Спират плановия прием и операциите в област Габрово

2041
Спират плановия прием и операциите в област Габрово
Снимка: БГНЕС

От 20 януари, се преустановява плановият прием и провеждането на планова оперативна дейност в лечебните и медицински заведения на територията на област Габрово. Това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция-Габрово д-р Николай Пенчоков по време на днешното заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе онлайн. Очаква се издадената от него Заповед да бъде съгласувана до края на деня с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и да влезе в сила от утре.

Мярката се налага поради изключително високия брой на заболели от Covid-19 на територията на областта и навлизането на региона в много висока фаза на разпространение на вируса.

“Към момента, 19 януари, заболеваемостта в област Габрово е 1145,68, като най-засегната е Община Габрово с 811 диагностицирани човека, следва Община Трявна с 109 диагностицирани и заболеваемост 1113 на 100 000 души население, в община Габрово е 1454 на 100 000 души. Община Севлиево е с 235 души, към момента, диагностицирани, положителни с Covid-19 и 742 на 100 000 души население и накрая Община Дряново с 57 души, към момента, заболели и 664,8 души процент заболеваемост на 100 000 души население!” подчерта директорът на РЗИ-Габрово и представи актуалната епидемична обстановка на територията на цялата област.

Диагностицирани с коронавирус от началото на пандемията в област Габрово са общо 14 295 души, като 12 056 души от тях са преборили заразата, а 804 човека са загубили битката с нея. Към момента поставени под карантина са 1423 души. От началото на ваксинационният процес у нас в габровско са имунизирани 65 129 човека срещу Covid-19. Със завършен ваксинационен курс са 30 765 души и близо 10 000 са с поставена трета доза ваксина.

От разкритите болнични легла в областта за леки и неусложнени случаи, в момента, заети са 81% или 173 от общо 212 такива. Малко над половината е заетостта при разкритите легла за интензивни грижи – 54,5% или 6 от общо 11 такива. В МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в Трявна има заети 23 от общо 26 разкрити Covid-легла.

Заети са 131 от 160 легла за ковид болни и 15 от реанимационните в "Св. Анна"

От 160 легла, определени за ковид болни, към момента са заети 131. Освен тях имаме 20 легла, които са за тежките случаи, от които са за...

“От началото на тази седмица започнахме да изготвяме и една допълнителна справка като индикатор – това е седмична заболеваемост в област Габрово и е по възрастови групи. Очертаха се основно две сериозни такива – това са тийнеджърската група от 15 до 18 години и деца от 10 до 14 години съответно със заболеваемост от 5 до 19 години – 1,05 % или 1052 на 100 000 и възрастовата група 10-14 години с 952 на 100 000 души население. Основно тези две групи се очертаха, както и лицата 45 до 59 години с 930 на 100 000 души заболеваемост.” информира д-р Николай Пенчоков и допълни, че в момента настанени в болница са общо 8 деца – 7 в Габрово и 1 в Севлиево, като няма такива на интензивно лечение и болниците имат готовност за прием на деца при нужда.

Предвид гореизложените данни и продължаващите високи нива на заболеваемост от Covid-19, от РЗИ-Габрово предложиха учениците от V до XII клас да преминат на ротационен принцип на обучение, а тези от I до IV клас да продължат с присъственото такова в общините Габрово и Трявна. Предложението бе прието единодушно от членовете на Областния кризисен щаб и предстои от Регионалният инспекторат на образованието в Габрово да информират МОН за взетото решение, след което да бъде издадена Заповед от Министъра на здравеопазването, за да стане ясно от кога големите ученици ще преминат на присъствено и онлайн обучение. Тестването на обучаващите се в клас остава.

“В община Габрово има голямо засягане на учениците в гимназиалния етап, вчера бяха 33 паралелки, днеска останаха 26 паралелки от различни училища, в Трявна имаме още два класа от НГПИ „Тревненска школа“, в Севлиево имаме пет паралелки!” сподели по време на онлайн заседанието директора на Регионалната здравна инспекция-Габрово. “Преди няколко дена направих съвещание с директорите на всички образователни институции и те имат готовност за прилагане на ротационен принцип на обучение. Аз лично го подкрепям!” допълни началникът на РУО-Габрово Георги Маринов.

Второто решение, което днес бе прието на провелото се заседание на Областния кризисен щаб, бе за засилване на контрола от страна на здравните инспектори в областта. В следващите две седмици се предвиждат масови проверки в градските и междуградските транспортни линии, в големите търговски вериги, на пазари, тържища и пр. Ще бъдат извършвани и проверки в нощните клубове и заведения съвместно с ОД на МВР-Габрово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com