От Того до Ливърпул: Ученикът на Ван Нистелрой, който взриви Мондиал 2022 (ВИДЕО)

9735
От Того до Ливърпул: Ученикът на Ван Нистелрой, който взриви Мондиал 2022 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Само допреди няколко месеца името Коди Гакпо не говореше нищо на масовата публика. Нападателят на ПСВ Айндховен бе един от многото таланти на световната футболна сцена, но неговата звезда "изгря" на Световното първенство в Катар, когато направи истински фурор с националната фланелка на Нидерландия.

Как Коди Гакпо стигна до Ливърпул

Силните изяви бързо му осигуриха трансфер в един от най-големите футболни отбори в света Ливърпул, който успя за един час до опропасти шестмесечните опити на Манчестър Юнайтед да го привлече. Гакпо акостира на "Анфийлд" за 37 милиона паунда, а сумата може да се покачи до 50 милиона с допълнителни бонуси.

Корените на Гакпо тръгват от Того

Пътят на Гакпо към световните върхове във футбола обаче не е случаен: той израства в "спортно" семейство, които поставят основите на неговото развитие. Корените на Гакпо тръгват от африканската страна Того, откъдето е неговият баща Джони. Той емигрира и се установява в Нидерландия, където се запознава с майката на Гакпо - Анк.

Бащата на Коди Гакпо е бивш футболист, играл в родината си Того, докато майка му е бивша ръгбистка. Прихванал от гените на родителите си, Коди започва стремглавото си развитие във футбола. Той се присъединява към академията на ПСВ, когато е на осем, а на 19 вече е подписал и първия си професионален контракт с клуба от Айндховен.

 

Рууд ван Нистелрой учи Гакпо на "занаята"

Кариерата на Гакпо до голяма степен е повлияна от нидерландската легенда Рууд ван Нистелрой. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед познава Гакпо от 14-годишен и му помага в развитието, формирайки най-важните качество за един офанзивен футболист. Рууд взима Коди под крилото си и започва да го учи на "занаята".

Пробивът на Гакпо към големия футбол

Коди Гакпо получава летящ старт в мъжкия футбол от Марк ван Бомел, който му осигурява и дебют през февруари 2018-а. Пробивът на Гакпо обаче идва през сезон 2019/20, когато става важна част от състава на ПСВ в нидерландската Ередивизи. В следващите два сезона той продължава да впечатлява с изявите си, а интересът към него не закъснява.

Проваленият трансфер в Манчестър Юнайтед

През лятото на 2022-ра Манчестър Юнайтед проявява интерес към Гакпо, а нападателят е готов да премине на "Олд Трафорд". Ръководството на "дяволите" в крайна сметка не го привлича, а Гакпо остава при своя учител Ван Нистелрой, който вече е начело на първия отбор на ПСВ.

"Избухването" на Световното

Кулминацията в кариерата на Гакпо обаче идва на Световното първенство, когато отбелязва три гола и става едно от откритията на турнира, демонстрирайки фантастична скорост, техника и завършващ удар, както и възможността да играе както на фланга, така и на върха на атаката.

Да спечелиш Юрген Клоп

Силните му изяви карат Юрген Клоп да го привлече в редиците си в Ливърпул, за да даде път на Гакпо към големия футбол. Само времето ще покаже дали 23-годишният нападател ще оправдае доверието на уважавания германски специалист, който има славата да привлича талантливи футболисти и да ги усъвършенства.

Футболните идоли на Коди Гакпо

Гакпо е роден на 7 май 1999 година. Любимите му футболисти са Ариен Робен и Роналдиньо. Той е много близък приятел със съотборниците си в националния отбор Френки де Йонг и Жоржиньо Вайналдум, който е бивш футболист на Ливърпул. За трансфера му на "Анфийлд" помага и Върджил ван Дайк, който убеждава Гакпо да подпише с Ливърпул.

Приятелката на Гакпо

В личен план Коди Гакпо също не може да се оплаче, тъй като има любовта на холандската моделка Ноа ван дер Биж, която е неотлъчно до него за най-важните мачове. Повече информация за приятелката на Коди Гакпо вижте ТУК (ГАЛЕРИЯ)!

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ:

От беднотията и гангстерите до "Анфийлд": Недохраненият хлапак, който заигра в Ливърпул

Бягство от дома в преследване на мечтите: Разтърсващата история на Садио Мане

Роберто Фирмино и историята зад една изстрадала усмивка, която никога не ще угасне

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Мъри го направи! Станимир Стоилов върна Гьозтепе в турската Суперлига

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com