явление е доста надценено. Национализмът е модерен, но оказа се, има доста ограничен капацитет в Европа. Той не се засили, главно защото националистите из континента говорят патриотично, но се свързват и с чужди национални каузи на други държави. Това не е печеливша стратегия, защото има разединяващ, а не обединяващ ефект.

Миролюба Бенатова и Светослав Иванов пред Actualno.com: За журналистиката, авторитета ѝ и намесата на властта

Докъде могат да стигнат в ултиматумите и натиска към журналисти представителите на политическия елит, колко струва днес да бъдеш свобод...

- Какво се случи у нас след протестите през 2013-та? Нещо задуши енергията за промяна тук, какво бе то?

- Нищо не може да задуши енергията за промяна, ако има достатъчно хора, които да желаят тази промяна. Тази нужда трябва да бъде усетена от всички, а не само от една част от обществото. Но това в днешния свят е много, много трудно и не е само български феномен. Според мен, нашето общество е способно да прави компромиси и показва доста голяма търпимост към корупцията, докато не дойде момент, в който някой не му бръкне в джоба на чисто битово ниво. Все още високите сметки за ток са много по-опасни от всяко политическо безчестие и властта добре знае това. Това е тъжно, защото корупцията ни излиза много по-скъпо в дългосрочен план.

- Защо според вас не може да се формира политическа сила, която да осъществи пробив в безкрайното редуване на ГЕРБ и БСП?

- Защото тези, които ни управляват, са проекция на нашия общ, колективен обществен манталитет. Това може и да не ви харесва, но е абсолютен факт. Ако беше обратното, поне избирателната активност в изборния ден щеше да е по-висока. Тези, които се представяха като алтернатива на големите две партии, се държаха като хора, на които властта се услажда. Това автоматично смали шансовете им да бъдат припознати като реална алтернатива. Има и трета група от политици, които ограничават посланията си само до нуждата от една-две реформи, което пък ги прави неразбираеми за голяма част от българското общество.

- Как се отнасяте към бързия „процес“, който ви спретнаха медии, принадлежащи на човека, чието име не трябва да се споменава, след критичния ви коментар към властта?

Светослав Иванов от БТВ стана татко

Светослав Иванов, журналистът от БТВ, стана татко рано събота сутрин. Вяра Деянова-Иванова му роди момиченце, което ще се казва Йоанна....

- Няма човек, чието име не трябва да се споменава. Не и в bTV. Не и от мен.

- Кои са въпросите на дъщеря ви, на които не можете да намерите отговор?

- Защо си ти?

 

Интервю: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

20 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  На снимката - мухльо подмазвач !
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Та той си е лигльо .
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Обратно! младото поколение, особено това, което е върнато от западна европа и САЩ, се състои от протестъри, които протестират само по заплащане.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Елена Йончева е ОСЪДИЛА Бат Бойко !
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Той не е вече Бат Бойко, вече е в по-горната категория Западен Балканджия !
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ало аналните, стига сте ни навирали това сервизно лайно Светослав !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Господина от снимката е една пу-ка на конци и абсолютен мазник четкащ се на статуквото. Помияр!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Агенция ПИК бе осъдена несправедливо. Журналистите мълчат. Дори не бе отразен протеста срещу срамната присъда.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Аноним Преславски 7 Аноним Преславски преди 11 месеца Профил на трол?
  Много ясно, че ще протестираш, когато ти бръкнат в джоба. Така правят нормалните общества! За съжаление това клише за българина, който протеститрал, като му бръкнели в джоба, е напълно невярно! Българина протестира едва когато тотално му прекипи. Тълпата действа емоционално и ирационално, а истинско ГО у нас още не е структурирано, за да оачаваме един интелигентен и целенасочен обществен натиск виж още ›› за подобряване на битието ни. Перманентно всякакви мошеници ви БЪРАКТ в джоба по безброй начини и много надълбоко. Да виждате някой да протестира? А Светльо изглежда почтен човек и приличен журналист. За съжаление, струва ми се, е засегнат от общата социалистическа болест...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 6 Македонецъ преди 11 месеца Профил на трол?
  Шизофренията отново се проявява. ВАШЕТО НЕДЪГОВО НЕДОНОСЧЕ ,ЖАЛКОТО ес Е В НИЩОТО. ТОЗИ СВЕТОВЕН РЕД СЕ РУШИ ,ДАЖЕ НАСКОРО И ВЕЩЦАТА меркел ПРОПЛАКА.вие НЕОЛИБЕРАЛИ/ИСЛЯМИСТИ*КИ НОСИТЕ ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТРАГИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ НА НЕЩАТА И НАШИТЕ ЩЕ ВИ Я ПОТЪРСЯТ.Все пак бих помогнал малко на ачев тоест някакви смекчаващи вината обстоятелства. Все пак дава някакво поле на Истината.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 11 месеца Профил на трол?
  Аз БЕЗРЕЗЕРВНО ВЯРВАМ В КОМУНИЗМА и съм Комунист и като такъв съм и Интернационалист. Мечтите на мойте УЧИТЕЛИ ДРУГАРИТЕ БОТЕВЪ,ДЕЛЧЕВЪ И М.Л.КИНГ СА И мой МЕЧТИ ,НО ГЛОБАЛИЗАЦИЯ В УСЛОВИЯ НА капитализъм води до днешното ТРАГИЧНО ПОЛОЖЕНИЕ на нещата Когато всяка държава си изгради Социализма в полза на своят Народ в условия на липса на империализъм то тогава ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА ЩЕ НАСТЪПИ от само себе виж още ›› си.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  ДРУГАРЯТ КАДАФИ ПОКАЗА ПЪТЯ. Ето я моята политическа програма /ЗЕЛЕНАТА КНИГА/ А,човечеството НЯМА МНОГО ВРЕМЕ. ИЛИ ЩЕ МИНЕМ НА ПО ГОРНО НИВО ИЛИ ЩЕ ПОТЪНЕМ ВЪВ ВСЕЛЕНСКАТА КАНАЛИЗАЦИЯ. вие ачев, този иванов , юнкер РАБОТИТЕ СЪЗНАТЕЛНО ЗА КАНАЛИЗАЦИЯТА.ГЕНЕРАЛНОТО СРАЖЕНИЕ ВСЕ ПАК ПРЕДСТОЙ И от мен НИКАКВА МИЛОСТ НЯМА ДА ВИДИТЕ.
  : 5 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  F......F eu*nato F.....F
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ/1/ 4 Македонецъ/1/ преди 11 месеца Профил на трол?
  Телевизия не гледам освен по изключение и то предимно Руска или Щатска/cnn/ и поради тази причина за първи път от actualno научавам за наличието на това същество св.иванов. Знам много добре обаче кой е този робер шуман. Роден в Люксмебург пък станал мин на външните работи на Франция. По важното е ,че той е един от бащите на това недоносче ес /BABYLON/.Тоест проксито на Сащ, наричано погрешно Европ виж още ›› а.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Отървал/пукнал/ Люксембург , Франция и Света от съществуването си през 1963г или някъде в тези години. Какъв ли трябва да бъдеш за да спечелиш награда носеща името на този шуман и според actualno ПРЕСТИЖНА ? Ами правоверен/120%/есеец. Как иначе ? Що аз не я спечеля или някой като мен ?
  : 2 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  И самият иванов ясно си го казва що за същество е. Не го крие ни най малко. Ето я шизофренията . Обаче не бил соросоид ? А, аз питам този сложил минус или тази ,а сорос лош ли е ? Ето я шизофренията. Ами не би трябвало да е лош и според иванов обаче в едно имам минус. Що е това ? Шизофрения
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Едно фалшиво същество ,говорещо обаче в множествено число. Външен вид на 120% соросоид
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Старозагорци посрещат Благодатния огън на площада

Тържествено посрещане на Благодатния огън в Стара Загора организират Старозагорската митрополия и община Стара Загора на 27 април от 23 часа. На Велика

missing image
Дневен хороскоп за 20 април

Овен Днес може да възникнат някои противоречия между вас и партньора ви. Помислете да ли не сте първоизточника на спора. Ако не сте честни

missing image
Най-добрия готвач у нас избират днес

Международен панаир - Пловдив ухае днес и утре така, че е в състояние да предизвика всеки вкус. Над 120 са претендентите за Националната

Последно в Актуално