Кой е "правилният" ислям?

8112
Кой е "правилният" ислям?
Снимка: Getty Images / Guliver

В Пакистан традиционният ислям се сблъсква все по-често с консервативната вяра, внасяна от Саудитска Арабия. За мнозина ислямът на Рияд е символ на по-добър икономически статут. А за някои той е и бягство от проблемите.

На 2 декември пакистанските съпрузи Ташфин Малик и Саид Фарук щурмуват център за социални грижи в Сан Бернардино. По време на тамошно коледно коледно тържество те убиват 14 души и раняват други 21. Какво ги кара да извършат този чудовищен акт на насилие?

Опасното наследство от съветско време

В сепаратисткия регион на молдовското Приднестровие се намира вероятно най-големият склад за боеприпаси в Източна Европа. Сериозен е с...

Атентаторката Ташфин Малик е родена през 1986 година в пакистанската провинция Пенджаб. Нейният баща е инженер, който след свада с роднините напуска Пакистан и се заселва със семейството си в Саудитска Арабия. Там той се разделя с изповядвания от повечето пакистанци ислям, който представлява вековна традиция и смесица от суфизъм и други религиозни течения като индуизма, будизма и зороастризма.

Вяра и пари

Суфизмът е мистично течение в исляма, разпространено от мюсюлманските завоеватели в Южна Азия между XI и XVIII век. В южната част на пакистанската провинция Пенджаб има стотици гробници на суфистични светци.

През последните десетилетия обаче между отделните мюсюлмански общности в Пакистан все по-често започнаха да възникват религиозни конфликти - най-вече между сунитското мнозинство и шиитското малцинство, както и между отделните сунитски групи. Добър пример в това отношение е именно бащата на атентаторката от Сан Бернардино: след като прекъсва връзките с роднините си, той се разделя и с исляма, с който е израстнал в Пакистан. Бащата на Ташфин не е единичен случай. През 1970-те години хиляди пакистанци се преселват в богатите на петрол държави в Персийския залив, където намират работа. Там те се запознават със съвършено друг вариант на исляма.

Много пакистанци определят саудитската интерпретация на исляма като твърде закостеняла и несъчетаема със социалните, икономически и политически реалности в Пакистан. Въпреки това много от тях възприемат консервативната религиозна форма, практикувана в арабските държави като Саудитска Арабия и Кувейт. И тъй като в Персийския залив тези пакистанци печелят повече пари, отколкото в родината си, религиозният обрат се превръща в един вид отличителен белег за по-добър икономически статут.

Перфектно организиран ужас

Тези варвари извършват ужасяващи касапници, но в техния "халифат" цари пълен ред: изплащат се заплати и помощи, има дори сметоизвозван...

След като се върнат в Пакистан, много от гурбетчиите обиждат своите сънародници и роднини, защото те "нямали правилно разбиране за исляма". Точно това се случва и с Ташфин Малик. След завръщането си от Саудитска Арабия, като студентка в Пакистан и тя изразява надоволство от начина, по който живеят нейните мюсюлмански връстници и техните семейства. Пакистански вестници цитират някои от нейните роднини, които твърдят, че Ташфин предупреждавала жените да се придържат "изцяло към предписанията на исляма".

В това всъщност няма нищо необичайно. Още от 80-те години на миналия век често по улиците се срещат пакистанци, които хулят своите сънародници, че практикуват "направилен" ислям. Тази нагласа неведнъж е водила до насилие между отделни сунитски групи.

Безсилието на Пакистан

Участието на пакистанката Ташфин Малик в атентата в Сан Бернардоно обаче е нещо ново. То пренася вътрешнопакистанския конфликт за "правилния" ислям в ново измерение.

Пакистанецът Фейсал Шахзад, който през 2010 година искаше да взриви "Таймс Скуеър" в Ню Йорк, също е живял известно време в Саудитска Арабия. И той, подобно на Ташфин, произхожда от средната класа в Пакистан.

Заплахата Саудитска Арабия

Анализ на германското външно разузнаване BND предупреждава за сериозните опасности, произтичащи от Саудитска Арабия. Ето какво се казв...

Днес пакистанските власти все още нямат концепция, с която да се противопоставят на този феномен: радикализирането на образовани и сравнително благосъстоятелни млади пакистанци. Военното ръководство на страната и умерената дясноконсервативна партия PML-N, която е начело на правителството, се опитват да се противопоставят на екстремистките организации с широкомащабна кампания. Инициативата върви обаче много трудно, защото голяма част от избирателите на PML-N в Пенджаб са мъже и жени, спечелили парите си в страните от Персийския залив.

"Млади пакистанци със сериозни емоционални проблеми лесно се натъкват в социалните мрежи на теории, които обясняват света и живота изцяло посредством религиозни и политически интерпретации. И точно този начин на мислене ги подвежда да компенсират своите страхове, заблуди и неуспехи чрез насилие", казва един пакистански психолог. "При това те започват да вярват, че служат на Бога", подчертава експертът.

Вероятно такъв е бил и случаят с Ташфин Малик. Тя се запознава с един мъж, страдащ от психични разстройства. Омъжва се за него и взема решение да участва в масово убийство.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com