Страхът по улиците на Рио

1056
Страхът по улиците на Рио
Снимка: Getty Images/Guliver

Месец преди Летните олимпийски игри, Рио де Жанейро се превръща в арена на вилнееща улична престъпност. Експертите твърдят, че всички мерки за сигурност са чиста импровизация, липсват както пари, така и концепции.

Николас Лабре Перейра, по-известен с прякора си "Fat Family", е един от най-опасните престъпници на Рио. Негови хора нахлуха наскоро в болницата, в която се намираше задържаният главатар на бандата и го освободиха. При нападението беше убит и един случаен пациент. Атаката показа две неща: че организираната престъпност е всесилна, а силите за сигурност - безпомощни. Преди всичко полицията страда от безпаричие. Губернаторът на Рио де Жанейро заяви, че финансовата ситуация на федералния щат е "катастрофална” и предупреди, че може да настъпи колапс в ключови сектори на обществения живот, ако правителството не е в състояние да плаща на държавните служители.

В същото време по улиците на Рио цари атмосфера на несигурност и страх. Само за една седмица там бяха убити девет души след операции на военната полиция в бедняшката фавела „Маре”. Кварталът е разположен до една от основните пътни артерии на Рио де Жанейро, която свързва международното летище с центъра на града. Полицията засили присъствието си там, но почти всеки ден се стига да престрелки между полицаи и наркотрафиканти.

Олимпиадата - рисков фактор?

От 5 юли влезе в сила олимпийският план за сигурност в Рио де Жанейро. За Олимпиадата са командировани 85 000 полицаи и войници от цялата страна. Извънредният секретар по въпросите не сигурността Андрей Родригес е оптимистично настроен. Още преди няколко седмици той увери медиите, че концепцията за сигурността по време на спортното събитие е добра.

Полицейските служители обаче се оплакват, че са изправени пред непосилна ситуация. Те предприеха една драстична мярка, за да изразят недоволството си. Миналата седмица те издигнаха и плакати с надпис "Добре дошли в ада!". С тази си акция те искаха да предупредят пристигащите на летището в Рио спортисти, функционери и туристи, че не могат да гарантират сигурността им по време на Олимпиадата.

Председателят на ЕС, който не иска бежанци

"Мюсюлманите нямат място в нашата страна", обича да повтаря словашкият премиер Роберт Фицо, който е твърдо против бежанските квоти. От...

Очакват се и нови протести, а не е изключено да се стигне и до стачка по време на самата Олимпиада. Губернаторът на града пък призна, че парите за бензин за полицейските автомобили ще стигнат само да края на седмицата. Същевременно расте и насилието срещу полицейски служители. Преди една седмица беше застрелян един 30-годишен полицай. Той бе един от общо 50-те убити служители на реда от началото на годината.

Липса на концепция

Повечето наблюдатели се единодушни, че Рио де Жанейро не може да се справи с проблема, още повече, че не само бедняшките квартали са арена на всекидневно въоръжено насилие. "По време на Олимпийските игри властите вероятно ще успеят да осигурят известна сигурност. Но какво ще се случи по-късно? Защото всички мерки за сигурност са чиста импровизация, а и липсва концепция за защитата на бедняшките квартали в бъдеще. За наличието на някаква обхватна реформа в системата за сигурност пък и дума не може да става", казва британският експерт по сигурността Лойд Белтън.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com