От 18 октомври и в Габровско се чакат нови мерки срещу коронавируса

2635
От 18 октомври и в Габровско се чакат нови мерки срещу коронавируса
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

От 18 октомври в област Габрово се очаква да има засилване на противоепидемичните мерки заради коронавируса, съобщават общинските власти в Трявна след днешното редовно заседание на Областния кризисен щаб.

Тъй като област Габрово продължава да поддържа високи нива на заболеваемост между 690 и 700 души на 100 000 население, щабът реши да удължи допълнителните временни протиепидемични мерки, които бяха в сила от 4 октомври до 17 октомври, но с леки облекчения. Заповедта се очаква да влезе в сила от 18 октомври до 30 октомври след подписване от главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев.

Затягат противоепидемичните мерки в Габровско

В Габровска област затягат мерките заради нарасналия брой заболели от Covid-19. Това съобщи Регионалната здравна инспекция, цитирана от...

Промени има по няколко точки – провеждането на всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито ще могат да се провеждат без публика, а не само на включените спортни събития в годишния държавен спортен календар, както беше досега. Спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси ще отворят врати, но само за индивидуални спортове при заетост от 30% и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 метра. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

От понеделник, 18 октомври, в област Габрово врати ще отворят отново и фитнес центровете при капацитет от 30% заетост на всяко помещение, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитна маска за лице от персонала. Посещенията на малолетни и непълнолетни лица в големите търговски вериги – тип МОЛ ще се извършват само в присъствието на техен родител, настойник или друго упълномощена пълнолетно лице. Променя се и броя на клиентите в търговските обекти – от 1 човек на 8 кв. м. на 1 човек на 3 кв. м. Ротационният принцип на обучение отново се завърта и първата седмица присъствено ще учат класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12, а дистанционно – 5, 6, 9, 10 и 11 клас. Втората седмица съответно се разменят.

Щабът въвежда и ново предложение – мерките могат да не се прилагат в обектите и те да работят на 100%, но при две условия: цялостно ваксиниран или преболедувал Covid-19 персонал и допускане само на ваксинирани, преболедували или представящи отрицателни резултати от PCR или бърз антигенен тест посетители.

Всички други допълнителни временни противоепидемични мерки, които бяха издадени със заповед на директора на РЗИ – Габрово от 4 октомври до 17 октомври, остават непроменени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Балотажът в Габрово: ГЕРБ бие „Възраждане“

Държавата отпусна пари за парно в Габрово

В Габрово: Над 15% недействителни бюлетини за общински съветници

Николай Косев: Добруването на Габрово ще бъде вдъхновението за мен и екипа ми

Корекции за близо 2 млн. лева са наложени на община Габрово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Габрово