64 дни до ЕВРО 2024: Група В – стари познайници ще разчистват сметки в „групата на смъртта“

3245
64 дни до ЕВРО 2024: Група В – стари познайници ще разчистват сметки в „групата на смъртта“
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Група В на Европейското първенство в Германия безспорно е най-интересната. В нея се събраха тимовете на Испания, Хърватия, Италия и Албания и поради тази причина тя бе наречена „групата на смъртта“. С изключение на „двуглавите орли“ останалите три отбора се познават отлично и имат доста сметки за разчистване, а това гарантира зрелищни мачове и много емоции за феновете на футбола.

Евро 2024: Група В

  1. Испания
  2. Хърватия
  3. Италия
  4. Албания

Испания

Трикратният европейски шампион Испания влиза в Евро 2024 като един от фаворитите за спечелване на надпреварата. „Ла Фурия“ разполага с млад и качествен състав, който ще иска да остави своя отпечатък във футболната история.

Гави Национален отбор на Испания

Испания игра 1/2-финал на последното Европейско

На последното Европейско първенство Испания се представи на обичайното си високо ниво и стигна до полуфиналите. Там обаче тимът на Луис Енрике срещна настоящия си съперник в груповата фаза Италия. Двубоят завърши при резултат 1:1 в редовното време и след продължения, в които не падна гол, се стигна до дузпи. При 11-метровите удари „скуадра адзура“ показа по-здрави нерви и отстрани иберийците на крачка от финала.

Нов треньор дърпа конците в „Ла Фурия“

В момента начело на Испания е Луис де ла Фуенте, който наследи своя адаш Луис Енрике след отпадането на отбора на 1/8-финалите на Световното първенство в Катар. Под негово ръководство тимът спечели Лигата на нациите, а след това се класира безпроблемно и за Евро 2024. Предстои да видим дали Де ла Фуенте ще успее да качи „Ла Фурия“ отново на европейския връх.

Хърватия

В последните години Хърватия се утвърди като един от най-силните отбори в Европа. „Шахматистите“ са редовен участник на световни и европейски първенства и показват отличен футбол, с който спечелиха сърцата на множество фенове. Факт е обаче, че хърватите се представят доста по-добре на Световното, отколкото на Европейското.

Лука Модрич Национален отбор на Хърватия

Хърватия се представя по-силно на Световно първенство

На Мондиал'18 Хърватия завърши на второ място. На Мондиал'22 тимът бе трети. Не така стоят нещата при участията им на Европейско първенство. „Шахматистите“ се класират на всяко Евро от 2004-а насам. Най-доброто им представяне обаче е класиране на 1/4-финалите на Европейските през 1996-а и 2008-а.

Испания изхвърли Хърватия от Евро 2020

На последното Европейско първенство тимът на Златко Далич достигна до 1/8-финалите, където отпадна след загуба от Испания с 3:5 след продължения. Хърватите не са забравили това поражение и ще искат да си върнат на „Ла Фурия“ на предстоящото Евро 2024. „Шахматистите“ отново са предвождани от неостаряващия Лука Модрич, който ще иска да вземе трофей с националния тим преди да сложи край на бляскавата си кариера.

Италия

Италия влиза в Европейското първенство в Германия като действащия носител на трофея. „Скуадра адзура“ триумфира на Евро 2020, след като победи във финала Англия след изпълнение на дузпи. Това бе и вторият път, в който италианците стъпват на европейския връх в тяхната история.

Национален отбор на Италия

Италия е действащият шампион

След успеха на Евро 2020 обаче Италия не успя да се класира на Световното първенство през 2022-а. През лятото на 2023 година пък Роберто Манчини изненадващо подаде оставка. На негово място бе назначен Лучано Спалети, който точно бе успял да направи Наполи шампион в Серия А.

Италия се класира трудно за Евро 2024

Под ръководството на Спалети „скуадра адзура“ се класира трудно за Европейското първенство в Германия като втори в своята група – след Англия. Италианците завършиха с равни точки с третия Украйна, но си осигуриха участие на континенталната надпревара заради по-добрите си показатели. На Евро 2024 отборът на Спалети ще иска да защити титлата си отпреди 4 години и да покаже, че провалът с пропускането на Мондиал'22 е бил просто случайност.

Албания

Албания ще участва на Европейско първенство за втори път в своята история след 2016 година. „Двуглавите орли“ се представиха отлично в квалификациите и изненадващо, за повечето фенове и специалисти, завършиха на първо място в своята група – пред втория Чехия и третия Полша.

Национален отбор на Албания

Албания разчита на здрава защита

Начело на Албания е бившият футболист на Арсенал, Барселона и Манчестър Сити Силвиньо. Под ръководството на бразилеца отборът играе много здрав физически футбол, който разчита на силната си защита. Неслучайно тимът допусна само четири попадения в квалификациите за Евро 2024.

„Двуглавите орли“ са амбицирани да поднесат изненада

В последните си четири мача Албания записа две равенства с Молдова и Фарьорски острови в квалификациите, както и две загуби от Чили и Швеция в приятелски мачове. Въпреки колебливото си представяне, „двуглавите орли“ ще искат да покажат, че неслучайно са на Европейското първенство в Германия.

Програма на мачовете от група В

  • 15/06: Испания-Хърватия (Берлин, 19:00 ч.)
  • 15/06: Италия-Албания (Дортмунд, 22:00 ч.)
  • 19/06: Хърватия-Албания (Хамбург, 16:00 ч.)
  • 20/06: Испания-Италия (Гелзенкирхен, 22:00 ч.)
  • 24/06: Хърватия-Италия (Лайпциг, 22:00 ч.)
  • 24/06: Албания-Испания (Дюселдорф, 22:00 ч.)

Очаквайте ревюта и на останалите групи и отбори в следващите материали на рубриката "Дните до ЕВРО 2024"!

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 71 дни до ЕВРО 2024: Група А - суперфаворит в непредсказуема компания

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Манчестър Сити продължава без грешка в борбата за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)

Мъри го направи! Станимир Стоилов върна Гьозтепе в турската Суперлига

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят