Може ли еврото да падне под 1 долар?

13894
Може ли еврото да падне под 1 долар?
Снимка: iStock

На фона на срива на еврото до 20-годишно дъно и приближаването му до паритет с долара, на паричния пазар се заговори колко по-ниско може да падне единната европейска валута. Към момента на подготвяне на материала курсът на еврото е 1,0172 долара за едно евро или 0,98 евро за един долар, което е най-ниското ниво от 2002 година насам. Може ли в крайна сметка стойността на еврото да стане по-ниска от 1 щатски долар? Отговорът е по-скоро "да".

Все повече инвеститори започнаха да говорят за свят, в който стойността на еврото е под 1 щатски долар. „1.00 може би е оптималният психологически праг на валутния пазар“, казват стратезите на ING Group, начело на които стои Крис Търнър. Те добавят, че ако еврото падне под долар, се очаква по-висока волатилност и малка разлика в цената между двете валути.

Акциите в САЩ с най-голям спад за първото полугодие от над 50 години насам

Американските акции отбелязаха най-лошото си първо полугодие от 1970 г. насам. Ситуацията е сходна в Европа и Азия. Причина за понижени...

В случай на спад, следващото ниво ще бъде 0,9850 долара за едно евро, което се разглежда като потенциално краткосрочно дъно. Въпреки, че инвеситорите говореха за евро над паритета през миналия месец, от началото на месеца все по-голяма част от тях споменават курс от 0,95 долара за едно евро, предава Bloomberg.

Спадът на цената на валутата беше меко казано рязък, като се вземе предвид, че еврото се търгуваше за 1,15 долара през февруари. Инвазията в Украйна промени перспективите за растеж на еврозоната, а съчетанието на високите цени на енергията и повишението на основната лихва на Фед, оказа сериозен натиск и върху долара.

Това поставя Европейската централна банка в неизгодна позиция. Към момента тя успя да устои на крайното затягане на паричната политика, прилагано от други централни банки. ЕЦБ обяви, че ще повиши лихвите с 25 базисни пункта през юли. Това вероятно ще доведе до все по-сериозно нарастване на лихвения диференциал, който ще окаже допълнителен натиск върху общата валута.

Някои дори смятат, че е възможно еврото да падне още по-ниско. Подкрепата пък, в случай, че еврото падне под паритета спрямо долара и достигне до дъното от януари 2000 г. от 0,9668 долара за едно евро, е малка. Историческото дъно на еврото спрямо долара е в края на 2000 година, когато цената пада за кратко до ниво от около 0,82 долара за едно евро.

Инфлацията в еврозоната счупи нов рекорд

Инфлацията в еврозоната удари нов рекорден връх през юни непосредствено преди първото увеличение на лихвите на Европейската централна б...

Много инвеститори се чудят къде е дъното. Джордж Саравелос, ръководител на отдела за валутни изследвания в Deutsche Bank AG, твърди, че спадът до курс между 0,95-0,97 спрямо долара ще означава съвпадение с историческите сътресения на валутните пазари от края Бретън-Уудска система през 1971 година. Стратезите на Nomura International Plc предупреждават за „нелинеарност на движенията на еврото“ и плъзгане до 0,95 долара.

„Еврото може първо да падне до нивата на подкрепа, определени през 2002 г. от около 0,9613 до 0,9863“, казва Джордан Рочестър от Nomura. 20 години по-късно обаче тези нива на подкрепа вероятно няма да бъдат ефективни, добавя той.

Според модела на Bloomberg за опции на ценообразуване вероятността еврото да достигне паритет през следващите 30 дни е 52%. Съществува и шанс едно към четири да се търгува за 0,95 долара до края на годината. Това означава, че то ще бъде и най-скъпо за хеджиране срещу по-нататъшни резки спадове от началото на войната в Украйна насам.

*Материалът е с информативен характер и не представлява инвестиционна препоръка. 

Еврозоната изпада в рецесия в края на годината, прогнозира Morgan Stanley

Очаква се еврозоната да изпадне в лека рецесия през четвъртото тримесечие на тази година на фона на намалените енергийни доставки от Ру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com