X
 
 
 

Поколението "what": Отегчени, но не и аполитични

748 0
photo of Поколението "what": Отегчени, но не и аполитични
Снимка: Getty Images/Guliver
Европейската младеж няма особено доверие към политиците, но пък в никакъв случай не е аполитична и незаинтересована – показват резултатите от едно актуално проучване в 35 европейски държави.

Трудно е да обясниш с няколко думи какво представлява европейската младеж – за едни Меркел е пример за добър ръководител, за други обаче – тя е нещо като личен враг. Повечето младежи не кипят от желание за участие в избори, но пък не се колебаят да излязат на демонстрации в подкрепа на Европа, когато това им се стори нужно.

Обхватна студия, наречена "Generation What" (Поколението "какво") проучи интересите, грижите и надеждите на младите хора в Европа. В онлайн-анкетата, извършена по поръчение на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), са участвали близо един милион млади хора на възраст между 18 и 34 години от общо 35 европейски държави.

Резултатите от анкетата показват, че младежта в Европа се вълнува от социалните несправедливости, но не вярва, че политиците могат да решат проблемите. Така например 82 процента от анкетираните младежи нямат доверие в политиците, а 45 процента от тях им нямат "абсолютно никакво доверие".

Интересен факт е, че само 23 процента от германските младежи не изпитват никакво доверие към политическите институции. Това е най-ниската стойност в цяла Европа – може би, защото младежката безработица в Германия отдавна вече не е толкова сериозен проблем, както в Гърция, Франция или Италия. Най-малко две трети от младежите в тези три страни са разочаровани от местното политическо ръководство. 

Но разочарованието от политиката не е знак за безразличие.
Тъкмо обратното. Авторите на студията твърдят, че младите европейци искат да се включат в политическия живот и да променят нещо. 44 процента от германските младежи например изразяват готовност да участват активно в политически организации. В Гърция този дял е едва 13 на сто.
Девет от всеки десет анкетирани младежи вземат на сериозно растящата несправедливост в съответната страна. И тази оценка е валидна за всички европейски държави, участвали в проучването. В Германия например страхът от социални безредици се нарежда сред най-разпространените страхове за бъдещето. 

Проектът "Европа"

Последните демонстрации на солидарност с ЕС показват, че европейската младеж е готова на активен ангажимент в името на своето бъдеще. В същото време трябва да се отбележи, че европейските младежи с удоволствие приемат икономическите предимства, които им носи ЕС, но не се идентифицират изцяло с политическите цели на общността, казва социологът Тобиас Бьонте. Голяма част от тях се идентифицират по-силно със собствената си национална държава, отколкото с европейския проект. Въпреки това едва всеки шести от анкетираните се обявява за излизането на Франция, Германия или която и да е друга страна от съюза.

Какво става в Белия дом?

Тръмп превърна своя зет Джаред Къшнър в една от най-могъщите фигури в Белия дом. Не е ли това чиста проба шуробаджанащина, каквато инач...

Социолозите оценяват тези резултати по следния начин: "Въпреки грешките на ЕС, голямата част от младежите в Европа смятат, че съюзът е полезен за тяхната страна. Те обаче свързват ЕС и с надеждата, че той ще намери решения за наболелите проблеми на нашето време". Най-вече младите гърци биха могли да си представят излизането на тяхната страна от ЕС, тъй като са изправени пред огромни икономически проблеми. 

Хората, които са израснали с отворени граници, са и по-открити към другите. На въпрос дали по време на висока безработица работните места в страната да са „запазени” само за местни хора, две трети от анкетираните младежи отговарят отрицателно.

В най-общи линии европейската младеж има оптимистични очаквания за бъдещето. "Младежта в Европа е преживяла вече не една и две кризи – заплахите на тероризма, краха на финансовите пазари, проблемите с бежанците.  Всичко това я кара да гледа значително по-спокойно на бъдещите предизвикателства.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 23 ноември

Овен Ако сте решили да променяте външния си вид днес, по-добре отложете това за друг ден. Това се отнася за всички разкрасителни проце...