"Луж" видя невиждан финал – след 12 години Реал (Мадрид) прегърна Десетата

39070
"Луж" видя невиждан финал – след 12 години Реал (Мадрид) прегърна Десетата

Реал (Мадрид) сложи край на 12-годишното чакане да спечели жадуваната Десета титла в най-значимия европейски клубен турнир - Шампионска лига. "Белият балет" завоюва трофея, след като надигра с 4:1 своя градски съперник Атлетико в паметен мач, в който имаше всичко - драма, сълзи, агресия, дузпа, обрат и ликуване.

90 минути не стигнаха на двата испански гранда да решат победителя в турнира, след като Диего Годин откри в 36-ата минута, а Серхио Рамос изравни едва в продължението. Така се стигна до продължения, в които испанският шампион Атлетико рухна физически и психически, а Реал безмилостно се разправи с него. 

В първите минути на двубоя Реал владееше инициативата, а съперникът му трудно съумяваше да изнася топката. В 9-ата минута на сблъсъка се случи нещо, което заплаши да сложи отпечатък върху развитието на мача – нападателят на Атлетико Диего Коста напусна терена, след като изненадващо предвид контузията си попадна в стартовата единадесеторка. Мястото му зае Адриан Лопес.

Петнадесет минути след началото на двубоя Атлетико съумя да изравни играта и действията започнаха да се водят в средата на терена. Точен удар към вратата на който и да е от отборите обаче все още нямаше.

Шустер: Реал дълги години може да царува в Европа

Бившият треньор на Реал (Мадрид) Бернд Шустер смята, че "Белият балет" може да се превърне в доминиращ клуб в Европа в продължение на м...

В 23-ата минута се откри шанс пред Реал, Лука Модрич изпълни пряк свободен удар, но прати топката право в ръцете на Тибо Куртоа. Четири минути по-късно Раул Гарсия фаулира опасно нахлуващия в половината на Атлетико Ди Мария, за което получи първия в срещата жълт картон. Незабавно с такъв се сдоби и Серхио Рамос, който поиска обяснение от главния рефер Бьорн Куйперс.

Зад топката застана абсолютно незабележимият до този момент Кристиано Роналдо, но в неговия удар нямаше достатъчно сила и не затрудни вратаря.

В 32-ата минута Гарет Бейл направи ужасяващ пропуск. Тиаго сгреши грубо и подари топката на уелсеца, който стреля, но завършващият му удар от точката на дузпата бе неточен.

Само след четири минути Реал (Мадрид) бе наказан заради пропуска на Бейл. След груба грешка в защитата на "белите" при центриране в наказателното им поле Икер Касияс излезе неразчетено и Диего Годин насочи с глава топката в опразнената врата. Испанският вратар все пак успя да играе с нея, но кълбото вече бе преминало голлинията и привържениците на "дюшекчиите" можеха да ликуват - резултатът бе открит.

Рамос: Бейл може сам да реши мача с Атлетико

Защитникът на Реал (Мадрид) Серхио Рамос засипа с комплименти съотборника си Гарет Бейл, от когото очаква да изиграе решаваща роля в та...

Голът окрили футболистите на Атлетико, които заиграха с повече агресия, а съперникът започна да греши по-често. В 41-ата минута Адриан стреля, но неточно.

Двамата треньори не направиха промени на полувремето. Полъх на надежда за Реал да се върне в мача даде шансът за Роналдо да обстреля вратата на съперника в 54-ата минута. Португалецът отправи удар, който обаче бе избит от Куртоа в корнер. При изпълнението му топката отново попадна у Роналдо, който обаче стреля встрани от вратата. Ситуацията даде импулс на тима на Карло Анчелоти и динамика на двубоя. В 57-ата минута Адриан стреля от чудесна позиция, но се получи рикошет.

В този момент Анчелоти се реши да прибегне до смените, за да промени играта на своя тим. Извършена бе двойна такава – Коентрао отстъпи мястото си на Марсело, а Кедира бе заменен от Иско.

Раул: Финалът е този мач, за който си мечтаем от началото на сезона.

Легендата на Реал Мадрид Раул Гонзалес Бланко изненадващо отпътува с отбора за Лисабон, като част от делегацията на "кралския" клуб за ...

«Кралският клуб» притисна съперника си след изтичането на 60-ата минута, но пред вратата на Куртоа играчите в бяло заредиха пропуск след пропуск. В 62-ата минута Рамос сервира топката по чудесен начин за Роналдо, но нападателят не успя да засече с глава. В 73-ата минута Бейл отново се отчете с пропуск, след като стреля встрани от вратата. Последва акробатично изпълнение на Роналдо, отново встрани от целта. В 78-ата Реал проведе чудесна атака, Бейл проби отдясно, но голът продължаваше да не пада.

В 79-ата минута очертаващият се да се превърне в герой за Атлетико Годин изби почти от голлинията топката, изстреляна от Иско. В същата минута Анчелоти предприе последен отчаян ход, който да донесе спасителния гол за неговия тим. Младият Алваро Мората замени Карим Бензема.

В оставащите до края минути Реал многократно постави на изпитание защитата на "дюшекчиите", но така и не успяваше да стигне до гол. Серхио Рамос обаче бе човекът, който изпрати в делириум "бялата" половина на стадион "Луж", след като засече с глава центриране от корнер в 3-ата минута от 5-минутното продължение и разстреля неустрашимия до този момент Куртоа за 1:1. Така защитникът, за когото голът бе под №6 в последните му седем мача във всички турнири, прати двубоя в продължения.

Продълженията поставиха на изпитание както физиката, така и психиката на играчите от двата отбора. В тези минути Реал определено демонстрира повече желание и възможности за битка. Това се потвърди в 110-ата минута на сблъсъка, когато струващият 100 милиона евро Гарет Бейл доказа, че инвестицията за него си е струвала с безценен гол. Анхел Ди Мария направи страхотен пробив отляво, достигна до вратата на Атлетико и стреля от малък ъгъл. Топката се отклони в крака на Куртоа и кацна на главата на връхлитащия Бейл, който не се поколеба и опъна мрежата на съперниковата врата – 2:1.

Коке: Трябва да сме суперконцентрирани срещу Реал

Атлетико Мадрид няма финансовата възможност да разполага с футболисти, като тези в Реал (Мадрид), но въпреки това "дюшекчиите" ще се оп...

В 118-ата минута всичко в този двубой бе решено – Марсело напредна през центъра, стигна до границата на наказателното поле и простреля Куртоа за трети път. Атлетико се предаде. Диего Симеоне посрещна очертаващата се загуба с аплодисменти за съперника. В 120-ата минута и пред звездата Роналдо се откри шанс да запише името си сред голмайсторите, макар и от дузпа. Единадесетметровият наказателен удар изработи Габи, а Роналдо реализира безпогрешно – 4:1, и Десетата за Реал (Мадрид) най-после е факт.

Състави:

Реал (М): 1. Касияс, 2. Варан, 4. Рамос, 5. Коентрао (59'Марсело), 15. Карвахал, 6. Кедира (59'Иско), 11. Бейл, 19. Модрич, 22. Ди Мария, 7. Роналдо, 9. Бензема (70' Мората)

Зидан поема Реал при провал в Шампионска лига

Помощникът на Карло Анчелоти в Реал (Мадрид) - Зинедин Зидан, може да стане старши треньор на "белите" след финала на Шампионска лига с...

Треньор: Карло Анчелоти

Атлетико (М): 13. Куртоа, 2. Годин, 3. Филипе Луис (83' Алвервейрелд), 20. Хуанфран, 23. Миранда, 5. Тиаго, 6. Коке, 8. Раул Гарсия (66' Соса), 14. Габи, 9. Вия, 19. Диего Коста (9'Адриан).

Треньор: Диего Симеоне

Съдия: Бьорн Куйперс (Хол)

Стадион «Ещадио да Луж», Лисабон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят