Еврото поевтиня до 20-годишно дъно, търгува се под щатския долар

5042
Еврото поевтиня до 20-годишно дъно, търгува се под щатския долар
Снимка: iStock

Доларът запази стабилната си позиция във вторник, докато еврото се задържа около 20-годишно дъно. Причината е, че Европа е изправена пред проблеми с енергийните доставки към континента, като съществуват и опасения за икономическия ѝ растеж.

Еврото достигна най-ниското си ниво от края на 2002 г. от 0.9926 долара. Към момента на подготвяне на материала еврото се търгува за 0.9928 долара.

Инвеститори: Еврото ще поевтинее до 0.9 долара

Борбата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за възстановяване на доверието във финансовия сектор става все по-трудна. След седмица на...

Очаква се Русия да спре подаването на природен газ към Европа по газопровода "Северен поток 1" за три дни в края на месеца. Това е поредният случай, който напомня за енергийната несигурност на континента.

Топлото време в Европа обостря допълнително проблемите с енергийните доставки. Така нарастват опасенията, че прекъсвания през зимата може да нанесат опустошителни последици върху бизнеса, предава Reuters.

„Имайки предвид сегашната ситуация, съществуват притеснения дали спирането ще е за три дни или за три години“, казва Рей Атрил от National Australia Bank – една от четирите най-големи финансови институции в Австралия.

„Наистина ли това е просто тридневна поддръжка или още един пример за използване на доставките на газ към Европа като оръжие?“, добавя той.

Паундът също достигана до най-ниското си през последните две години и половина и се равнява на 1.17715 долара след откриването на азиатската търговска сесия. Японската йена се задържа до 137.265 за долар, след като удари едномесечно дъно от 137.705 за долар.

Бъдещето на еврото върви ръка за ръка с енергийните пазари

Еврото падна под цена от 1 долар за кратко в сряда, като това се случва за първи път от края на 2002 година. Това отбеляза началото на ...

Австралийският и новозеландският долар се задържаха сравнително стабилни, което Атрил отдаде на насочването на вниманието на пазара към проблемите на Европа.

Индексът за деловата активност в сферата на промишлеността (PMI) се очаква да даде повече информация относно растежа на икономиките в еврозоната и Великобритания по-късно през деня.

Освен проследяването на индекса, инвеститорите също очакват срещата на Европейската централна банка в четвъртък.

Австралийският долар достигна до 0.687 щатски долара този сутрин, а новозеландският – до 0.6168 щатски долара.

Доларът се търгува за 6.8640 спрямо офшорния юан, което е достатъчно близко до почти двугодишния връх на зелените пари от 6.8752, достигнат в понеделник.

Защо силният долар се превръща в проблем за света?

Силният долар е изключително добра новина за американския турист, който посещава Европа, но лоша за всички страни по света. Зелените п...

Еврото беше основната валута, влизащата в кошницата на доларовия индекс, като последният остана стабилен на 109.17 пункта и се приближава до двудесетилетния връх от 109.29, който бе достигнат през юли.

Друга причина инвеститорите да търсят сигурност в долара е фактът, че редица членове на Федералния резерв на САЩ повториха агресивна си позиция за повишаване на лихвите преди важния симпозиум на Фед в Джаксън Хоул по-късно тази седмица.

Доходността на референтните 10-годишни щатски облигации се повиши с около 4 базисни пункта до над 3% вчера. Доходността на двугодишните облигации се повиши с около 5 базисни пункта до 3.308% тази сутрин.

Още: Може ли еврото да падне под 1 долар?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com