Банките започнаха годината със 108 млн. лева печалба

6230
Банките започнаха годината със 108 млн. лева печалба
Снимка: istock

Печалбата на българската банкова система през първия месец на настоящата година достигна 107.8 млн. лева, сочат данните на Българската народна банка. Това представлява ръст от 39.5% на годишна база. За сравнение, през януари 2021 година банките у нас отчетоха нетна печалба в размер на 77.3 млн. лева.

Приходите от лихви на банковата система нарастват с 9.7% на годишна база през първия месец на годината до 268.3 млн. лева. Въпреки, че лихвите по кредитите не бележат повишение през миналата година, причина за увеличението на приходите може да се търси във високата кредитна активност, особено при жилищните кредити, които нарастват с рекордните близо 18% на годишна база.

Разходите за лихви на банките нас възлизат на 23.4 млн. лева през януари тази година. Това е минимално намаление спрямо същия месец на миналата година, когато разходите за лихви достигаха 23.43 млн. лева. Така въпреки, че срочните депозити на неправителствения сектор у нас нарастват с 8.3% на годишна база до над 100 млрд. лева към края на януари, нулевите лихви по влоговете за граждани и отрицателните в някои случай при депозитите за бизнеса, намират своето отражение в ниските разходи за лихви на банковата система.

Печалбата на банките скочи със 74% за година

Печалбата на българската банкова система нараства със 73.8% на годишна база, сочат данните на Българската народна банка към края на мес...

Приходите от такси и комисиони на банките възлизат на 127.2 млн. лева за първия месец на тази година. Това е увеличение от 21.4% или 22.4 млн. лева спрямо януари 2021 година, когато приходите от такси и комисиони достигаха 104.7 млн. лева. Нарастването на приходите по този канал се дължи на политиката на редица банки у нас за повишаване на банковите такси за редица услуги, както за бизнеса, така и за гражданите.

Разходите за такси и комисиони през януари тази година възлизат на 20.2 млн. лева спрямо разходи за 15 млн. лева през същия месец на миналата година.

Активите на банковата система възлизат на 136.1 млрд. лева към края на януари, сочат данните на БНБ. Това е увеличение от 9.3% на годишна база. За сравнение, преди година размерът на активите достигаше 124.5 млрд. лева.

Брутният кредитен портфейл на банковата система възлиза на 76.5 млрд. лева, като за първия месец на годината нараства с 0.8% или 583 млн. лева.

Каква е средната такса за теглене на пари от банкомат у нас

Средната такса за теглене на пари в брой от банкомат в България възлиза на 0.26 лева, ако сумата се тегли от банкомат на банката. При т...

На месечна база депозитите в банковата система нарастват с 250 млн. лева (0.2%) до 115.7 млрд. лева към края на януари. Увеличение се наблюдава при депозитите на домакинства (с 476 млн. лева, 0.7%), на сектор държавно управление (със 127 млн. лева, 4.2%), на други финансови предприятия (с 57 млн. лева, 1.5%) и на кредитни институции (със 7 млн. лева, 0.1%). Намаляват депозитите на нефинансови предприятия (с 417 млн. лева, 1.2%).

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на януари е 16.8 млрд. лева.

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, в края на януари 2022 г. възлизат на 37 млн. лева. (при 36 млн. лева година по-рано).

Още: Лихвите по кредитните карти у нас вървят нагоре

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси