Харви в САЩ: Най-лошото тепърва предстои?

2712
Харви в САЩ: Най-лошото тепърва предстои?
Снимка: Getty Images/Guliver

Ураганът Харви буквално потопи Тексас и причини огромни щети. Дъждовете продължават, а бурята междувременно се пренася към Луизиана. Според нейния губернатор, най-лошото тепърва предстои.

"Тропическата буря наистина е ужасяваща, тя е историческа и просто епична, но нека ви кажа и това: тя се случи в Тексас, а Тексас може да се справи с всичко!" - с тези окуражаващи думи президентът Доналд Тръмп се обърна към хората в крайбрежния град Корпус Кристи. Малко по-късно, вече в тексаския град Остин, Тръмп обяви, че в сътрудничество с Конгреса ще бъде приет пакет с помощи за пострадалите от наводнението. Според Тръмп, това природно бедствие е нанесло навярно най-големите щети в досегашната история на страната.

Финансова помощ идва и от американските звезди. Актрисата Сандра Бълок, носителка на Оскар, обяви, че ще дари един милион долара в помощ на пострадалите. "Благодарна съм, че мога да помогна, всички ние сме длъжни да дадем своя принос", заяви Бълок пред списание "Пийпъл". Други актьори, спортисти и музиканти също обявиха, че ще подкрепят пострадалите.

Кои са американските десни?

Оръжия, пречупени кръстове, качулки на Ку Клукс Клан: маршът в Шарлътсвил беше най-голямата от доста време насам проява на агресивните...

12 години след Катрина

Тропическата буря Харви междувременно често се сравнява с урагана Катрина, който преди 12 години опустоши Ню Орлиънс в съседния щат Луизиана. Навремето загинаха близо 1800 души. Тогавашният президент Джордж Буш беше многократно критикуван заради лошата координация на спасителните дейности и бавното отпускане на помощи. Сега Тръмп очевидно се стреми да не повтори грешките на своя предшественик.

Междувременно все по-ясно се виждат невероятните размери на трагедията в Тексас. Тръмп дори не предвиди посещение в милионния Хюстън, защото обширни части от града са изцяло под вода. Там е обявен и вечерен час, за да се предотвратят кражби и плячкосвания на имущество в изоставените къщи. Болници и летища бяха принудени да прекратят дейността си. Инфраструктурата на града е до голяма степен изведена от строя. Френският концерн "Аркема", който има фабрика в Харис Каунти, заяви, че съоръжението е изцяло под вода и съществува опасност да изтекат опасни химикали, които в реакция с водата могат да предизвикат пожари с отровни газове. Във фабриката се произвеждат органични пероксиди.

30 000 са напуснали домовете си

Как Унгария се завръща в комунизма

Унгарският премиер Виктор Орбан е за връщането на часовете по военно обучение в училищата. А това събужда спомени за една мрачна глава ...

Броят на жертвите остава не докрай изяснен и се променя постоянно, защото от наводнените къщи постоянно се вадят трупове на загинали хора. Най-малко шест души са загинали от наводнението, има и голям брой безследно изчезнали. По преценка на местните власти поне 30.000 души са били принудени да напуснат домовете си. Повечето от тях са били спасени от доброволни помощници, които с лодки обхождат къщите на засегнатите региони.

Бързо подобрение на ситуацията не се очаква. Метеоролозите предричат, че поройните дъждове ще спрат едва в четвъртък или петък. След невиждания потоп, залял Тексас, Харви междувременно се пренася към щата Луизиана. Има опасения, че и там може да се стигне до катастрофални последици. Губернаторът на щата Джон Бел Едуардс заяви, че най-лошото тепърва престои.

Според метеоролозите, Харви е вторият най-разрушителен ураган след Катрина, който удари околностите на Ню Орлиънс през 2005 година.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com