Манчестър Сити върна Арсенал еднолично на върха в Англия

15101
Снимки: Getty Images/Guliver

В дербито на 18-ия, коледен кръг на Висшата лига „Манчестър Сити” запази стопроцентовия си рекорд у дома – девет мача, девет победи, побеждавайки с 2:1 водача в Премиершип „Ливърпул”. Така „Сити” излиза на второ място във Висшата лига с 38 точки, на точка зад „Арсенал”. „Ливърпул” пък остава на четвърто място с 36 точки.

Както по принцип през този сезон в домакинствата си, „Манчестър Сити” натисна още от самото начало и след пет минути игра Хесус Навас с параболичен удар с глава при скоростна атака нацели десния страничен стълб на Симон Миньоле. В 10-тата минута след корнер Венсан Компани стреля опасно с глава, но в аут.

Манчестър Юнайтед сътвори коледно чудо

В изключителен първи мач от коледния кръг на Висшата лига отборът на „Манчестър Юнайтед” преодоля дефицит от 0:2 и успя да ...

В 18-тата минута съдиите подпряха брутално „Сити”. Тогава Рахим Стърлинг беше майсторски изведен сам срещу Джо Харт, но беше вдигната несъществуваща засада. На повторението се видя, че Стърлинг е покрит от защитник на домакините, при това с много.

В 24-тата минута обаче вече нямаше спасение, след като определено „Ливърпул” парира началния натиск на „Сити”. Атака отляво доведе до брилянтен пас в движение на Луис Суарес към Рахим Стърлинг, който излъга излезлия да го пресрещне Харт, а Фелипе Коутиньо, който дублира съотборника си, вкара бутната от Стърлинг топка в празната врата – 0:1.

„Сити” опита да реагира мигновено и Яя Туре се вклини много добре в наказателното поле, но беше блокиран в последния момент. В 30-тата минута обаче всичко завърши успешно за домакините. Тогава, след центриране от корнер, Венсан Компани стреля майсторски с глава и преодоля Миньоле – 1:1.

Пет минути преди края на първото полувреме Фелипе Коутиньо получи удобна топка след страхотна триходова комбинация между него, Стърлинг и Суарес, като уругваецът пак блесна с много труден пас в движение, при това с гръб към вратата. Благодарение на подаването Коутиньо беше практически сам срещу Джо Харт, но английският национал показа класа и с чудесен рефлекс парира удара на бразилеца. Две минути по-късно Мартин Шкъртел спря с отчаян шпагат в последния момент излезлия на стрелкова позиция Алваро Негредо.

Арсенал и Челси се "удавиха" в лондонския дъжд

При разочароващо нулево равенство завърши дербито на 17-ия кръг във Висшата лига между два от основните претенденти за титлата в Англия...

И когато изглеждаше, че двата отбора ще се оттеглят на почивка при равен резултат, „Сити” направи светкавична контраатака, Хесус Навас изведе сам срещу Миньоле Алваро Негредо и испанският стрелец успя да го преодолее, макар че вратарят на „Ливърпул” парира изстрела, но топката го прехвърли и бавно-бавно мина голлинията – 2:1.

Второто полувреме започна с натиск на „Ливърпул” и в 50-тата минута червените изтърваха златна възможност да изравнят. Тогава Стърлинг изведе с прецизен пас Джордан Хендерсън сам срещу Харт, но топката дойде малко дълга и вратарят я блокира. Кълбото обаче не беше изчистено добре и Луис Суарес го открадна, като стреля прецизно в далечния ъгъл на Харт, но връщащият се обратно в игрището Хендерсън спря, без да иска, удара. Логично беше отсъдена и засада, а това беше потенциален голов удар.

След това положение „Сити” успя да поизнесе играта напред, но около 70-тата минута пред Харт отново се заредиха инфарктни моменти. Първо центриране отдясно доведе до шпагат на Лескът, който върна топката право на крака на Глен Джонсън, но той спря лошо и Харт успя да излезе напред, за да го блокира. Две-три минутки по-късно дойде големият шанс за „Ливърпул” – вездесъщият Суарес се измъкна отляво, напредна и подаде перфектен пас към Стърлинг, но младежът сам срещу Харт изтърва, пращайки топката от движение високо над гредата.

В 88-та минута Лескът за малко не скъса фланелката на Суарес в наказателното поле, но съдията не даде дузпа, макар че трябваше. Това обаче се оказа и последният шанс за „Ливърпул” да вземе поне точка от мача и така „Сити” успя да победи.

Пелегрини апелира: Зимна пауза във Висшата лига

"За играчите е много важно в Англия да се въведе зимна пауза, защото сега им се налага да играят през 48 часа, невероятно е, че мачов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят