Шест месеца без наказания по случая с дом "Хризантема"

2104
Шест месеца без наказания по случая с дом "Хризантема"
Снимка: Община Габрово

Радостина Братованова, директор на дирекция "Социално подпомагане" в Габрово, все още не е наказана въпреки сериозните нарушения, констатирани от комисията на социалното ведомство при проверка на дома за деца с увреждания "Хризантема".

Заведеното срещу Братованова дисциплинарно дело не е приключило, тъй като от 9 февруари до момента тя е в законен отпуск на различни основания. Това става ясно от публикувания на сайта на парламента отговор на социалния министър Бисер Петков на запитване на Кристина Сидорова, народен представител от парламентарната група "БСП за България", съобщава в."Сега". Законът за държавния служител налага два месеца след като се установи нарушението, лицето да понесе присъденото му наказание.

Родители на деца с увреждания: Премиерът отново отказва диалог с нас

За поредна година премиерът Бойко Борисов отказва да влезе в диалог с протестиращите майки на деца с увреждания, разказа Вера Иванова, ...

Срещу Братованова беше образувано дисциплинарно дело за извършени нарушения след скандални разкрития за насилие над деца с увреждания в габровския социален дом "Хризантема". На 9 февруари комисия, в която влизат представители на Инспектората към Агенцията за социално подпомагане, дирекция "Вътрешен одит" и главна дирекция "Социално подпомагане", започна щателна проверка в дома. След приключването й на 14 февруари резултатите показаха, че в регионалната структура на АСП системно са нарушавани както разпоредбите на специализираното законодателство в областта на социалната закрила, така и вътрешноведомствени актове. Обвиненията към Братованова и началниците на отдели са за занижен контрол, но шефката на регионалната структура трябва да понесе отговорност и за това, че без да е упълномощена, е изготвяла искания за дарения при липса на ясни критерии за подбор на бенефициенти. Проверката на комисията е установила още, че Радостина Братованова се е възползвала от служебното си положение и като директор на дирекция "Социално подпомагане" е насочвала пациенти към частния старчески дом "Златни години" в с. Яворец, управляван от дружеството на нейната дъщеря, снабдявала го е с медикаменти и консумативи, дублирала е дейности и услуги с държавната структура.

Сигналът за конфликт на интереси беше подаден от zaistinata.com, а фактите на журналистическото разследване бяха потвърдени от проверката на Агенцията за социално подпомагане. За тези нарушения са сигнализирани габровската районна прокуратура, НАП, РЗИ и Областната дирекция по безопасност на храните в града. Резултатите от проверката пък се появиха през март на сайта на Народното събрание, отново след запитване до социалния министър Бисер Петков от страна на народния представител Кристина Сидорова. След повторното запитване на Сидорова става ясно, че срещу останалите длъжностни лица от регионалната структура на АСП не са заведени дисциплинарни производства, тъй като нарушенията им са малки и има доказателства, че са отстранени своевременно.

ПРЕДИСТОРИЯ

В края на 2017 г. се появиха шокиращи кадри, заснети с телефон, с малтретирани деца в дом "Хризантема". Тогава кметът на община Габрово Таня Христова отстрани от длъжност Маринела Лазарова, директор на центъра. Оставка подаде и Офелия Кънева, шеф на Държавната комисия за закрила на детето. Двете служителки, упражнили тормоз и физическо насилие над децата с увреждания - детегледачката Татяна Донева и медицинската сестра Донка Калчева, също загубиха работните си места. Тогава Братованова твърдеше, че периодично е правила проверки на дома. Самата тя подава обаче сигнал до прокуратурата едва след като научава от медиите за побоищата и насилието.

Деца с увреждания се отглеждат в нелицензиран център в София

В София функционира център, в който се полагат грижи за деца с увреждания при лоши битови и хигиенни условия. Това е показала проверка ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com