Терорът срещу Турция

1923
Терорът срещу Турция

Последният атентат в Турция отприщи и дискусия за тактиката на ИД. Терористичната организация губи все повече територии и отвръща с растяща бруталност. Вълната от терор срещу враговете е единственият й коз.

Турският външен министър Мевлюд Чавушоглу заяви, че неговата страна "ще се бие докрай" срещу терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Освен това Турция ще подкрепя другите държави в борбата им срещу джихадистките милиции. Предишния ден атенатор-самоубиец се самовзриви по време на сватбено тържество в Газиантеп. При атентата загинаха най-малко 54 души. Министър-председателят Бинали Йълдъръм пък каза, че в този случай няма никакви ясни улики за авторите на атентата. Първоначалните информации, че дете е атентаторът и зад нападението стои ИД, били само "слухове", допълни Йълдъръм. В неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че по първоначални сведения, атентатът е извършен от едно дете на възраст между 12 и 14 години.

Истанбул на мушката на терора

През последните седмици и месеци ИД все по-често тероризира Турция. На 28 юли предполагаеми членове на терористична група извършиха нападение срещу летището в Истанбул, при което загинаха 45 души, а над 200 бяха ранени. Атентатор-самоубиец се самовзриви през март на оживена улица в центъра на Истанбул. При нападението загинаха четирима чуждестранни туристи - трима израелци и един иранец. Властите приписват този атентат на ИД, също както и нападението на 12 януари, когато атентатор-самоубиец уби 12 души в старата част на града. "Засега ИД не е поела отговорността за последния атентат, но нападението носи почерка на джихадистката организация", казва близкоизточният експерт Серхат Еркмен в разговор с Дойче веле.

Всъщност ИД няма понастоящем никаква стратегическа причина да извършва атентати в Турция. Основните ѝ врагове в момента са подкрепяните от САЩ кюрди в Сирия и Ирак, както и войските на иракското правителство. "Затова в стратегически план ИД не вижда смисъл да предизвиква хаос в Турция. Турция е единствената страна, която може да упражни натиск върху кюрдските бойци на опериращите в Сирия Народоосвободителни сили (YPG), казва Серхат Еркмен.

Съмнителната роля на Турция

По време на войната в Сирия Турция затъва все повече в конфликт на интереси. От самото начало Турция се застъпва за свалянето на президента Асад и неговия режим. "По тази причина Анкара заложи на сунитските екстремисти, с цел да подкрепи онези сили в Сирия, които са противници на президента Асад. В тази връзка Турция вероятно тайно е подкрепяла ИД, поне в логистиката", заяви ислямоведът Вилфрид Бухта за списание "Шпигел". От друга страна Анкара гледа със загриженост как се увеличава влиянието на кюрдите в северната част на Сирия и в Северен Ирак. Те успяха да разширят своите територии по време на войната. Турското правителство се опасява, че в крайна сметка те ще успеят да основат и собствена държава. А това може да засили амбициите за независимост и на турските кюрди. "Именно тази загриженост доминираше все повече политиката на турското правителство в Сирия. Дълго време турските сили за сигурност подкрепяха косвено тази организация с намерението да победят с подкрепата на ИД кюрдите в Северна Сирия, които са тясно свързани с турските кюрди и ПКК.", казва близкоизточният експерт Михаел Людерс в интервю за телевизия АРД.

Каква ще бъде Сирия утре

Битката за Алепо премахва част от въпросителните в кървавия конфликт в Сирия. ИД изглежда допълнително отслабена. Никой обаче още не зн...

Кюрдите като общ враг

Първоначално и ИД смята Турция за един вид партньор. "Командирите на ИД ни казаха, че не бива да се страхуваме от Турция. Казаха ни, че съществува тясно сътрудничество с турците. ИД смяташе турската армия за съюзник в борбата срещу кюрдите. Кюрдите бяха общ враг за Турция и за ИД" заяви през юли 2014 година за списание "Нюсуик" един член на групировката, който работел като техник. Сега този съюз се разпадна. До голяма степен Турция обърна гръб на ИД. И терористичната организация възприема това поведение очевидно като обявяване на война или най-малкото като предтекст да обяви Турция за враг. В борбата срещу Турция ИД залага на същото оръжие, което използва и другаде - на тероризма.

Политически нихилизъм

А фактът, че ИД извършва нападенията си и в кюрдските области, очевидно трябва да предизвика двоен ефект. От една страна, нападенията настройват кюрдите срещу правителството. Това се основава на твърдението, че турското правителство не взема достатъчно ефикасни мерки за закрила на своите кюрдски граждани. От друга страна, ИД очевидно се опитва да спечели привърженици сред онези турски националисти, които се обявяват срещу присъствието на кюрди в обществения живот на Турция. Същевременно ИД иска да привлече на своя страна и радикалните сунити. Ясно е накъде води тази стратегия в дългосрочна перспектива. ИД е в отстъпление навсякъде и няма дългосрочно бъдеще. Единственият коз, който ѝ остава в дългосрочен план, е да залее с вълна от терор своите врагове. И досегашните брутални нападения дават повод за предположението, че ИД си е поставила именно тази цел.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com