7 перфектни начина да подготвим почвата за разсад за отлична реколта

3852
7 перфектни начина да подготвим почвата за разсад за отлична реколта
Снимка: congerdesign / Pixabay

Есента е най-доброто време да подготвите почвата в градината за отглеждане на разсад. В самото начало на живота разсадът трябва да получи всички необходими вещества от почвата. Жизнеспособните семена при оптимални температури ще покълнат активно в почвата.

В началните моменти на растеж разсадът не се нуждае от твърде плодородна почва, но е желателно да се осигури минимално количество хранителни вещества. Идеалната почва за разсад е нужно да бъде лека, пропусклива за въздух и вода, абсорбираща и задържаща влага, неутрална, умерена, плодородна и безвредна за растенията.

Каква почва да изберем за стайните растения

Растенията имат различни нужди, точно като нас. Важно е да знаете какви са тези нужди, като например различните желани количества вода,...

Торф

Подобрява структурата на почвата, задържа добре водата, пропуска въздуха, притежава бактерицидни свойства, съдържа полезни за растенията хуминови киселини.

Компост

Добре разложеният компост е отличен компонент на почвата и може да замени торфа, когато е необходимо. Важно е обаче да занаете, че преди да го използвате трябва да го пресеете и смесите с други съставки.

Почва под широколистни дървета

Как да произведете купища разсад, без да използвате почва

Ако сте върли почитатели на домашно отгледаните зеленчуци, то имаме страхотна новина за вас – направили сте правилния избор. Зн...

Може да се включи като добавка в смеси за разсад. Важно е обаче да се помисли от коя гора ще бъде използвана почвата. Полезна е почвата от смесени или широколистни гори, където растат липа, клен, трепетлика, бреза, елша, леска.

Дървени стърготини

Най-добре е да вземете стари, леко изгнили стърготини. Освен това, трябва да ги поливате със слаб 0,5% разтвор на урея, така че растенията да не страдат от липса на азот.

Пясък

Пясъкът придава рохкавост на почвата. Трябва да го използвате след почистване, изплакване от глина и отломки. За разсад е подходящ речен пясък с едри частици, изисква се малко от него - не повече от 1/5 от обема на сместа.

Тези цветя могат без проблем да зимуват на балкона

Много от любителите на цветя са изправени пред проблем, когато мястото за поставяне на растенията в апартамента стане твърде ограничено...

Минерални торове

Те са полезни за осигуряване на разсад с хранителни вещества, особено при използване на лоши субстрати. Ще ви трябва амониев нитрат, суперфосфат, калиев сулфат или сложен минерален тор.

За да могат да останат в добра кондиция семената през студения сезон, се използва закаляване. Механизмът на този метод се основава на ефекта на студа, който провокира активиране на естествения механизъм на оцеляване и поникване на растенията. Закаляването се извършва веднага след накисване на семената и преди поникване.

Тези похвати за подготовка на почвата за предстоящото засаждане на растенията са лесни за осъществяване и в същото време с голям ефект върху перфектната визия на градината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com