Асен Василев: Бюджетът е готов, ще имаме собствена номинация за шеф на БНБ

3508
Асен Василев: Бюджетът е готов, ще имаме собствена номинация за шеф на БНБ
Снимка: БГНЕС

Законът за държавния бюджет за тази година е готов и ще бъде публикуван или в края на днешния ден, или най-късно утре сутринта. Това посочи финансовият министър Асен Василев пред журналисти по време на Софийския икономически форум, провеждан днес в столицата.

"Очакваме днес в края на деня или най-късно утре сутринта да имаме пълния вариант на закона за бюджет, публикуван и съответно пуснат за съгласуване. Дългът като процент от БВП тази година остава на същите нива от миналата година, които са малко по-ниски от 2021 година. Що се отнася до 2024-2025 година там са заложени много големи капиталови разходи, съответно има леко нарастване на дълга, но това ще се случи само ако се случат въпросните капиталови разходи.", каза Василев.

Денков: Крайният вариант на бюджета зависи от проверките на отчетите на БЕХ

Крайният вариант на бюджета зависи от проверките на отчетите на Български енергиен холдинг. Това посочи премиерът Николай Денков пред ж...

Продължаваме промяната ще има собствен кандидат за гуверньор на Българската народна банка, стана ясно от думите на Василев.

"Ще имаме номинация за гуверньор на БНБ, ще се опитаме да намерим фигура, която има висок статут в индустрията.", каза той. Запитан дали номинацията ще бъде Андрей Гюров, Василев отговор, че "не сме готови да обявим коя е номинацията на този етап".

Асен Василев коментира номинацията на ГЕРБ, предлагаща настоящият гуверньор на БНБ Димитър Радев за нов мандат на позицията.

"Господин Радев изкара един мандат като гуверньор на банката. Виждаме известно забавяне в процесите в БНБ, свързани с процеса по присъединяване към еврото, което ме притеснява, но така или иначе ще трябва да имаме детайлни разговори, за да можем да решим каква номинация бихме подкрепили и каква номинация бихме предложили.", каза той.

Денков: Има две пречки пред развитието на България, не е трудно да се види, че едната идва от изток

Пред икономическото развитие на България има две основни пречки - едната е върховенството на закона, а другата са действия на външни фа...

Асен Василев коментира и проверките на разчетите на БЕХ, посочвайки, че ръководството на холдинга ще трябва да даде отговори защо е отпускало заеми на дружества, които притежава на 100%, а сега твърди, че тези пари няма да могат да бъдат върнати. Както е известно държавните дружества ще трябва да трансферират 100% от дивидента си към държавния бюджет. Според Василев, БЕХ се е опитало със счетоводни хватки да прикрие около 1 млрд. лева от печалбата си, което би намалило дължимия към бюджета дивидент.

Асен Василев бе гост на Софийския икономически форум, провеждан в столицата под организацията на Делфийския икономически форум. Събитието събра на едно място представители на политическия и икономически елит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com