Тъжната истина за Близкия изток

2895
Тъжната истина за Близкия изток
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато никой не прави и най-малка отстъпка, защото смята, че тя ще се изтълкува като слабост, явно не може да се стигне до никакво разбирателство. Такава е тъжната истина за Близкия изток през лятото на 2017.

Десетилетия наред, когато се кажеше "Конфликта в Близкия изток", всеки знаеше за какво става дума. Днес, на фона на множеството големи и още по-големи кризи в онзи регион, въпросният "същински" близкоизточен конфликт остана на заден план. Спорещите страни всъщност биха могли да се възползват от такава ситуация и в условията на снижен обществен натиск да се доближат до някакво решение.

Нова Корейска война?

Режимът на Ким си осигури недосегаемост. САЩ и сами са виновни за това. Дали Тръмп няма да изгуби търпение и да бомбардира севернокоре...

Но това очевидно не е възможно между палестинците и израелците. Причината е добре известна: замесени са прекалено много участници, които освен всичко проявяват политическа и/или военна активност и другаде. Но най-важното е, че взаимното недоверие е прекалено голямо, за да получат преговорите някакви реални шансове за успех.

Лошото в случая е, че и двете страни могат да изтъкнат убедителни аргументи за недоверието си. Палестинците вече десет години не могат да решат въпроса за властта. Докато продължава това положение, нито една от двете големи групировки не може да си позволи да прави отстъпки пред Израел. Който посмее да го стори, неизбежно ще бъде обвинен в "предателство", а животът му ще се окаже под заплаха.

В Израел пък правителството непрекъснато и с основание се оплаква, че палестинците продължават да възприемат терора като легитимен политически инструмент. Но както премиерът Нетаняху, така и мнозина негови привърженици не изглеждат твърде разочаровани от този факт. Те явно вярват, че държат нещата в свои ръце. А и те си имат доста проблеми с радикалните настроение вътре в своите редици. Последните събития на Храмовия хълм в Ерусалим показаха колко бързо кризата може да се изостри за пореден път. И изход сякаш изобщо не се очертава - най-вече, защото и двете страни смятат, че всяка отстъпка ще е признак за слабост. Семето на недоверието вече е покълнало.

Източник: Дойче веле

В Диарбекир: хора, изхвърлени от живота

Военните действия в Югоизточна Турция приключиха още преди година, но тихата трагедия на хората в Диарбекир продължава и до днес. Без ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com