Създават Институт за анализи и прогнози към министъра на финансите

1554
Създават Институт за анализи и прогнози към министъра на финансите
Снимка: БГНЕС

Правителството прие постановление за създаване на Институт за анализи и прогнози към Министерството на финансите и за приемане на неговия устройствен правилник, съобщиха от правителствения пресцентър.

Причината за създаването му е установената липса в системата на МФ на изградена специализирана административна структура, която да изпълнява функции на единен център за изготвяне на стратегически микро- и макроикономически анализи по различни тематични направления, както и за разработване на прогнози, математически и статистически модели с приложна и практическа насоченост.

"Лобистка поправка": НС посече намерението на Асен Василев да мести арбитражните дела

Министерството на финансите ще продължи да отговаря за международните арбитражни дела, по които България е страна. Това реши парламентъ...

Институтът ще се ръководи и представлява от директор, който ще е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на финансите и ще се назначава и освобождава от министъра на финансите - в момента това е Асен Василев.

Сред основните функции на института ще бъдат изготвяне на анализи по тематични направления, включително фискална политика, стопанска конюнктура, пазар на труда и др. Също така институтът ще работи за изграждане и подобряване на модели за анализ и прогнозиране на икономическото развитие на страната, за оптимизиране на използваните ресурси, вкл. финансови, от бенефициентите на публични средства.

Той ще участва и в съставянето и актуализирането на средносрочната бюджетна прогноза, в разработването на прогнози за развитието на основни микро- и макроикономически показатели за макроикономическата рамка на държавния бюджет, както и за аналитично обезпечаване на процеса по изготвянето и актуализирането на кредитния рейтинг на страната.

Обезпечаването на числеността на персонала на института ще стане за сметка на щатни бройки на министерството и предполага едновременното извършване на съответни промени и в Устройствения правилник на Министерството на финансите. В изпълнение на управленските цели и извършен преглед на дейността на министерството в Устройствения правилник на МФ са предвидени промени, основно насочени към оптимизиране на структурата и числеността на персонала на министерството с цел постигане на по-голяма ефективност при изпълнение на функциите на административните звена.

Журналисти бойкотираха Министерство на финансите заради условията на Асен Василев

20 журналисти от АЕЖ - България (Асоциация на европейските журналисти) подписаха отворено писмо, с което отказват да се акредитират за ...

В резултат на всички структурни и функционални промени, без да се отчита преминаването на функции със съответните щатни бройки във и извън Министерството на финансите, се предвижда да бъдат реално съкратени 25 щатни бройки, което при настояща численост на персонала от 573 щатни бройки представлява оптимизация от приблизително 4,5%.

Допълнително ще бъдат съкратени още 8 щатни бройки в дирекция „Централно координационно звено“ при преминаването на дейността ѝ от администрацията на Министерския съвет в Министерството на финансите.

ОЩЕ: Василев: Бюджетът не затяга коланите. Депутатите да решат дали да вдигат заплати избирателно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com