5 причини защо не ражда кайсията

11410
5 причини защо не ражда кайсията
Снимка: Pixabay

Кайсиевото дърво е овощно насаждение, което би могло спокойно да се отглежда от всекиго. Плодородието му е изобилно. Въпреки това понякога възникнат проблеми и дървото не ражда плодове. Каква е причината?

1. Опрашване.

Ако имате само едно-единствено кайсиево дърво, което не ражда плодове, трябва да помислите да насадите повече дървета – поне още 2-3. Макар кайсиевите дървета да се считат за самоопрашващи се, обикновено е по-добре да разполагате с повече от едно дърво за целите на опрашването. Може дори да са от различни сортове.

Ползи от консумацията на кайсии

2. Вредители и условия в началото.

Друг проблем с кайсиите, които не раждат, е, че ако има насекоми или паразити по дървото, понякога в началото на плододаването те изяждат малките плодове или прегризват дръжките им и плодовете падат от дървото. Дори да са само нагризани, те така и си остават - остават малки и незабележими.

Лошите условия в началото и след това също може да бъдат друга причина едно кайсиево дърво да не роди плод. В случай, че то получава прекалено малко или прекомерно много вода, докато трае цъфтежът или докато плодовете узреят, може изобщо да не видите кайсии през съответната година. Липсата или недостигът на хранителни вещества също е възможно да се окаже причина кайсиевото дърво да остане безплодно. Препоръчително е да наемете сертифициран арборист (специалист по култивирани дървета) – той ще ви помогне и насочи как правилно да коригирате грижите по дървото.

Паразитни насекоми. Ако кайсията не ражда, причините в 90% от случаите са паразитни насекоми. Те се крият откъм долната страна на листата или пък се замаскирват като пухкави, восъчни или плътни подутини по клони, издънки и стъбла, хранейки се директно с растителен сок. Червеите, листните въшки и гъсениците са едни от най-срещаните насекоми по кайсиевите дървета. При визуална проверка можете лесно да констатирате следите от тяхното хранене: пожълтели и деформирани листа, лепкави петна по издънките и ствола. Ежеседмичното пръскане на дървета с градинарско масло работи добре срещу всякакви подобни бавно движещи се вредители.

Кой не трябва да яде кайсии?

3. Кърлежи.

Те представлява малки, понякога даже съвсем микроскопични паякообразни (акари), които се забелязват трудно с просто око. Те не образуват лепкава течност, за разлика от гъсениците или листните въшки, но тъкат тънки копринени нишки на места, където се хранят. На външен вид представляват малки точки върху долната страна на листата. Можете лесно да предотвратите проблема, като често пръскате с воден маркуч листата в сухо време и избягвате употребата на широкоспектърни инсектициди - те убиват хищните акари, а не онези, които изсмукват растенията. Ежеседмичното пръскане на дървото с инсектициден сапун също помага.

4. Листни гъсеници.

Листните гъсеници навиват листа върху себе си, образувайки копринени пашкули, където всъщност изяждат растението. Докато нарастват, те уголемяват гнездата си, често преминавайки към цветовете или плодовете. Други гъсеници предпочитат да се прикрепват с лепкава нишка от долната страна на листа. В случаи на масово разпространение на гъсеници за техния контрол се използва препаратът Bacillus thuringiensis. Тази специфична бактериална отрова няма да издържи твърде дълго върху листата (лесно се отмива с вода), затова е нужно да се прилага на всеки два-три дни, докато яйцата на гъсеницата се излюпят и ларвите все още се хранят.

5. Тунелни ларви.

Ларвите на някои видове бръмбари и пеперуди също се превръщат в голям проблем за овощното дърво, особено в големи количества. Те нанасят вреда на цялото дърво, а не само на цветята и плодовете. Големите струпвания на популации от тунелни ларви в крайна сметка са в състояние напълно да прекъснат потока на хранителни вещества цветовете, листата и клоните. Така общият растеж и фотосинтезата се нарушават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com