Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Bank of England каза тежката си дума за лихвите

20 юни 2024, 15:15 часа • 2599 прочитания

Централната банка на Великобритания (Bank of England) остави без промяна основния си лихвен процент. Така британските ставки се запазват на достигнатия 16-годишен връх от 5,25 на сто, предаде Ройтерс.

Седем на два гласа

От деветимата членове на Комитета по парична политика на Bank of England седем са гласували за задържане на лихвените нива след днешното заседание, а двама са подкрепили намаление с 25 базисни пункта – до 5 на сто.

Гуверньорът на централната банка Андрю Бейли определи като "добра новина", последните данни за инфлацията, показващи, че тя се е върнала към целта от 2 на сто, но и че е твърде рано за намаляване на лихвите.

Още: Bank of England сбъркала икономически прогнози заради остарял софтуер

"Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска и затова решихме засега да задържим лихвите на 5,25 на сто", обясни Бейли. Изявлението му се различава от това, което той направи през миналия месец, когато каза, че е "оптимист", че данните са в правилната посока за намаляване на лихвите.

Според икономически оценки на банката, посочени в днешното съобщение на институцията, показателите за устойчивост на инфлацията – предимно нивото на възнагражденията и инфлацията при услугите - са се понижили след последното й заседание през май, но остават високи.

Почти 10-процентовото увеличение на минималната работна заплата във Великобритания и годишните индексирани повишения на цените не се очаква да имат толкова голям възходящ ефект върху бъдещата инфлация.

Според някои от членовете на Комитета по парична политика на Bank of England обаче високата инфлация при услугите и фактът, че ръстът на заплатите е по-бърз от предвиденото, затвърждава мнението, че е твърде рано за намаляване на ставките.

Още: Британската инфлация изненадващо се забави до невиждани скоро стойности

Инвеститорите смятат, че понижението на лихвения процент на Bank of England е малко вероятно преди септември или ноември, Анкета на Ройтерс сред икономисти, публикувана миналата седмица, обаче показа, че се очаква понижение на лихвите на следващото заседание по паричната политика на банката - на 1 август.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес