X
 
 

Поколението "what": Отегчени, но не и аполитични

748 0
photo of Поколението "what": Отегчени, но не и аполитични
Снимка: Getty Images/Guliver
Европейската младеж няма особено доверие към политиците, но пък в никакъв случай не е аполитична и незаинтересована – показват резултатите от едно актуално проучване в 35 европейски държави.

Трудно е да обясниш с няколко думи какво представлява европейската младеж – за едни Меркел е пример за добър ръководител, за други обаче – тя е нещо като личен враг. Повечето младежи не кипят от желание за участие в избори, но пък не се колебаят да излязат на демонстрации в подкрепа на Европа, когато това им се стори нужно.

Обхватна студия, наречена "Generation What" (Поколението "какво") проучи интересите, грижите и надеждите на младите хора в Европа. В онлайн-анкетата, извършена по поръчение на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), са участвали близо един милион млади хора на възраст между 18 и 34 години от общо 35 европейски държави.

Резултатите от анкетата показват, че младежта в Европа се вълнува от социалните несправедливости, но не вярва, че политиците могат да решат проблемите. Така например 82 процента от анкетираните младежи нямат доверие в политиците, а 45 процента от тях им нямат "абсолютно никакво доверие".

Интересен факт е, че само 23 процента от германските младежи не изпитват никакво доверие към политическите институции. Това е най-ниската стойност в цяла Европа – може би, защото младежката безработица в Германия отдавна вече не е толкова сериозен проблем, както в Гърция, Франция или Италия. Най-малко две трети от младежите в тези три страни са разочаровани от местното политическо ръководство. 

Но разочарованието от политиката не е знак за безразличие.
Тъкмо обратното. Авторите на студията твърдят, че младите европейци искат да се включат в политическия живот и да променят нещо. 44 процента от германските младежи например изразяват готовност да участват активно в политически организации. В Гърция този дял е едва 13 на сто.
Девет от всеки десет анкетирани младежи вземат на сериозно растящата несправедливост в съответната страна. И тази оценка е валидна за всички европейски държави, участвали в проучването. В Германия например страхът от социални безредици се нарежда сред най-разпространените страхове за бъдещето. 

Проектът "Европа"

Последните демонстрации на солидарност с ЕС показват, че европейската младеж е готова на активен ангажимент в името на своето бъдеще. В същото време трябва да се отбележи, че европейските младежи с удоволствие приемат икономическите предимства, които им носи ЕС, но не се идентифицират изцяло с политическите цели на общността, казва социологът Тобиас Бьонте. Голяма част от тях се идентифицират по-силно със собствената си национална държава, отколкото с европейския проект. Въпреки това едва всеки шести от анкетираните се обявява за излизането на Франция, Германия или която и да е друга страна от съюза.

Какво става в Белия дом?

Тръмп превърна своя зет Джаред Къшнър в една от най-могъщите фигури в Белия дом. Не е ли това чиста проба шуробаджанащина, каквато инач...

Социолозите оценяват тези резултати по следния начин: "Въпреки грешките на ЕС, голямата част от младежите в Европа смятат, че съюзът е полезен за тяхната страна. Те обаче свързват ЕС и с надеждата, че той ще намери решения за наболелите проблеми на нашето време". Най-вече младите гърци биха могли да си представят излизането на тяхната страна от ЕС, тъй като са изправени пред огромни икономически проблеми. 

Хората, които са израснали с отворени граници, са и по-открити към другите. На въпрос дали по време на висока безработица работните места в страната да са „запазени” само за местни хора, две трети от анкетираните младежи отговарят отрицателно.

В най-общи линии европейската младеж има оптимистични очаквания за бъдещето. "Младежта в Европа е преживяла вече не една и две кризи – заплахите на тероризма, краха на финансовите пазари, проблемите с бежанците.  Всичко това я кара да гледа значително по-спокойно на бъдещите предизвикателства.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 18-24 юни

Овен Желанията и замислите ви ще се изпълнят в зависимост от това до колко са истински. Не се насилвайте да правите нещо, което не е п...