Въртим 95 милиарда лева

8206
Въртим 95 милиарда лева
Снимка: iStock

Най-бързоликвидните пари в българската икономика се увеличават с бързи темпове. За последната година, парите, с които се разплащаме у нас, скочиха с цели 20.1% до общата сума от 94.8 млрд. лева, сочат данните на Българската народна банка за паричния агрегат М1 към края на месец септември.

Паричният агрегат М1 измерва нивото на всички физически пари в обращение, както и тези във финансовите институции, съхранявани по разплащателни сметки и овърнайт депозити. Казано с други думи, това са парите, до които населението и бизнесът имат най-бърз достъп, както за моментални разплащания, така и за обръщането им в кеш. Срочните депозити не са част от така нар. „тесни пари“.

През последните 12 месеца, най-бързоликвидните пари отчитат повишение от близо 15.8 млрд. лева. Така в периода след COVID-19 стагнацията, паричното предлагане в българската икономика е скочило с 1/5 за една година. Стойността на паричния агрегат М1 се равнява на 73.8% от БВП на България*, според макроикономическите показатели на БНБ към края на септември.

Близо 23% от „тесните пари“ представляват физическите банкноти и монети в обращение, които се намират извън финансовите институции. Те нарастват с 18% на годишна база до общо 21.691 млрд. лева към края на месец септември, сочат данните на БНБ.

Парите във финансовите институции достигат 73.131 млрд. лева, като нарастват с 20.6% на годишна база. 51.4 млрд. лева оттях са под формата на левове, докато останалите 21.7 млрд. лева са в чуждестранна валута.

Чуждестранната валута във финансовите институции нараства с 2.8 млрд. лева или 15% на годишна база, докато сметките в левове постигат ръст от 23% или 9.6 млрд. лева спрямо септември 2020 година. „Тесните пари“ у нас скачат близо 5 пъти през последното десетилетие, тъй като в края на 2011 година, достигаха малко над 21 млрд. лева.

Високият ръст на най-бързоликвидните пари, издава раздвижване на вътрешното потребление. Това се доказва от последния месечен обзор на икономиката на Министерство на финансите. Общото потребление в България е скочило с 9.4% на годишна база през второто тримесечие на тази година, посочват от финансовото ведомство. Причините за това са, както по-високите компенсации на наетите, така и разходите за пенсии. С други думи – населението разполага с повече налични парични средства, които влива в икономиката.

Едрите банкноти оформят над 50% от парите в обращение у нас

Едрите банкноти с номинал от 50 лева и 100 лева вече оформят над половината от парите в обращение в България, сочат изчисления на Actua...

Добавките от 50 лева към пенсиите вдигнаха потреблението с близо 10%

Българската народна банка има сходни наблюдения за процесите в икономиката, като прогнозира, че частното потребление ще скочи с 4.7% през тази година, пише в последното издание на макроикономическата прогноза на БНБ. Централната банка също посочва като основни причини растежа на заплатите и увеличения размер на фискалните разходи към домакинствата, главно под формата на по-високи разходи за пенсии. За това допринася и високият ръст в потребителското кредитиране. Към края на септември тази година, потребителските кредити у нас достигат 12.978 млрд. лева, което е ръст от 9.9% на годишна база.

От друга страна, високо ниво на бързоликвидни средства в съчетание с ограничено предлагане, предполага ръст в потребителските цени. На фона на това, годишната инфлация в България достигна връх от 4.8% през септември, което е най-високото ниво от края на 2012 година насам.

*Данните за 2021 г. са изчислени на база БВП в размер на 128.439 млрд. лева (оценки на БНБ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com