Случаят Скрипал: Ново престъпление в сметките на Русия?

2179
Случаят Скрипал: Ново престъпление в сметките на Русия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Покушението срещу бившия двоен агент Скрипал във Великобритания може да предизвика международна криза. НАТО изразява сериозна загриженост, а САЩ засилват натиска срещу Русия.

НАТО изразява сериозна загриженост във връзка с покушението с нервнопаралитичен газ срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. „Обединеното кралство е високо ценен партньор и този инцидент буди сериозна загриженост в НАТО“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. По данни на британската правителствена ръководителка Тереза Мей, Русия „най-вероятно“ носи отговорността за този атентат. НАТО е в постоянен контакт с британските власти. „ Употребата на какъвто и да е нервнопаралитичен газ е абсолютно неприемлива и ужасна“, заяви Йенс Столтенберг.  Бившият американски посланик в Москва Майкъл МакФауъл смята, че Алиансът трябва да предприеме нещо. „Независимо от това дали става дума за опит за атентат или за тероростично нападение, президентът Тръмп трябва отговори. НАТО трябва да отговори“, пише Майкъл МакФауъл в Туитър.

САЩ заплашват със „сериозни последици“

Западните съюзници застават твърдо на страната на Великобритания. Американският външен министър Рекс Тилърсън заяви, че САЩ споделят становището на своите съюзници, че зад опита за убийство „най-вероятно“ стои Русия. След телефонен разговор с британския външен министър Борис Джонсън американският държавен секретар заяви, че „както извършителите, така и поръчителите на покушението трябва да понесат съотвените сериозни последици“.

Франция също застава на страната на Лондон

Френският президент Еманюел Макрон също засвидетелства своята солидарност с Тереза Мей, както съобщава британското правителство. Еманюел Макрон и Тереза Мей са обсъдили „различните модели на агресивно поведение на Русия“ и необходимостта от концентрирани действия на съюзниците.

Тайните агенти и отровата

Бившият руски агент Сергей Скрипал явно е бил отровен в Лондон. Дали зад тази атака стоят руските тайни служби? Ако е вярно, това няма...

Тереза Мей обвинява Русия

Преди това британската правителствена ръководителка Тереза Мей отправи тежки обвинения срещу Русия в реч пред долната камара на парламента. „Най-вероятно Русия е отговорна за това престъпление“, заяви тя. Мей допълни, че официални руски институции са поръчали покушението или най-малко са го одобрили. Тя окачестви нападението с нервнопоралатичен газ като „произволно и безсрамно нападение срещу Обединеното кралство“. Британското правителство е призовало руския посланик във външното министерство. Тереза Мей заяви, че Русия има дълга история с „поръчковите убийства“. Бойното отровно вещество „Новичок“ е било разработено в Русия, която е в състояние да го произвежда и сега, обясни британската правителствена ръководителка.

Ултиматумът изтича тази вечер

До тази вечер Москва трябва да даде обяснение пред организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) във връзка със случая. Ако дотогава Русия не даде „никакъв удовлетворителен отговор“, нападението с отровния газ ще бъде смятано за „незаконна употреба на насилие от руска страна срещу Обединеното кралство“, заяви Тереза Мей и допълни, че ще обсъди с парламента „редица ответни мерки“. Обвиненията на Тереза Мей срещу Москва означават значително покачване на напрежението в британско-руските отношения. Руското правителство реагира подигравателно на изявленията на британската правителствена ръководителка пред долната камара на парламента. Руски информационни агенции пишат, че руската външнополитическа говорителка Мария Захарова окачествила изявленията на Тереза Мей като „цирк в британския парламент“. Тя обвинила британското правителство в „политическа кампания на базата на провокации“ и в разпространяването на „измишльотини“.

Путин изчаква

Богатите ще могат да си купят безсмъртие

Представяте ли си хората да могат да живеят по няколко века? Регенеративната медицина вече работи по този въпрос. Вероятно обаче този ...

Руският президент Владимир Путин не пожела да отговори на  въпросите на BBC. „Нека първо британските власти да разнищят случая и тогава можем да дискутираме“, заяви той. Британското вътрешно министерство съобщава, че вътрешната министърка Амбър Руд е насрочила за днес съвещание на кризисния щаб КОБРА. Вестник Телеграф пише, че ще бъде свикан и националния съвет за сигурност.

Властите окачествяват покушението като опит за убийство

На 4 март бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на една пейка в Солсбъри. По данни от полицията, те са станали жертва на покушение с нервнопаралитечен газ и се намират в критично състояние. Британските правоприлагащи власти окачествяват покушението като опит за убийство. Един полицай също е настанен в болница, но е контактен.

Властите откриха следи от нервнопаралитичен газ в един ресторант и в един бар в Солсбъри. Здравните власти веднага призоваха посетителите на двете заведения да изперат личните си вещи. В разследването участват над 250 полицейски служители, сред които 180 войници и експерти по химическите оръжия. Бившият двоен агент Сергей Скрипал е информирал британското външно разузнаване MI6 за руски агенти в Европа. През 2004 година бившият полковник от руското военно разузнаване ГРУ избягва и бива арестуван. В Русия той е осъден на 13 години трудов лагер. В рамките на размяна на агенти през 2010 година той пристига във Великобритания.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com