Иновативно приложение на Fibank и Mastercard помага на децата да развият финансова грамотност

2774
Иновативно приложение на Fibank и Mastercard помага на децата да развият финансова грамотност
Снимка: Fibank

Иновативното приложение Ninjiro (Нинджиро) помага на родителите да предадат на своите деца основните принципи, свързани с управлението на семейния и личен бюджет. Зад новата услуга стоят Fibank (Първа инвестиционна банка) и Mastercard, като приложението е налично за всички, които разполагат с банкова карта, независимо коя е банката издател у нас. Ninjiro е достъпно в платформата Viber, като е напълно безплатно. Това стана ясно по време на събитие, проведено днес в София, на което бе представено приложението.

Принципът, на който залага приложението, представлява модел за поставяне на задачи и получаване на възнаграждение след успешното им изпълнение. Точно това е и посланието, скрито в името на услугата, което от японски означава „възлагам на друг човек да изпълни задача”.

Приложението позволява на родителите да поставят задачи на децата, след което да проверят дали те са изпълнени. При успешно изпълнение на задължението, детето печели точки, които в последствие след разрешение от родителите може да превърне във ваучери, чрез които да закупи стоки или да участва в социални каузи.

Така например, родител може да изиска детето да подреди стаята си, като определи точките, които ще бъдат спечелени при успешно изпълнение на задачата. След като детето докаже изпълнението, например чрез изпращане на подредената стая, родителят превежда точките.

Точки се заплащат от родителите чрез банкова карта, като единствено от тях зависи колко точки ще получи детето за изпълнението на задачи и какъв ще бъде общият им обем.

Осребряването на ваучерите става при търговци, партньори на приложението, като сред тях са два от големите онлайн магазини у нас. Социалната кауза, за която детето може да избере да дари средства, е свързана с опазването на пчелите у нас. В бъдеще партньорската мрежа на Nijiro ще се разширява, обясни Илона Станева, директор „Маркетинг и реклама“ в Първа инвестиционна банка.

По думите на Никола Бакалов, главен изпълнителен директор на Fibank, финансовата грамотност е нещо, което децата трябва да усвоят от ранна възраст. „Когато финансите са гръбнака на една икономика е много важно да се приобщят младите от ранна детска възраст”, посочи той, изразявайки удовлетворението си, че приложението на банката е достатъчно достъпно и привлекателно за децата.

Според него, не винаги е подходящо да се възпитават деца чрез фиксиране на възнаграждение за поемането на ежедневни задължения, но реалността понякога изисква прилагането на този модел. „Не винаги нещата, които са правилни са възможни, затова понякога се налага да влагаме въображение”, каза той, добавяйки, че наличието на социални каузи, за които детето може да харчи натрупаните си средства е добра алтернатива, която той ще наблюдава с интерес.

По думите на Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, РСМ и Косово, приложението ще помогне на децата да подобрят финансовата си грамотност, което е превръща в една социално отговорна платформа.

"С Ninjiro родителите пък имат възможност да помогнат на децата си да си поставят цели, да спазват обещанията си и да изкарват платежни точки по забавен начин, които не само да инвестират в предмети, но и да направят нещо добро.", каза тя.

Полина Видас, директор маркетинг и комуникации за България, Македония, Албания и Косово на Mastercard, обясни, че децата могат да изберат да вложат средствата си в осиновяването на пчелен кошер или в засаждането на медоносно дърво. Това отразява нагласите на поколението, родено след бума на дигитализацията, тъй като над 77% от потребителите вярват, че компаниите имат по-голям потенциал от правителствата да осъществят позитивна променя, стана ясно от думите й.

Партньори на проекта са Rakuten Viber, RoboLabs, DigitalKidZ и Асоциация Родители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com