Доларът удари 20-годишен връх заради намеренията на Фед

3815
Доларът удари 20-годишен връх заради намеренията на Фед
Снимка: iStock

Щатският долар удари 20-годишен връх спрямо основните световни валути в понеделник, след като председателят на Фед Джером Пауъл заяви позицията, че лихвите ще останат високи за по-дълго време в отговор на растящата инфлация.

Доларовият индекс удари двудесетилетен връх от 109.44 пункта след началото на днешната търговия в Азия. Това тласка другите основни валути към нови дъна, предава Reuters.

Силният долар забавя растежа на световната търговия

На фона на ръста на цените на суровините, който е все по-осезаем от началото на войната в Украйна, силният долар допълнително забавя ра...

Японската йена се търгува за 138.88 за долар в началото на деня, най-ниската ѝ стойност от 21 юли, докато офшорният юан падна до ново двегодишно дъно от 6.9321 за долар.

Рано сутринта британският паунд също падна до 1.1648 за долар, което е най-ниската стойност от март 2020 година. Еврото пък се търгува за 0.9938 за долар към момента на подготвяне на материала, сочат данните на MarketWatch.

Австралийският долар понастоящем се търгува за 0.6856 за долар, най-ниското ниво от 19 юли, а новозеландският удари ново едномесечно дъно от 0.6108 за долар.

При криптовалутите биткойн се търгува под нивото от 20 000 долара, като към момента на подготвяне на материала най-популярната виртуална валута възлиза на 19 825.56 долара. Рано тази сутрин българско време биткойн падна до 19 526 долара, което е най-ниската стойност от средата на юли, сочат данните на CoinDesk.

Еврото поевтиня до 20-годишно дъно, търгува се под щатския долар

Доларът запази стабилната си позиция във вторник, докато еврото се задържа около 20-годишно дъно. Причината е, че Европа е изправена пр...

В петък, Пауъл предупреди, че ще бъде причинена „известна болка“ на домакинствата и бизнеса, защото ще е нужно време на Фед да успее да овладее инфлацията.

Доходността на щатските облигации също се повиши в понеделник на фона на изказването на Пауъл, като доходността на двугодишните облигации достигна до 3.4890% тази сутрин. Това е най-високата стойност от края на 2007 година. Към момента на подготвяне на материала 2-годишната доходност възлиза на 3.458%, а 10-годишната e 3.102%, сочат данните на MarketWatch.

Шансът за повишаване на лихвите със 75 базисни пункта на следващото заседание на Фед през септември понастоящем се оценява на 76.5%.

Това създава и потенциал за увеличение на лихвите на ЕЦБ от 75 базисни пункта през септември. Понастоящем инвеститорите остават фокусирани върху енергийната криза в еврозоната.

Защо силният долар се превръща в проблем за света?

Силният долар е изключително добра новина за американския турист, който посещава Европа, но лоша за всички страни по света. Зелените п...

Един от основните фокуси на Европа е именно поддръжката на Северен поток. Очаква се руският държавен енергиен гигант Газпром да спре газоподаването за Европа, а поддръжката да продължи от 31 август до 2 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com