Банките отпуснаха жилищни заеми за над 2 млрд. лева за година

4800
Банките отпуснаха жилищни заеми за над 2 млрд. лева за година
Снимка: iStock

Жилищните заеми нараснаха с 2.002 млрд. лева за последните 12 месеца, записвайки рекорден темп на растеж от 16.83% на годишна база, сочат данните на Българската народна банка към края на месец ноември тази година. Така общият обем на жилищните заеми възлиза на 13.89 млрд. лева месец преди края на годината. Малко над 96% от тази сума се дължи на заеми със срок на погасяване над 5 години, като огромното мнозинство от заемите за жилище – близо 89% от общата сума, са договорени в левове.

Високата кредитна активност в жилищния сегмент принуди БНБ да увеличи антицикличния буфер за рискови кредитни експозиции от 1% до 1.5%, като новото ниво ще влезе в сила чак от началото на 2023 година. Жилищното кредитиране расте правопропорционално с пазара на жилища у нас, тъй като много хора виждат имотите като начин за инвестиране в условия на висока инфлация. В контекста на това, БНБ посочи като един от доводите си за вдигане на буфера продължаващата кредитна активност в сегмента на жилищното строителство.

БНБ вдига нивото на антицикличния буфер заради високата кредитна активност

Българската народна банка взе решение за повишаване на нивото на антициклиния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции...

Кредитите за потребление нарастват с 1.23 млрд. лева или 10.4% през последните 12 месеца. Така общата сума на всички потребителски заеми възлиза на 13.16 млрд. лева към края на месец ноември. Приблизително 75% от всички потребителски заеми са със срок за погасяване над 5 години, а сравнително сходен дял са договорени в левове. Високият дял на заемите с дълъг срок за погасяване показват, че гражданите финансират по-едри покупки с потребителски заеми. Пример за подобна покупка е придобиване на жилище със собствени средства и допълнителен заем за потребление, което да покрие разликата.

Общата сума на заемите за домакинствата у нас възлиза на 28.659 млрд. лева към края на ноември, което представлява ръст от 12.5% на годишна база. Кредитирането засилва темпа си на растеж, тъй като през предходния месец годишният ръст бе 12.1%.

Кредитите за бизнеса нарастват с 4.1% на годишна база през ноември до малко над 37 млрд. лева. За разлика от другите сегменти, заемите за фирмите забавят темпа си на растеж, тъй като през октомври сумата растеше с 4.4% на годишна база.

Общата сума на всички кредити на неправителствения сектор възлиза на 70.668 млрд. лева, което се равнява на 55% от брутния вътрешен продукт на България. Кредитирането расте с 8.2% на годишна база, засилвайки темпа си на растеж спрямо предходния месец (+7.9% на годишна база).

Жилищните кредити продължават да поевтиняват

Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да падат. Средната годишна лихва по новите жилищни заеми у нас възлиза на 2.68%, сочат д...

Изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор е повлияно и от нетните продажби на кредити от „други парично-финансови институции“, чиито обем за последните дванадесет месеца е 294.8 млн. лева. На годишна база продадените кредити от други ПФИ са 294.8 млн. лв. (в т. ч. 29.5 млн. лв. през ноември 2021 г.), а обратно изкупените кредити – 0.06 млн. лв. (през ноември 2021 г. няма обратно изкупени кредити).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НАП ще получава информация за трансграничните плащания към е-търговци у нас от 2024 година

Deloitte: Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план

Банките предотвратили щети за над 1.5 млн. евро

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на цар Калоян

Ще проверяват големите експозиции на ББР

36 млрд. лева достигна дългът на подсектор Централно управление към края на октомври

Очакват дефицит по бюджета от над 600 млн. лева към края на ноември

Печалбата на банките нарасна с 500 млн. лева за година

Директорът на ББР: Заради лоши кредити банката ще загуби 300 млн. лв.

Брутният външен дълг нарасна до близо 44 млрд. евро към края на септември

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com