Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР става по-прозрачен на ЕВРО 2024, изкуственият интелект ще помага

13 юни 2024, 13:31 часа • 2264 прочитания

Процесът по взимане на решения чрез системата за видеоарбитраж (ВАР) ще стане много по-прозрачен и ясен на Европейското по футбол в Германия. Действията на съдиите ще бъдат обяснявани на зрителите пред телевизорите, както и на тези по трибуните на стадионите. За целта в употреба ще влезе и изкуственият интелект.

УЕФА променя ВАР за Евро 2024

Новината съобщиха от УЕФА дни преди началото на Евро 2024. На електронните табла на стадионите ще се показват обяснения на разглежданата ситуация. Подобни графики ще излизат и по време на прякото излъчване. 

ОЩЕ: От яхта край Миконос до Германия: Как един баща осигури на сина си участие на Евро 2024

Дните до Евро

Повече подробности при работата с ВАР

Ролята им ще бъде да се навлезе в детайли. От европейската централа дават за пример, че вместо просто да се отсъжда дузпа за игра с ръка, ще се обяснява коя ръка, в каква позиция е била и всички обстоятелства, които са довели до взимане на съответното решение.

Изкуственият интелект ще помага

"Опитваме се да направим процеса по-прозрачен и ясен", каза изпълнителният директор на УЕФА по съдийските въпроси Роберто Розети. Италианецът добави, че футболистите и треньорите на отборите вече са запознати с новите инструкции при употребата на ВАР и промените, които ще бъдат направени. Той допълни, че ще се използва изкуствен интелект при обработването на ситуациите, за да може решенията да се взимат много по-бързо.

ОЩЕ: Евро 2024: Пълна ТВ програма за Европейското първенство по футбол в Германия

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес