Лихвите по кредити и депозити тръгнаха нагоре

6917
Лихвите по кредити и депозити тръгнаха нагоре
Снимка: Елена Страхилова

Лихвите по кредити и депозити отчитат движение във възходяща посока през август, като изключение правят някои заеми за бизнеса, където се наблюдава спад в лихвените проценти, става ясно от данните на Българската народна банка. 

През месец август тази година, новите потребителски кредити, договорени в левове, са били отпускани срещу средна годишна лихва в размер на 8.26%. Това е повишение от 0.07 процентни пункта спрямо предходния месец юли, когато средната лихва е достигала 8.19%. Годишният процент на разходите (ГПР) по заемите за потребление, който включва всички лихвени плащания, такси, комисиони и други разходи по кредита, нараства с 0.11 процентни пункта през август до средно 8.78%. Въпреки движението на лихвите във възходяща посока, те остават на по-ниско ниво спрямо ситуацията от преди година. За сравнение, през август 2021 година потребителските заеми в левове са били отпускани при средна годишна лихва от 8.37% и ГПР от средно 8.93%.

Кредитите на домакинствата у нас стигнаха близо 32 млрд. лева

Кредитите на домакинствата у нас нараснаха до близо 32 млрд. лева благодарение на високия интерес на полето на жилищните и потребителс...

Новите жилищни кредити, договорени в левове, са били отпускани през месец август срещу средна годишна лихва от 2.49%. Това е повишение от минималните 0.02 процентни пункта спрямо средните нива от предходния месец юли. Лекият ръст идва след месеци на постоянен спад в цената на ипотечните заеми, която достигнаха рекордно дъно през юли от средна годишна лихва в размер на 2.47%.

ГПР по новите заеми за жилище, отпускани през август, възлиза на средно 2.76%, което представлява ръст от 0.05 процентни пункта спрямо предходния месец. Преди година ГПР по новите жилищни кредити в бил 2.97%, а средната годишна лихва е възлизала на 2.68%.

Депозити

Лихвите по новите депозити на домакинствата през месец август отчитат движение във възходяща посока, макар да остават нулеви. Средната годишна лихва по новите срочни влогове, договорени в левове, нараства с 0.04 процентни пункта спрямо предходния месец юли до 0.17%. Преди година средното ниво на лихвата е било едва 0.07%.

Средната годишна лихва по новите депозити в евро за граждани в била 0.22% през месец август. Това е повишение от 0.09 процентни пункта спрямо нивата от юли. Преди година доходността по влоговете в евро е била средно 0.08%.

Депозити и кредити за бизнеса

Лихвите по новите кредити на нефинансовия бизнес намаляват през август, като изключение правят заемите, договорени в евро, за суми до 1 млн. евро.

ЕЦБ вдигна лихвите: Какво означава това за България?

Европейската централна банка прекрати ерата на отрицателни лихви като взе решение за повишаване на основния лихвен процент с 50 базисни...

Средната годишна лихва по новите бизнес кредити (без овърдрафт) в левове за суми до 1 млн. евро достигат 2.87% през август. Това е леко понижение от 0.02 процентни пункта спрямо предходния месец юли. Преди година средната лихва по тези заеми в била 2.94%.

Средната цена на кредитите в левове за суми над 1 млн. евро е спаднала през август с 0.05 процентни пункта на месечна база до 2.22%. Преди 12 месеца тези заеми са били договаряни срещу средна годишна лихва в размер на 2.19%.

Бизнес кредитите в евро за суми до 1 млн. евро са били отпускани през август срещу среда годишна лихва от 2.66%. Това представлява повишение от 0.38 процентни пункта спрямо предходния месец юли. През август миналата година тези заеми са били договаряни срещу средна лихва от 2.41%.

Заемите за нефинансовите фирми в евро за суми над 1 млн. евро са били отпускани през август срещу средна годишна лихва от 2.08%. Това представлява понижение от 0.35 процентни пункта спрямо предходния месец юли. Преди 12 месеца този вид кредити са били договаряни при средна годишна лихва от 2.18%.

Лихвите по депозитите за бизнеса рязко изплуваха от отрицателните територии през август, сочат данните на БНБ. Новите срочни влоговете в левове за нефинансовите предприятия са били договаряни през разглеждания месец срещу средна годишна лихва от 0.09%. Това е повишение от 0.33 процентни пункта спрямо предходния юли (-0.24%). Преди година средната доходност по тези депозити е била -0.20%.

БНБ прогнозира покачване на лихвите

Лихвите по кредитите, депозитите и държавния дълг ще тръгнат нагоре в резултат на паричната политика, както на Федералния резерв на САЩ...

Средната годишна лихва по новите срочни депозити в евро за бизнеса е била 0.07% през август, което представлява повишение от 0.35 процентни пункта спрямо юли (-0.29%). През август миналата година тези влогове са били договаряни при средна доходност от 0.00%.

Данните за възходящото движение на лихвените проценти идват на фона на затягането на паичната политика от централните банки по света, включително Европейската централна банка. Според прогнози на специалисти и на БНБ, това създава условия за покачване на лихвите у нас. Някои банки на българския пазар вече премахнаха таксите за свръхналичност по разплащателни сметки, като обосноваха решението си именно с политиката за повишаване на лихвите на ЕЦБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Близо 1,5 млрд. лева са прехвърлени между частните пенсионни фондове през 2023 г.

Димитър Радев: БНБ и банките до голяма степен вече са част от еврозоната

Асен Василев коментира ще се вдигат ли данъците

Асен Василев: Ако приеме еврото, България за втори път в историята ще използва световна валута

Председателят на Еврогрупата каза в София ще приемем ли еврото през 2025 г.

Ето за какво харчат парите си българите: НСИ излезе с точни данни

Управителят на БНБ внесе номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Година след фалита на Credit Suisse: Какво е състоянието на европейските банки?

Най-големите икономики в света усилено разработват цифрови валути: САЩ изостава

Ето колко стана средната пенсия в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com