5 растения, които да подрежете сега, за да предизвикате голям цъфтеж

14441
5 растения, които да подрежете сега, за да предизвикате голям цъфтеж
Снимка: iStock

Август е чудесно време за подрязване на голяма част от растенията в градината. Не всички обаче обичат подрязването, но за някои то е просто жизненоважно. Това важи особено за пет от растенията в цветната градина.

Подрязването е един от основните фактори, допринасящи за поддържането на здрава и красива градина. Това включва селективно отстраняване на части от растенията: клони, пъпки, увехнали цветя и т.н. Част от растенията трябва да бъдат подрязани точно сега, за да се увеличи цъфтежът и да се подобри естетиката и безопасността на цялата градина.

Кои растения е добре да се подрежат през август?

Мушкато

При отглеждане на устойчиво на замръзване мушкато подрязването трябва да се извърши веднага след края на цъфтежа. Подрязването на мушкатото до нивото на земята ще насърчи късния цъфтеж през втората половина на лятото, както и свежата зеленина.

Но през целия сезон е важно да премахвате увехналите цветя, за да насърчите появата на нови. След това, едва когато последните няколко цвята избледнеят, трябва да се отстрани стъблото. Подрязването на мушкатото може да помогне за насърчаване на растежа на повече издънки. Това може да доведе до по-плътен растеж на дръжките.

Повечето дълго цъфтящи трайни насаждения, като мушкатото, умират през август, така че ги отрежете направо до земята и поливайте, за да ги насърчите да цъфтят и да поддържате растението подредено.

Добрата грижа за здравеца: Градинарите съветват

Лавандула

Издръжливите лавандулови растения се подрязват най-добре, след като цъфтят в края на август. Ако лавандулата не се подрязва, тя може да стане „с дълги крака“ и да ви покаже оголените си вдървенi стъбла. Няма да е много красиво.

Подрязването през август позволява на растението да се възстанови преди зимата, насърчава по-пълен растеж през следващата година и предотвратява оголването на стъблата. Преди подрязване градинарите трябва да изчакат, докато цветовете на лавандулата посивеят и около стъблата няма бръмчащи пчели.

Алстромерия

Алстромериите имат нужда от съвсем малко подрязване, което е най-добре да се извърши през август. Ако подрязвате алстромериите след цъфтежа, това ще насърчи повече растеж от под земята, което ще ви даде огромен втори изблик на цъфтеж през есента.

Лятно подрязване на овошки: Ето какво трябва да знаете

Глициния

Подрежете глицинията след цъфтежа, като отстраните всички тънки странични издънки от главния клон до около пет листа от главното стъбло. Това определя размера на глицинията, като я предпазва от навлизане в улуци и прозорци и я насърчава да образува цветни пъпки, а не да расте зелена.

Пълзящи рози

Розите обикновено се подрязват в края на лятото. Козметичната резитба обаче може да се направи по всяко време. Сега е добра идея да подрязвате пъпки, които вече са изсъхнали и дълги клони без пъпки, за да подобрите вентилацията и да попречите на растенията да оголят стъблата в основата на храста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com