Поискахме помощ от Европейската инвестиционна банка, но не я щем

4059
Поискахме помощ от Европейската инвестиционна банка, но не я щем
Снимка: iStock

Министерството на иновациите и растежа се споразумя с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да помогне в реформата на две финансови институции – "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД, по-известен като Фонд на фондовете (ФнФ) и Българската банка за развитие (ББР).

Целта беше под надзора на ЕИБ да подобрим ефективността им така, че те по-добре да подкрепят българската икономика. Явно обаче не много-много не я искаме тази помощ. Може би освен да се възползваме от факта, че тя е финансирана от InvestEU (една от програмите на ЕС, които насърчават STEP инвестиции с допълнителна гаранция от ЕС на стойност 7,5 милиарда евро - б.р.).

Промяна в последния момент

Дни след като подписахме споразумението обаче, дори още преди да е ратифицирано от Народното събрание, съответно то не е влязло в сила и не се работи по него, от МИР вече готвят промяна във Фонда на фондовете (ФнФ).

Според готвено от Министерския съвет разпореждане, което вече е минало междуведомствено съгласуване, от двустепенна форма на управление (управителен и надзорен съвет) Фондът ще мине на едностепенна. Надзорният съвет ще отпадне. Още: Малките и средни предприятия с подкрепа от над 200 млн. лева по европейска програма

Припомняме, че при оповестяването на това споразумение пред медиите БТА попита кое ще гарантира, че изводите от анализа на ЕИБ няма да останат само на хартия, а ще се приложат на практика, предвид че финансирането на анализа идва от ЕК. Тогава министър Стойчева отговори, че има залегнала процедура за прилагане на предложенията и препоръките, така че от МИР да приложат мерките. Тя увери, че това не е "просто едно упражнение за анализ, а начинание, което да осигури ефективно прилагане на препоръките с последващ етап".

Припомняме също, че тази схема бе приложена и през юли 2021 г. по идея на сегашния финансов министър Асен Василев (тогава министър в служебното правителство).
Тя срещна отпор от финансовите среди, защото надзорът на Фонда бе заменен с консултативен съвет, състоящ се от 7 члена, назначени от него. Това бе променено през октомври 2022 г. с връщане на двустепенната форма на управление. Явно и сега смятат да върнат структурата от 2021-ва, но без да дочакат консултантската помощ на ЕИБ. Още: Фондът на фондовете ще управлява над 117 млн. лв. по новата научна програма към Министерството на иновациите

Според финансисти тази промяна в аванс е притеснителна, защото до голяма степен обезсмисля ангажимента на Европейската инвестиционна банка. Отделно от това под сурдинка се говори за подготвяно сливане на ФнФ и ББР.

От документите, с които се подготвя връщането на едностепенната форма на управление, с коиото Actualno.com разполага, е видно, че е без ясна причина. Краткият извод след проучването на книжата относно мотивацията е „Защото така“.

Според анализатори, силно обезпокояващ е и конкретният момент на вземане на това решение, предвид рекапитализирането на ФнФ с 1.7. млрд. лв. и очакваното отваряне до края на годината на първите поръчки от новия програмен период, в размер на 110 млн. евро.

Те смятат, че премахването на надзорния съвет на Фонда, без да е базирано на анализ на ЕИБ, поражда предпоставки за безнадзорна корупция, касаеща управлението на европейски средства в големи размери.

Заформя се и притеснително съмнение, свързано с управлението на европейските средства в МИР след публичните критики и скандали при избора на бенефициенти по линия на четвъртата мярка от Механизма за възстановяване и устойчивост по линия на МИР – „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“ от ЕК“ от месец август т. г.

Те също считат, че освен премахването на надзора, това разпореждане ще доведе до уволнение и на тримата директори, които са в Управителния съвет. Ще бъдат назначени нови, удобни кадри, временно, до провеждане на конкурс.

Отмяната на едностепенната система на управление в края на 2022 г. беше приветствана от представители на организациите на търговските банки, финансовите посредници и крайните получатели. Беше проведен публично оповестен конкурс, при който бяха избрани доказани професионалисти със сериозен опит в управлението на дългови и дялови инструменти, което също беше оценено високо от представителите на бизнеса. Още: Фондът на фондовете получи мандат да управлява 1.2 млрд. лв.

Според тях настоящият повторен опит за овладяване на структурата, отново под егидата на Асен Василев, се изпълнява от следния състав – Мартин Гиков (бивш член на УС на Фонда, а сега зам.-министър в МИР) и Камен Славов (бивш член на УС, а сега на граждански договор в МИР като консултант).

Междувременно какво се случва във Фонда на фондовете

Той обяви обществена поръчка за „Изпълнение на финансов инструмент Фонд Предприемачество, финансиран със средства по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. Чрез нея се разпределят 100 млн. евро.

Първият фонд – „Ранен етап“ е с 30 млн. евро публични средства, които ще бъдат насочени към компании на ниво идея. Те ще получат финансиране, за да докажат концепцията си.

Вторият фонд – „Рисков капитал“ е с размер също от 30 млн. евро. Той ще бъде насочен към компании, които вече имат продукт и искат да го наложат на пазара. 

Третият фонд – „Растеж“, е с портфейл от 40 млн. евро. Той ще бъде насочен към компании, достигнали "относително зряла фаза от своето развитие".

Крайният срок за приемане на оферти е 20-ти февруари.

И Фондът е с наложени финансови корекции

И прословутият Фонд на фондовете, като много от възложителите на обществени поръчки, е с финансови корекции. Те са за нарушения при избор на изпълнители кой да борави с публичния ресурс.

Към края на 2022 г. ФнФ е санкциониран от управляващите органи на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и „Региони в растеж“ общо с 1,4 млн. лв. Още: Фондът на фондовете ще управлява 2 млрд. лв. публични средства до 2027 г.

„...определи финансова корекция в максимален размер до 1 488 073.02 лв. по ОС-1/28.03.2019 г. с изпълнител „Иновейшън Акселерейтър България" ДЗЗД и до 2 292 154.14 лв. по ОС-7/20.12.2018 г. с изпълнител „Невек Мениджглънт" ООД. Така определеният размер представлява 25 на сто от предвидената и подлежаща на възстановяване финансова подкрепа от Европейските структурни и инвестиционни фондове и следва да се прилага върху стойността на отчитаните към УО разходи за управление по посочените договори както вече платени, така и върху бъдещи, подлежащи на плащане“, се сочи в годишния финансов отчет на Фонда пред Търговския регистър.
Корекциите са обжалвани, но има и плащания по тях.

От доклада му за дейност към края на септември т. г. става ясно, че от ОП „Развитие на човешките ресурси“ също е наложена на финансова корекция.

„Провизиите към 30.09.2023 г. в размер на 1 250 хил. лв. (31.12.2022: 1 402 хил. лв.) включват начислени суми за финансови корекции по издаден окончателен одитен доклад от ИА ОСЕС“, допълва докладът.

Към края на септември има наложени и нови финансови корекции от управляващите органи на  ОПИК и ОПРР - с решения от 24.01.2023 г. и от 20.02.2023 г., като те отново се обжалват.

С решение за одобрение на трети транш по ОПРР е определена финансова корекция в размер на 280 032.34 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Гражданска организация: Депутатите лишиха 15 хиляди души с тежки увреждания от великденски добавки

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com