Промяна в ръководството на ПОК "Доверие“

1805
Промяна в ръководството на ПОК "Доверие“
Снимка: ПОК "Доверие"

Председателят на Надзорния съвет на Пенсионно-осигурителна компания “Доверие” Петер Хьофингер оповести, че Светла Несторова е избрана за член на Управителния съвет на ПОК “Доверие”, който последващо да поеме функциите на г-жа Даниела Петкова – до скоро Председател на УС на най-голямото пенсионно-осигурително дружество в България - ПОК „Доверие”. Даниела Петкова се оттегля от поста след 30 години работа в компанията.

“Това е еволюционна стъпка в една естествена смяна на поколенията, която идва да обезпечи продължаващо развитие и стратегическа приемственост на две изключително успешни компании със силни ръководни екипи.” – заяви Петер Хьофингер, Председател на Надзорния съвет на ПОК “Доверие”.

За позицията на Светла Несторова, която последните 20 години е част от екипа на ЗЕАД “Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп”, като Главен изпълнителен директор и Председател на Управителния съвет е номиниран Ангел Виденов. Той работи в дружеството от 2007 г., а от 2016 г. до момента е член на УС и Изпълнителен директор. Ангел Виденов има дългогодишен професионален опит и експертиза в застраховането.

ПОК „Доверие” и ЗЕАД “Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп”, са част от Vienna Insurance Group – водещата застрахователна група в Централна и Източна Европа, базирана във Виена. Тя обединява над 50 застрахователни компании и пенсионни фондове в 30 държави с над 29 000 служители и защитава важното за над 28 млн. клиенти.

През 2022 година International Finance Corporation (ІFС), чacт oт Групата на Cвeтoвнaтa бaнĸa, придоби акционерен дял в ΠOK "Дoвepиe" от близо 10%. Това сътрудничество има за цел да засили и развие допълнително пенсионно-осигурителния пазар в България.

Промените в мениджмънта на двете компании са предмет на необходимите последващи юридически стъпки и вписване в Търговския регистър.

Даниела Петкова е част от екипа на ПОК „Доверие“ от самото му създаване през 1994 година. До 2000 г. работи първо като Главен счетоводител, а след това и като Финансов директор. От 2000 година до 2012 година е Главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие", а до момента е и Председател на Управителния съвет. Под нейно ръководство дружеството се превръща в най-успешната пенсионноосигурителна компания на българския пазар. По данни на Комисията за финансов надзор към края на 2022 г., над 1,2 млн. български граждани са осигурени в пенсионните фондове, управлявани от ПОК „Доверие“, а активите под управление надхвърлят 4,7 милиарда лева.

Даниела Петкова е носител е на приза „Мистър&Мисис Икономика“ за принос в сферата на небанковия финансов сектор за 2012 г. През 2013 г. получава и награда от Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски“ за цялостен принос за развитието на осигуряването в България.

Светла Несторова е Председател на УС и Главен изпълнителен директор на ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ ЕАД – водеща компания в живото- и здравното застраховане у нас, която обезпечава защита и спокойствие за над 1 000 000 клиенти.

Тя започва професионалния си път в застраховането през 2002 г., а към екипа на ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ ЕАД се присъединява през 2004 г. като Директор „Маркетинг и продажби“. През 2005г. е избрана за член на Управителния съвет, a от 2006 г. до момента е Главен изпълнителен директор и Председател на Управителния съвет на Дружеството.

Светла Несторова е била член на Одитния комитет на ПОК „Доверие“ в периода 2013 – 2017 г., а в периода 2017 – 2019 г. е била член на Надзорния съвет на компанията. От 2013 година до момента е член на Консултативния съвет на ДПФ „Доверие“. От 2016 година е член също и на УС на ЗЕАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ ЕАД.

Два мандата е Председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, четири години е Заместник-председател на УС и за десет последователни години е член на УС, като заедно с това е била и Председател на Комисията по животозастраховане към Асоциацията за период отшест години. Била е също и член на Изпълнителния комитет на Insurance Europe за период от 4 години и за една година – на Стратегическия комитет на Insurance Europe. Заместник–председател е на УС на Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”.

Светла Несторова е носител на наградата „Мениджър на годината“ за 2019 година, както и на специалния приз на Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски“ за цялостен принос в развитието на българското застраховане.

Ангел Виденов започва професионалния си път в сферата на застраховането през 1999 г. През 2007 г. се присъединява към екипа на ЗЕАД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” като Актюер. От 2008 г. е Отговорен актюер на дружеството, а от 2016 г. е избран за член на Управителния съвет и Изпълнителен директор.

Ангел Виденов е квалифициран актюер от образователната програма на Българско Актюерско Дружество, съгласно плана на Международната актюерска асоциация (IAA) и Актюерската асоциация на Европа.

Притежава магистърска степен по „Приложна математика” с насоченост към Математически модели в икономиката и статистика от СУ „Свети Климент Охридски“. Има също допълнителни квалификации в сферата на мениджмънта.

През 2010 г. завършва Management and Leadership програмата на GenRe Business School – Кьолн, през 2011 г. - VIG Risk Management Academy – Виена, а през 2014 г. – VIG Leadership Development Program, организирана от IEDC – Словения. Има и MBA степен от Cotrugli Business School.

Ангел Виденов е бил Председател и член на УС на Българското актюерско дружество, както и Председател на Комисията по професионална етика и стандарти към дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com