X
 
 

Нежеланите дъщери на Индия

1221 0
photo of Нежеланите дъщери на Индия
Снимка: Getty Images / Guliver
В Индия раждането на момиче обикновено не носи радост на родителите. Според правителството, близо 21 милиона дъщери са смятани за "нежелани". Годишно десетки хиляди момиченца биват убивани директно след раждането.

Много индийци дават мило и драго да им се роди момче. Според представите им, синът е ценност: той носи гордост, слава, пари. Дъщерите обаче често са нежелани. Према от Ню Делхи може да го потвърди. Когато родила първата си дъщеря, роднините ѝ били щастливи. При втората ѝ бременност обаче всички непрестанно ѝ повтаряли: "Сега вече ще е момче". Само че отново се родило момиче. "Мъжът ми направо откачи. Прокълна ме, биеше ме и крещеше: "Искам син, син. Защо ми раждаш дъщеря? Другите жени как успяват да родят синове?!"

Мъжът на Према просто не си намирал място от гняв. Един ден грабнал една летва и заудрял с нея малката си дъщеря по главата. От раните рукнала кръв, детето било откарано в болница. Мъжът заплашил, че ще убие и двете си дъщери. И така тя избягала при родителите си. Само че никой в семейството ѝ не я защитил. Всички я смятали за виновна, че не е родила син. Братята ѝ я заставили да се върне при мъжа си. Казвали: Дори да те бие, ти си длъжна да останеш при мъжа си."

Да убиеш новородено

За фермерите в ЕС ще има по-малко пари

След Брекзита в европейския бюджет ще зейне дупка от 14 млрд. евро. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер възнамерява да преструктурира разходи...

Према отново забременяла. Често повръщала - точно както при предишните две бременности. Мъжът и родителите му решили, че това е сигурен знак, че детето пак ще е момиче. Свекървата искала мъжът да изгони Према и да се разведе. "Оставиха ме сама. Нямах достатъчно пари даже да нахраня децата си."

Историята на Према звучи невероятно, но в Индия тя не е изключение. Дори правителството неотдавна беше принудено да признае, че в страната живеят около 21 милиона нежелани момичета. Според него, годишно държавата се лишава от по два милиона момичета: поради аборти и убийство на децата директно след раждането, или пък защото те умират, след като са били изоставени на произвола на съдбата.

Сейхо Синкх е ръководител на една организация в Делхи, която подкрепя раждането на момичета. "В Южна Азия предпочитат момчетата", обяснява той. "За момичетата семействата трябва да плащат зестра, когато ги женят. Тоест те струват пари на семейството, докато при синът е обратното - той носи пари на рода", казва Синкх. Той разказва още, че в Индия изследванията с ултразвук са много евтини, а според него така се стига направо до геноцид. "Според нашите оценки, прегледът на бременни с ултразвук води до премахването на 9000 момичета дневно: или чрез аборт, или чрез убийство директно след раждането им."

В Индия при това е забранено при изследване с ултразвук да се казва на родителите какъв ще е полът на детето. Само че точно богатите индийци са вманиачени на тема "син", те могат да си позволят да дадат подкуп на лекаря, за да им каже дали детето ще е момче или момиче.

Според преброяването в Индия през 2011 година, броят на момичетата е значително намалял в сравнение с данните от преди 30 години. Най-вече в Северна Индия, където отношенията в обществото са особено консервативни, се раждат повече момчета, отколкото момичета.

Кюрдите - в мелачката на чужди интереси

Кюрдите не могат да бъдат победени военно. И все пак те загубиха най-важната битка – тази за собствена държава. Макар че изпълни...

"Мъжът ми иска много синове"

Према, която била прогонена от свекървата си, е родена в бедно семейство. След като мъжът ѝ я изхвърля - бременна и с две дъщери на ръце, тя се хваща да работи като чистачка на различни места, за да изкара дребни пари. Изхранвала се само с хляб и сол, разказва тя. Лекарите ѝ кавали, че е твърде слаба за нормално раждане, смятали, че тя или детето ѝ ще умрат. "Само че аз все пак родих нормално. И беше момче. Четири килограма", разказва Перма.

Веднага след раждането мъжът ѝ я потърсил. Поискал прошка. "Наложи се да му простя. Само че сега не ми разрешава да даваме пари за образованието на дъщерите ни. Но поне вече не бие момичетата ни."

По-малката ѝ дъщеря е на 11 и мечтае да стане учителка, а по-голямата иска да следва медицина. Према е твърдо решена заради децата да се пребори с мъжа си. Междувременно родила второ момче. А мъжът ѝ иска и още синове. Према обаче с усмивка разказва, че се е подложила на стерилизация без знанието на съпруга си.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално