Масово бягство на кюрди от Турция?

2865
Масово бягство на кюрди от Турция?
Снимка: Getty Images / Guliver

След неуспешния преврат турското правителство започна разправа с политическите си противници. Кюрдската общност в Германия предупреждава, че ситуацията в Турция може да тласне кюрдите към масово бягство от страната.

Разправата с политическите противници продължава с пълна сила. Истанбулската прокуратура иска пет години затвор за Селехатин Демирташ. Бившият адвокат за човешки права е съпредседател на прокюрдската Народнодемократична партия (HDP). Прокуратурата обвинява Селeхатин Демирташ в "терористична пропаганда" и връзки с лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдула Йоджалан. Турция, САЩ и ЕС са включили ПКК в списъка на терористичните организации.

Али Топрак е председател на кюрдската общност в Германия. В разговор с Дойче веле той изразява безпокойството си от ситуацията в Турция. "Отново се изостря конфликтът между силите за сигурност и ПКК", посочва Топрак. ПКК вече заплаши с нови нападения, "ако не бъде освободен Абдула Йоджалан". Според Али Топрак, новата ескалация на напрежението ще има последици и в Германия. "Ако в скоро време положението не се успокои, може да се стигне до гражданска война, която ще доведе до масово бягство на кюрди от Турция към Европа", казва той.

Кюрдският конфликт - причина за бежанска вълна?

След осуетения преврат положението в кюрдските области в Турция първоначално остана на заден план. Въпреки това конфликтът, който досега отне живота на повече от 40 000 души, продължава. Нито ПКК, нито правителството спазват договореното миналата година примерие. Али Топрак казва, че след изненадващо добрите резултати на миналогодишните парламентарни избори кюрдите живеят в извънредно положение. Според него, ситуацията в Източна Турция е катострофална. "Цели градове са изравнени със земята и 500 000 кюрди са превърнати във вътрешни бежанци", казва Топрак. А чистките на турското правителство след осуетения опит за преврат допълнително нажежават атмосферата.

Подкрепя ли Саудитска Арабия ислямистите?

Поддържа ли Саудитска Арабия ислямисткия тероризъм? Това подозрение е изразявано неведнъж, вкл. след нападенията на 11. 09. 2011 г., п...

"От месеци насам ние предупреждаваме, че Турция създава нови причини за бежанска вълна. Никой обаче не ни обърна внимание. Ето че сега не само кюрдите, а и много опозиционери и демократи се готвят за бягство", споделя той. Засега обаче и дума не може да става за масирана бежанска вълна, от каквато се опасява Али Топрак. Броят на търсещите убежище турски граждани не се е увеличил много в сравнение със същия период на миналата година. До края на юли между 308 и 352 турци се потърсили убежище в Германия. Повечето от тях произхождат от кюрдските области.

По данни на Федералната служба по миграцията и бежанците, след 15 юли, когато беше извършен опитът за преврат в Турция, убежище в Германия са потърсили 275 души. Службата не дава прогнози дали този брой ще се увеличи. В германската кюрдска общност обаче се обезпокоени. "Не е вярно, че над 500 000 кюрди вече стоят на границата с България. Досега само няколкостотин кюрди са дошли в Германия през България. Но според мен това е само началото", казва Али Топрак.

Обвинението срещу Селехатин Демирташ е още едно свидетелство за това, че турското правителство поема твърд курс срещу някои политически представители на кюрдското движение. Обвинението обаче не идва напълно неочаквано. Още през май турското правителство взе решение за снемане на имунитета на над една трета от депутатите в парламента. Най-силно засегната от тази мярка беше прокюрдската Народнодемократична партия.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com