Оправдаха бившите шефове на ФИФА и УЕФА по делото за финансова измама

2005
Оправдаха бившите шефове на ФИФА и УЕФА по делото за финансова измама
Снимка: Getty Images

Бившият шеф на световната футболна централа ФИФА - Сеп Блатер, и бившият ръководител на европейската централа УЕФА - Мишел Платини бяха оправдани от швейцарски съд по мегаделото за финансова измама.

Двамата мъже, които някога бяха сред най-влиятелните фигури във футбола, са невинни по обвинението, че през 2011 г. са уговорили незаконно плащане в размер на 2 млн. швейцарски франка (1,7 млн. паунда). По онова време френската легенда Платини беше президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА и се очакваше да наследи швейцареца Блатер на неговия пост.

Плащането беше към Платини за консултантски услуги по време на първия мандат на Блатер като президент от 1998 г. до 2002 г. Бившият шеф на ФИФА заяви пред съда, че с французина имали "джентълменско споразумение" за двата милиона франка - т.е. устна договорка Платини да получи хонорара. Когато бе съветник на Блатер, Платини имаше договор за 300 хил. франка, но договорката била за допълнително изплащане в размер на 1 млн. годишно за общо 2 години. Това плащане е направено през 2011 г. - чак 9 години по-късно.

Швейцарските прокурори заявиха пред съда в Белиндзона, че плащането "е направено без правно основание" и "незаконно е обогатило Платини", но съдията по делото ги призна за невинни. Сега французина ще получи обратно своите 2 млн. швейцарски франка.

Етичната комисия на ФИФА им забрани да участват във футбола и ги отстрани от длъжност, а Блатер и Платини заведоха делата си безуспешно пред апелативната комисия на световната футболна централа. По-късно пуснаха отделни жалби и пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

След това Платини обеща, че ще преследва неназовани "виновници", които са довели до делото срещу него. "Исках да изразя щастието си за всички мои близки, че след седем години лъжи и манипулации справедливостта най-накрая възтържествува", каза той. "Истината излезе наяве по време на този процес и аз дълбоко благодаря на съдиите от трибунала за независимостта на тяхното решение".

"Непрекъснато повтарях това - моята борба е борба срещу несправедливостта. Спечелих първия мач. В този случай има виновници, които не се явиха по време на този процес. Нека разчитат на мен, ще се срещнем отново, защото няма да се откажа и ще стигна докрай в търсенето на истината", обяви бившият ръководител на УЕФА.

Блатер направи кратко изявление, в което каза: "Не говоря за ФИФА, не говоря за корупция, говоря за себе си. Не съм направил нищо нередно. Чист съм със съзнанието си, чист съм в духа си".

В изявление на ФИФА се казва, че централата взема под внимание решението на съда относно делото, образувано от OAG (Службата на генералния прокурор), и ще изчака пълното мотивирано решение, преди да коментира в детайли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Мбапе и Дембеле се развихриха за разгром на ПСЖ, но Монако отложи празненствата (ВИДЕО)

Ливърпул се сгромоляса в дербито с Евертън, Юнайтед се измъчи с последния (ВИДЕО)

Байерн стартира преговори с националния селекционер на Австрия

Хоспитализираха аржентинска легенда, състоянието му е стабилно (ВИДЕО)

Арестуваха двама футболисти от Висшата лига по обвинение в изнасилване

Кирил Десподов е фаворит за Играч на сезона в гръцката Суперлига

Преди 28 години: Греъм Сунес заби знаме на Галатасарай на стадиона на Фенербахче (ВИДЕО)

Арсенал хвърли здрав пердах на Челси и се откъсна на върха в Англия (ВИДЕО)

Непопулярен треньор наследява Юрген Клоп в Ливърпул

"Нещата можеха да бъдат различни": Моуриньо се оплака от Ман Юнайтед

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com