Там, където жени потискат жени

2082
Там, където жени потискат жени
Снимка: Getty Images / Guliver

Самите те са жени, но смятат феминизма за престъпление и проповядват, че задачата на жената е една: да си стои вкъщи, да слуша мъжа си и да ражда деца. В ислямски Иран жените, които се борят за правата си, живеят опасно.

"Равнопоставеност на половете ли? Та това е противоконституционно", казва Мино Аслани. Командирката на женско подразделение на ислямските милиции "Басидж" е възмутена от "феминистката активност" при управлението на президента Хасан Рохани. Аслани призовава консервативното правосъдие да сложи край на стремежите за постигане на равнопоставеност, защото това не подхождало на едно ислямско общество.

Подразделението на Аслани е нещо като неофициална тайна полиция, подчинена на религиозния водач аятолах Хаменей. Задачата ѝ е да следи дали жените в Иран спазват законите на шериата. А според тези закони, жените са безгласни букви в обществото. Всички важни решения се взимат от бащите, от съпрузите или от държавата. Например дали една жена има право да пътува, да следва, да работи, да се омъжва. Дори облеклото е строго регламентирано.

За да бъде променено това положение, са необходими политически решения. "Но участието на жените в политиката е нежелано. Все още ни преследват заради миналогодишната ни кампания", разказва Мариам в интервю за Дойче Веле. Тя е една от активистките, които преди парламентарните избори през февруари 2016 подеха кампания под мотото "Да сложим край на мъжкото лице на парламента!". Основното им искане - женска квота от минимум 50 мандата в 289-местния парламент - си остана обаче нереализирано.

Бащи, които се женят за осиновените си дъщери

"С добре организираната си кампания активистките все пак постигнаха нещо много важно: осуетиха избирането на някои депутатки, които през последния законодателен период не само подкрепяха, но дори сами предлагаха решения, които ограничаваха свободите на жените", казва Мансурех Шояе, една от лидерките на иранското женско движение и съоснователка на сайта "The Feminist School". На няколко пъти властите я арестуват заради нейната дейност. От 2009 година Шояе живее в чужбина, откъдето "захранва" женското движение в Иран с нови идеи и инициативи.

"Преди последните избори активистките провеждаха разяснителна работа сред избирателите и избирателките, като им посочваха кой какви закони е подкрепял", обяснява Шояе и посочва конкретен пример: консервативната депутатка Фатеме Алиа, отявлена поддръжничка на бившия президент Махмуд Ахмадинеджад, застъпва мнението, че жените трябва да си стоят вкъщи, за да се грижат за мъжете си и за възпитанието на децата. Алиа е депутатка цели три законодателни периода, в рамките на които подкрепя почти всички оспорвани промени в законите. Към тях спада забраната за доброволна стерилизация, която е сред най-често използваните методи за предотвратяване на нежелана бременност. Алиа подкрепя дори закон, който разрешава на бащите да се женят за осиновените си дъщери. "Активистките изпратиха г-жа Алиа вкъщи, за да може да изпълнява там задълженията си на предана съпруга", казва с усмивка Мансурех Шояе по повод осуетеното преизбиране на консервативната депутатка.

Заради едно ръкостискане

Забравените жертви от Фукушима

Японското правителство е поставено под силен натиск - заради растящия брой на заболелите от рак японци след ядрената катастрофа във Фу...

В сегашния ирански парламент има 17 депутатки. Звучи малко, но е два пъти повече в сравнение с предишния законодателен период. На последните избори за депутатско място са се кандидатирали общо 1234 жени, но повече от половината са били директно отхвърлени от иранския Съвет на пазителите. Съветът е част от правителството и преди избори винаги дава своята оценка за идеологическата квалификация на кандидатите. Но наблюдението продължава и след изборите. Мино Халеги, която бе избрана като трети депутат от град Исфахан, трябваше да върне мандата си. Причината: Съветът на пазителите сметна, че е прегрешила, тъй като по време на командировка в чужбина се ръкувала с мъж.

Дори президентът Рохани не беше в състояние да промени това решение. Въпреки всичко обаче парламентарните избори бяха победа за реформаторите около умерения Рохани, който се застъпва за равнопоставеност и повече права за жените, особено в политиката. Така например е красноречив факт, че неговата вицепрезидентка Шахиндохт Молаверди, която отговаря за въпросите на жените и семейството, е член на женското движение в Иран.

"Феминистка кучка"

Юристката Молаверди си е поставила за цел да създаде повече работни места за жени. Иска също така да подсигури по-добре самотните майки и настоява за по-силно участие на жените в политиката. А в момента подкрепя една инициатива, която цели да забрани сключването на брак с момичета, които са под 13-годишна възраст. Заради всичко това Молаверди е една от най-мразените личности в консервативните кръгове. Техни вестници дори я нарекоха "феминистка кучка".

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com