ФБР ще разследва как Русия и Катар са спечелили световното по футбол

15008
ФБР ще разследва как Русия и Катар са спечелили световното по футбол

След като подхвана и вече бившия президент на ФИФА Сеп Блатер за корупция, ФБР нвъзнамерява да провери защо ФИФА е решила провеждането на световните шампионати по футбол в Русия през 2018-та и в Катар през 2022 година. Информацията е на Ройтерс, пише БГНЕС.

По данни на американското министерство на правосъдието един от основните елементи на корупционната схема е даването на подкупи на чиновниците от ФИФА от различни компании за правото да разпространяват продукция, свързана с провеждането на световните футболни първенства. Заподозряните и арестувани до момента лица "са използвали банкови структури на САЩ" за получаване и прехвърляне на незаконно получените средства.

През 2018-та година кандидат беше Англия, а през 2022 - САЩ.

Междувременно генералният секретар на ФИФА Жером Валке заяви, че не се чувства виновен за банковия трансфер от 10 милиона долара, който е направил и заради който в момента е разследван от американските власти.

Меркел: Няма да бойкотираме Световното по футбол в Русия през 2018

Германският канцлер Ангела Меркел не се присъедини към настояването на украинския лидер Порошенко Световното първенство по футбол през...

Освен това Валке каза, че няма да си подаде оставката, заради скандалите за корупция във ФИФА, но може да напусне, когато новият президент поеме властта на организацията. "Нямам за какво да се обвинявам и със сигурност не се чувствам виновен, затова няма защо да доказвам невинността си", каза Валке в интервю за френско радио.

В обвинителния акт, подаден във федералния съд в Бруклин, Валке е бил описан като "неидентифициран високопоставен служител на ФИФА", който през 2008 г. е прехвърлил тези 10 милиона на един от арестуваните миналата седмица - Джак Уорнър. Сумата е била преведена от правителството на Южна Африка на ФИФА. В официалното писмо на южоафриканската футболна федерация, което е адресирано лично до Валке, се казва, че парите трябва да бъдат прехвърлени по програма, която да бъде директно администрирана и изпълнявана от Уорнър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят