Вкарват в черен списък търговците, злоупотребяващи с обръщането на цените в евро

5411
Вкарват в черен списък търговците, злоупотребяващи с обръщането на цените в евро
Снимка: iStock

Търговците, които умишлено злоупотребяват с правилата за преобразуване или закръгляне на цените от левове в евро, ще бъдат вкарвани в „черен списък”, който ще бъде публикуван на интернет страницата на Комисията за защита на потребителите, както и на бъдещ специализиран сайт, посветен на приемането на еврото.

Това става ясно от Комуникационната стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната, публикуванa на сайта на Министерство на финансите. Документът, който вече е приет от Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, посочва всички стъпки и похвати, които ще се използват за информиране на българското население за преминаването от лев към единната европейска валута.

Освен вкарването на злоупотребяващи търговци в „черния списък” те ще бъдат и санкционирани съгласно действащото законодателство, става ясно от документа. Предвижда се и стимул за добросъвестните търговци, които спазват правилата, под формата на стикер „Честен търговец”.

Евромобил и levro: Какво предвижда стратегията?

Комуникационната стратегия предвижда множество начини, по които българското население да бъде информирано относно прехода към еврото. Държавата ще създаде специален сайт, който ще побира цялата налична информация относно влизането в еврозоната, предвижда се създаването на телефонна линия за информация, провеждане на изложби и семинари, използването на инфлуенсъри за разпространение на информация, пускането на автомобил, наречен „евромобил” из страната в полза на кампанията и други.

Според документа, за електронен адрес на страницата, посветена на еврото, може да се избере от следните предложения на домейни:

  • 1. www.euroinbg.bg - www.евровбг.бг
  • 2. www.levro.bg - www.левро.бг
  • 3. www.vevro.bg - www.вевро.бг
  • 4. www.levvevro.bg – www.леввевро.бг
  • 5. www.evro2024.bg - www.евро2024.бг
  • 6. www.evro2025.bg - www.евро2025.бг
  • 7. www.bgeuro.bg - www.бгевро.бг
  • 8. www.zaevroto.bg - www.заеврото.бг
  • 9. www.evroto.bg - www.еврото.бг
  • 10. www.eurozone.bg - www.еврозона.бг

„Така предложените имена на домейни, изписани на латиница и на кирилица в „РЕГИСТЪР.БГ“ ООД, отговорната фирма за регистрирането на имена за областта „.bg“ са свободни и с цел осигуряване разпознаваемостта на официалната интернет страница за еврото и недопускане на недобросъвестното или подвеждащо използване на възможните имена те са запазени.”, пише в стратегията.

Как ще се преобразуват цени, заплати и пенсии след приемането на еврото?

Приемането на еврото в България е тема, която все повече ще излиза на дневен ред сред управляващи и анализатори. Страната ни ясно бе за...

Порталът би трябвало да стартира поне 9 месеца преди приемането на еврото.

Предвижда се да бъде разработено мобилно приложение, като неговата функция ще бъде да информира целевите аудитории и да предостави възможност за изчисляване на стойността на стоки и услуги от лева в евро и обратно.

Така нареченият евромобил ще представлява брандирана кола/бус, който ще пътува из страната в рамките на 100 дни преди въвеждането на еврото, с цел информация за единната европейска валута.

„Маршрутът може да включва както големите населени места, така и отдалечени/труднодостъпни места. Чрез него ще се предоставя бързо и по-качествено информация, както и рекламни материали. Посещението на евромобила ще бъде със съпътстващо събитие с участието на популярни лица, част от информационната кампания, и използването на различни аудиовизуални техники.”, пише в стратегията.

Документът предвижда още всички български граждани да получат пощенски пратки относно процеса по влизане в еврозона, към които ще има „има карти-калкулатори, чрез които всеки гражданин ще може нагледно да разбере как ще се извършва пресмятането на стойностите от лева в евро.”

Банките у нас готови да съдействат за приемане на еврото през 2024 г.

Управителният съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) завява готовност да съдейства за изпълението на решението на Народното с...

„Чрез мобилните оператори могат да се изпратят кратки съобщения до всички абонати с информация за предстоящото въвеждане на еврото в България и линк към официалната интернет страница за еврото. Това е един от бързите и лесни начини за достигане на целевата аудитория.”, пише в документа.

Специална телефонна линия ще бъде в полза на гражданите, които търсят информация относно процесите по замяната на лева с еврото, която ще бъде поддържана от поне 10 оператори.

„Телефонът ще е безплатен за обаждащите се, като ще работи от понеделник до петък от 09 до 19 часа. За колцентъра е необходимо да бъдат наети и обучени минимум десет оператори, които своевременно и компетентно да дават отговори на въпросите на всеки заинтересован. Официалното откриване на телефонната линия е подходящо да стартира между 12 и 6 месеца преди датата на въвеждане на еврото в България, и да продължи до края на периода, в който левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.”, пише в документа.

Комуникационната стратегия предвижда още редица методи и канали за информиране на обществеността, като избиране на разпознаваема личност за говорител на Координационния съвет, конкурс за визията на българските евро монети, медийни кампании, кампании в социалните мрежи, участие на „лидери на мнение от съответната общност” при комуникиране на прехода сред „уязвими групи, изправени пред по-висок риск от бедност, социално и икономическо изключване” и много други.

Всички стъпки по комуникационната стратегия ще бъде финансирани от държавния бюджет и бюджета на Българската народна банка.

"Ройтерс": Политическата безизходица в България заплашва да отложи плана за приемане на еврото

Продължаващата дълго време политическа безизходица в България заплашва да отложи плана за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Това е...

„Отговорните институции следва независимо да планират своите разходи, свързани с приемането на еврото. Предвиждат се възможностите за партньорство и подкрепа от ЕК и ЕЦБ при осъществяване на разнообразни дейности по кампанията.”, пише в документа.

Комуникационната стратегия ще започне да се прилага от момента на изпълнение на Националния план за въвеждане на еврото в България, според който целева дата за присъединяване на България към еврозоната е 1 януари 2024 годна. Трябва да се отбележи, че при необходимост комуникационната стратегия може да се актуализира

„Това ще даде възможност да се насочат усилия към дейностите, които са доказано ефективни или да се доразвият дейности с потенциал, които не са застъпени при планирането. При настъпване на непредвидени обстоятелства комуникационните дейности могат да бъдат изменяни и организирани по различен начин с оглед достигане на поставените цели. Всяка комуникационна стратегия е гъвкава по подразбиране. Комуникационните дейности ще се координират при необходимост с Европейската комисия и ЕЦБ.”, пише в документа.

„Приемането на Комуникационната стратегия е важна стъпка по пътя на присъединяване на страната ни към еврозоната и кореспондира с приетото на 27.10.2022 г. решение на Народното събрание, с което се задължава Министерският съвет, в координация с Българската народна банка, да ускори консултациите и преговорите с европейските институции и да ускорят техническата подготовка за въвеждане на еврото, за да се спази целевата дата за приемане на еврото от 1 януари 2024 година.”, става ясно от съобщение на сайта на Министерство на финансите.

„Целта на Комуникационната стратегия е да популяризира процеса на подготовка на страната ни за присъединяване към еврозоната, тъй като замяната на лева с евро ще засегне всеки човек, живеещ или пътуващ от и до България.”, пише в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Разходите за пенсии скочиха с двуцифрен процент спрямо миналата година

Димитър Манолов за великденските добавки: А защо има хора, които получават 526 лв. пенсия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com