5 растения ще заменят климатика и пречиствателя на въздуха в дома ви

37099
5 растения ще заменят климатика и пречиствателя на въздуха в дома ви
Снимка: iStock/Guliver

Растенията, освен естетическата си функция, могат да имат положителен ефект върху качеството на въздуха в помещенията. Експертите по фитопсихология и ботаника препоръчват да изберете тези, които не само подобряват микроклимата, но и могат да сведат до минимум рисковете за здравето, например предотвратяване на разпространението на ARVI. Ето пет растения, които могат да заменят климатик и пречиствател на въздуха, осигурявайки свеж и чист въздух във вашия дом.

1. Фикус – неутрализатор на формалдехид

Фикусът е отличен избор за градски апартаменти, тъй като ефективно пречиства въздуха от формалдехиди, отделяни от съвременните строителни материали и мебели. Това е непретенциозно растение, което изисква минимални грижи. Поставете го на светло място, като избягвате пряка слънчева светлина. В комбинация със сансевиерия, драцена и хлорофитум, фикусът създава идеалното „зелено“ пространство.

Растения за вашата баня: ТАМ ще се чувстват много добре!

2. Алое – естествен балсам

Алоето не само пречиства въздуха от вредни примеси, но има и удивителната способност да го охлажда, като освобождава влагата му. Поставете го на перваза на прозореца, като му осигурите ярка светлина. През лятото може да се изнесе на балкона, осигурявайки му навес. Комбинацията от алое и кактуси ще създаде уникален „зелен кът“ във вашия дом.

3. Сансевиерия - препоръки на НАСА

Сансевиерията, която рядко се среща в домовете, дори се препоръчва от НАСА като растение, което може да неутрализира много замърсители на въздуха. Има благоприятен ефект върху здравето на обитателите на къщата, нормализира метаболизма и укрепва имунната система. Отбелязва се, че растението е в състояние да абсорбира емоционалната негативност, създавайки приятно пространство. Препоръчително е да се комбинира със сукуленти и красула.

Орхидеята и зимната грижа за нея, за да се чувства добре

4. Арека – декоративна палма срещу токсини

Арека, в допълнение към своите декоративни свойства, ефективно неутрализира формалдехид, бензол и трихлоретилен. Това голямо растение също така овлажнява въздуха, което го прави незаменимо в континентален климат. Поставете растението арека близо до прозорец с южно изложение, като му осигурите достатъчно светлина. Погрижете се за него, като го поливате два пъти седмично и го пръскате с вода без хлор.

5. Хлорофитум - защита срещу въглероден оксид

Хлорофитумът помага за почистването на въздуха от различни токсини, включително формалдехид. Това растение дори частично неутрализира въглеродния окис. Препоръчително е да го поставите в кухнята, като избягвате южните прозорци. През лятото му осигурете сянка, ако е на прозорец с южно изложение. Растението се съчетава добре с пеларгониум, бегония, балсам и други растения, създавайки уютно и полезно пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com