Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕКОФИН обсъди бъдещия заем за Украйна с приходите от руски активи

21 юни 2024, 15:37 часа • 1421 прочитания

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова взе участие днес в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Люксембург. В последното за Белгийското председателство на Съвета заседание министрите на финансите разгледаха икономическите и финансовите последици от агресията на Русия срещу Украйна, пакета относно ДДС в ерата на цифровите технологии, Механизма за възстановяване и устойчивост и Европейския семестър, съобщиха от Министерството на финансите.

Петкова призова за яснота по заема

Министър Петкова изрази подкрепата на страната за Украйна и призова за скорошно изясняване на техническите подробности по предложението на Г-7 за предоставяне на заем на Украйна, който да бъде погасен с бъдещи приходи от замразените руски активи. ЕС трябва да продължи да поддържа единството по отношение на Украйна, вкл. и в рамките на Г-7.

Още: "Престъпно и цинично": Москва с реакция за финансирането за Киев със замразените руски активи

Съветът не успя да постигне споразумение по пакета относно ДДС в ерата на цифровите технологии, въпреки че, България и редица държави членки подкрепиха предложения от Председателството компромисен вариант.

Министрите обмениха мнения по актуалното състояние на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и одобриха изменението на плана на Ирландия.

Председателството и Европейската комисия запознаха министрите с актуалното състояние на законодателните предложения в областта на финансовите услуги.

Още: На срещата на Г-7: Договориха 50 млрд. долара за Украйна от замразените руски активи

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес