"Челиста на Путин" прехвърлил милиони през швейцарски сметки - четирима банкери са на съд

4310
"Челиста на Путин" прехвърлил милиони през швейцарски сметки - четирима банкери са на съд
Снимка: Kremlin.ru

В сряда сутринта (8 март) в Цюрих започна съдебният процес срещу бившия ръководител на швейцарското подразделение на "Газпромбанк" и трима негови колеги, които са обвинени, че не са подали сигнал за финансови трансакции, извършени от довереник на Владимир Путин.

Според обвинителния акт на прокуратурата в Цюрих - шефът на Gazprombank Schweiz AG, двама висши ръководители на банката и мениджър за връзки с клиенти са пропуснали да извършат надлежна проверка на финансите и връзките на Сергей Ролдугин в периода 2014-2016 г.

Ролдугин е "близък приятел" на руския президент и кръстник на дъщерята на диктатора, пише Bloomberg. Той е виолончелист и затова е известен като "Челиста на Путин". 

Русия умря. Няма такава държава, нито такъв народ

В апартамента ми във Вилнюс разглеждам архивни снимки. На екрана на компютъра ми се появява една от първите ми годишнини в радио &bdquo...

Банкерите е трябвало да проверят дали той е истинският бенефициент на сметките в "Газпромбанк", принадлежащи на подставени компании в Панама и Кипър, твърдят прокурорите.

Виолончелистът е прехвърлил милиони франкове през швейцарски банкови сметки, без срещу него да бъдат извършени никакви проверки, съобщиха швейцарските прокурори в началото на съдебния процес срещу четиримата банкери, обвинени в това, че са му помагали.

Банкерите са трима руснаци, които са работили в Цюрих, и един швейцарец. Пред Окръжния съд в града те отхвърлиха обвиненията, касаещи финансовите трансакции, съобщи "Ройтерс". 

Прокуратурата заяви пред съда, че не е направила достатъчно, за да установи самоличността на действителния собственик на средствата. По делото са замесени суми в размер на около 30 млн. швейцарски франка (31,84 млн. долара), заяви прокурорът Ян Хофман.

Ролдугин беше посочен като собственик на две сметки, открити в "Газпромбанк Швейцария" през 2014 г. Това е станало, въпреки че олигархът, който фигурира в списъка на санкционираните руснаци в Швейцария, няма вписана дейност като бизнесмен в банковите си документи. По това време музикантът казва пред The New York Times, че със сигурност не е бизнесмен и не притежава милиони, според обвинителния акт.

Тръмп: Предупредих Путин за тежък удар, ако навлезе в друга държава

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп твърди, че в личен разговор с руския диктатор Владимир Путин го е предупредил, че "Москва ще бъде...

Ролдугин беше сред десетките членове на вътрешния кръг на Путин, санкционирани от Запада, включително от Берн, след като Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. От "Ройтерс" са се обърнали към негови представители за коментар, но такъв все още няма.

Случаят подчертава как хора като Ролдугин са били използвани като начин да се скрият истинските собственици на парите, пише в обвинителния акт. "Всички доказателства говорят против това Сергей Ролдугин да е истинският собственик на активите", заяви пред съда поддържащият обвинението Ян Хофман.

Адвокатът на защитата Бернхард Льоцхер отвърна, че няма доказателства, че Ролдугин не е истинският собственик на активите. "Съмненията относно самоличността на истинския собственик не са достатъчни от гледна точка на наказателното право", заяви той пред съда.

В Швейцария банките са задължени да отхвърлят или прекратяват бизнес отношения, ако има съмнения относно самоличността на контрагента. И двете сметки на името на Ролдугин са закрити през септември 2016 г.

Прокурорите искат условни присъди от по седем месеца за всеки от банкерите.

Руският патриарх Кирил е работил за КГБ в Швейцария

Руският патриарх Кирил (със светско име Владимир Гундяев) през 70-те години на миналия век се е занимавал с разузнавателна дейност като...

От активите на Путин няма следа в целия случай. "Добре известно е, че Путин официално има доход само от 100 000 швейцарски франка и не е богат, но в действителност има огромни активи, които се управляват от близки до него лица", се казва в обвинителния акт.

В миналото диктаторът е казвал, че Ролдугин е "приятел" и "блестящ музикант", който честно е спечелил някакви пари от миноритарен дял в руска компания. Преди това Кремъл отхвърляше всякакви предположения, че средствата на челиста са свързани с руския лидер. Финансите на Путин са публично достояние, твърдят от Кремъл - той редовно декларирал имуществото и заплатата си пред руските избиратели.

ОЩЕ: Навални отговори на атаката срещу него с голямо разследване за "двореца на Путин"

ОЩЕ: Злато и разкош: Къде живее Алина Кабаева, сочена за любовница на Путин? (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com