Какво е програмата ELENA на ЕИБ и как тя може да помогне на България?

1452
Какво е програмата ELENA на ЕИБ и как тя може да помогне на България?
Снимка: Европейска инвестиционна банка

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) организира във вторник в София конференция на високо равнище с цел да промотира програмата ELENA (Европейска помощ за местната енергия), съвместна инициатива на ЕИБ и Европейската комисия.

Това събитие беше първото от разяснителната кампания "ELENA Roadshow" на ЕИБ, организирано в Европа, с цел да промотира програмата. Тя осигурява грантове за подкрепа на подготовката на устойчиви проекти чрез техническа помощ за енергийна ефективност и инвестиции във възобновяема енергия, насочени към сгради и иновативен градски транспорт.

ЕИБ подкрепя изграждането на Национална детска болница у нас

Европейската инвестиционна банка и „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД подписаха договор за техническа п...

Целта беше да се подобри разбирането за програмата ELENA, да се насърчат нови кандидатури и да се подкрепят вече съществуващите, съобщиха от пресцентъра на ЕИБ. Програмата ELENA има за цел да помогне на създателите на проекти да осъществят своите инвестиции. Срещата включваше презентации със специфичен национален акцент, практически сесии и двустранни срещи с представители на ЕИБ и местни заинтересовани страни. Конференцията даде думата на представители на ЕИБ и местни личности от съответните сектори.

Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, откри срещата, а гост-говорителят Силвия Георгиева - изпълнителен директор на НАСОР (Национална асоциация на общините в България), постави рамките за специфичната ситуация и предизвикателствата, пред които са изправени местните власти.

Какво може да донесе това за България?

Успешните проекти могат да доведат до инвестиции от страна на общините в ключово инфраструктурно развитие - например обществено осветление, устойчив обществен транспорт, възобновяема енергия и други.

ELENA е програма за напреднала техническа помощ, която подкрепя създателите на проекти да покрият разходите, свързани с пазарни изследвания, бизнес планове, одити и договори, необходими за завършването на енергийни проекти. ELENA е създадена с цел подпомагане на държавите членки да постигнат своите климатични цели за 2030 година, за които е необходимо да се даде приоритет на енергийната ефективност.

ЕИБ отпусна 50 млн. евро за нов зърнен терминал на пристанище Варна

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение с "Логистичен център - Варна" ЕАД, част от групата на "Билдком" - най-голем...

ЕИБ помага на бенефициентите да създадат програми, които да извлекат най-голяма полза от осъществените инвестиции. Създадена през 2009 година, програмата ELENA помага на публичните и частните организации да изпълнят проекти за енергийна ефективност, възобновяема енергия и устойчив транспорт с цел намаляване на емисиите на парникови газове.

Подкрепата на програма ELENA може да бъде заявена за устойчиви проекти в три основни области: транспорт, обществени сгради и жилищни имоти. От 2014 до 2020 година тази подкрепа е била предоставяна в рамките на програмата "Хоризонт 2020", а тя ще продължи в текущата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) в рамките на общата програма "InvestEU".

ОЩЕ: Населението у нас намалява, жилищата се увеличават - над 1,6 млн. са необитавани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com