Китайският отговор на климатичните промени

1442
Китайският отговор на климатичните промени
Снимка: БГНЕС

Всеки втори електромобил в света днес се движи в Китай. Страната е решена да се превърне във водеща световна сила в сектора на електромобилността. От което може да спечели също и Германия.

Електромобилността в Китай се свързва най вече с метрополията Шънджън. 12-милионният град близо до Хонконг е първият в Китай, в който се движат само електрически автобуси. Това се очаква да намали силно вредните емисии - с 1,18 милиона тона парникови газове годишно, по данни на самия превозвач.

Кубинските апетити на Русия

Отношенията на Куба със САЩ охладняват, докато тези с бившия партньор Русия стават все по-близки - особено в нефтения сектор. Но и в д...

До 2020 г. и такситата в Шънджън изцяло ще преминат на електричество. За да бъдат те разпознаваеми те в уличното движение бяха въведени новите, зелени регистрационни табели - за разлика от традиционните, които са сини на цвят.

С грижа за околната среда

Китай е вторият - след САЩ - най-голям замърсител на въздуха с въглероден двуокис. Значителна част от вредните емисии се дължат на общо около 300 милиона автомобили в страната (по данни от първото тримесечие на 2017 ) - в световен мащаб 1/5 от изхвърляния в атмосферата въглероден двуокис се дължи на транспорта и пътното движение.

Замърсяването на околната страна алармира китайските власти на най-високо равнище. "Трябва да наложим най-строги мерки за защита на околната среда", заяви държавният и правителствен ръководител Си Цзинпин на последния конгрес на Китайската комунистическа партия. "Ще направим нашата страна по-хубава, давайки така своя принос за глобалната екологична сигурност", посочи той.

Според официалните статистки, през 2016 г. на китайския пазар са пуснати нови 320 хиляди автомобила с алтернативно задвижване, 75% от които са били електрически, а останалите - хибридни. През първата половина на 2017 г. са продадени нови 195 хиляди такива коли.

СПИН: Източна Европа е по-зле от Африка

Навсякъде по света намаляват новите случаи на СПИН. С едно единствено изключение: Източна Европа. В Русия и Украйна болестта се разпро...

Китайски електробуси вече и в Европа

Не е изненада, че седалището на най-големия производител на електромобили BYD е именно в Шънджън. Тринайсет на сто от електромобилите в света са произведени от него, посочи на първия китайско-германски автомобилен конгрес Патрик Остерфелд, който отговаря за пласмента на BYD в Европа.

129 китайски електробуса вече се движат в няколко европейски града. В Бон, където в момента се провежда 23-та Световна климатична конференция, още през 2013 е бил тестван в продължение на 4 седмици и при пълно натоварване електробус на BYD. И макар равносметката да е била много положителна, договор впоследствие получил германско-турският конкурент "Силео". В китайския концерн обаче не се тревожат за това и настъпва към Европа: през април 2017 г. в унгарския град Комаром беше открит първият европейски завод на BYD. А от 2018 и във Франция ще се произвеждат китайски електрически автобуси. Капацитетът на завода в областта Hauts-de-France ще бъде 200 автобуса годишно.

Съвместна развойна дейност с Германия

Китайските производители търсят възможно най-добрите решения. Например при разработката на леки шасита, електронното управление на електромоторите и производството на батерии. В тази връзка Ванг Зидонг от Управителния съвет на BYD казва, че Германия е идеалният партньор на Китай. Така например научно-изследователският институт MEET към университета в Мюнстер е водещ в развойната дейност на батерии за електроавтомобили.

Бизнесът бяга панически от Каталуния

Само в рамките на един-единствен ден - денят, в който каталунският премиер Пучдемон заяви, че ще иска независимост, общо 212 фирми обяв...

Наскоро министърът на икономиката на провинция Северен Рейн-Вестфалия Андрас Пинкварт увери на двустранен форум с участието на представители от 500 китайски компании, че новите концепции за мобилност откриват нови шансове за двустранно сътрудничество. Китай пък разполага с възможно най-добрия посредник за целта: китайският министър на изследователската дейност Ван Ганг е защитил дисертация в Германия и дълги години е работил в германска фирма, производителка на автомобили.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com