10 факта за футбола, които ще ви изненадат

1348
10 факта за футбола, които ще ви изненадат
Снимка: Freepik.com

Футболът е най-популярният спорт в света, който се играе в  над 200 страни и обединява милиарди фенове по света.

Ако и вие сте сред тях, най-вероятно знаете доста за тази игра и имате любими отбори, за победата на които от време на време правите футболни залози през популярни онлайн платформи.

И все пак, въпреки познанията си за този спорт, има някой невероятни факти за този спорт, за които едва ли сте чували.

10 интересни  факта за футбола, които ще ви изненадат

ФК Барселона и УНИЦЕФ

Каталунският футболен отбор  е единственият в света, който от 2006 година спонсорира световната организация УНИЦЕФ, като носи на фланелките си логото ѝ.

За разлика от другите популярни футболни отбори, ФК Барселона е и единственият, който дарява годишно 2 милиона евро на УНИЦЕФ в полза на децата.

Най-бързото изгонване от футболния терен

Рекордът за най-бързо изгонване от терена по време на футболен мач се държи от бразилския футболист Жозе (Зе) Роберто. Той получава червен картон на седмата секунда от срещата.

Ватиканският футболен отбор

Странно или не, Ватикана също има свой футболен отбор. Възможно е да не сте чували за него, тъй като отборът не е член ФИФА или УЕФА и няма право да участва в нито едно континентално или международно футболно състезание.

Най-голямата конфронтация на футболен терен

На 3.11.1963 година се е състояла среща между отборите на Thongam Youth Club и How-Lee, която завършва катастрофално.

По време на играта назрява сериозен конфликт между играчите на двата тима, който прераства в масов бой. Това принуждава съдията да изгони всичките 22 - ма футболисти и да прекрати срещата.

Футболът е забранен в няколко държави

Въпреки, че е най-популярният спорт в света, футболът има и своите противници. Шест са държавите по света, сред които Афганистан и Гренландия, в които тази игра е забранена.

Ограничения за игра на “европейски” футбол има и в някой щати на САЩ като Юта. Там футбол може да се играе единствено при условие, че стадионът се намира на разстояние 2,5 мили от църква.

Най-младият професионален футболист в света

През 2013 година Брайс Брайтс е само на 20 месеца, когато подписва първия си договор с белгийския отбор FC Racing Boxberg във възрастова категория U5.

Бебето Брайтс впечатлило треньорите на отбора с начина, по който удря и контролира топката и те побързали да сключат договор със семейството на невръстния футболист.

Химнът на Шампионска лига е по-стар от самия футбол

Основната идея за “ритането” на нещо кръгло като топка съществува от хиляди години, но футболните правила или официалното раждане на футболната игра е през 1863 година (тогава е създадена и официалната футболна асоциация на Англия).

Шампионската лига от своя страна е създадена през 1955 година, когато е проведен първия шампионат за Купата на Шампионска лига.

И защо ви разказваме всичко това? Защото химнът на Шампионската лига е адаптация на стар британски коронационен химн, който е композиран от Джордж Фридрих Хендел за коронацията на Джордж II през 1727 година.

На практика излиза, че химнът на Шампионска лига е създаден 136 години преди официализирането на футбола като спорт със стандартизирани правила.

Най-бързо вкарания гол по време на официална среща

Това се случва през 2002 година, когато Хакан Шокур, нападател от турския национален отбор вкарва гол във вратата на Корея само 11 секунди след началото на мача.

Най-емблематичният гол реализиран от вратар

Рекордът за най-невероятен и страхотен гол, отбелязан някога от вратар се държи от босненеца Брегович.

През 2013 година по време на среща между неговия отбор и отбора на Саутхемптън Брегович отбелязва гол във вратата на противниковия отбор,  като изминатото разстояние на топката е 91,9 метра.

Пакистан е най-големият производител на футболни топки в света

Малко познат факт е, че производството на футболни топки е съсредоточено основно в Азия и по-специално в Пакистан, където се произвеждат 70% от футболните топки в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com