8 признака по листата на стайните растения, които ще ви подскажат, че нещо не е ок

13419
8 признака по листата на стайните растения, които ще ви подскажат, че нещо не е ок
Снимка: iStock

Стайните растения са често предпочитани, тъй като изглеждат лесни за отглеждане. Това е така, ако знаете как да се грижите за тях. В следващите редове ще посочим 8 признака, които издават, че не правите нещо, както трябва.

Кафяви листа

Те са нормална част от периода на растене и остаряване на цветята. Ако това са млади растения, то кафявите листа обикновено са признак за недостатъчно поливане. Когато листата са напълно изсъхнали, то трябва да ги отстраните, за да се разпредели енергията към останалите здрави.

Кафяви връхчета по листата

Ако ги забележите това е признак за липса на вода. Дори да поливате растенията, при лошо качество на почвата, която не може да задържи достатъчно добре влагата, това е напълно възможно. Може също да означава, че сте прекалили с поливането или пък саксията е прекалено малка.

Има няколко начина, с които ще можете да подобрите състоянието на цветето си: сложете гъба под цветето. Така излишната вода ще бъде поета, но когато растението има нужда от вода, ще може да си вземе нужното количество. Можете да заровите и малка бутилка с дупки в почвата. Така винаги ще има вода на разположение.

Почервеняване на листата в средата

Това е сигнал за пресищане, тъй като прекалено влажната почва създава идеалната среда за гъбични инфекции. Първоначално почервеняването ще се прояви по листата, но след това ще се разпространи по останалите части на растението. Кафе филтрите биха ви помогнали излишната вода да се оттича.

Долните листа пожълтяват

Отровни растения, които отглеждаме у дома

Какво прави стайните растения токсични? Интериорът често е пълен с различни стайни растения. Те обогатяват стаята и са чудесно допълне...

Това е напълно нормален процес при по-възрастните растения. Ако това се случва по средата на сезона или пък в по-големи количества, може да бъде признак на недостатъчен достъп до светлина, внезапен спад на температурата, студ или излагане на суша.

Не премествайте твърде често растенията си, тъй като им е нужно време да се приспособят. Ако се налага да направите разместване, то направете го постепенно – носете цветето за мас в новата зона, после за повече време и така до окончателното му преместване.

Тъмни листа с жълти полета по листата

Това е почти сигурен знак, че растението ви има гъбички. Бледо оцветените петна също могат да се развиват, ако растенията получат прекалено много слънце. Ако забележите това, отделете растението, а след това махнете болно листо, така че да се възстанови останалото растение.

Липса на цвят по върховете на листата

Какви са тайните на разкошните стайни растения?

Без да го осъзнавате може да сте поставили растенията си на диета, която е вредна за тях и ги оставя без хранителни вещества. В резулта...

Бледозелените или жълтите листа могат да бъдат липса на хранителни вещества. Добавете черупки от яйца или пък полейте цветята с водата от сварените яйца. Това ще повиши нивата на калций или калий.

Много малки листа

Това означава, че вашето растение се нуждае от повече слънце. Ако вече сте го поставили, но листата продължават да бъдат малки, то цветето трябва да бъде почистено от прах, за да не се блокират слънчевите лъчи.

Краищата на листата се извиват

Ако влажността е твърде ниска, то листата ще имат ефект къдрене. Преместете листата далеч от отвори на въздух, дори влажността да е добра. Растението ви ще страда, ако се намира до нагревател или отдушник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Не правете това с теменужките: 5 често срещани грешки в грижата за тях

Кои тънкости при отглеждане на картофи помагат за богата реколта

Кога се махат долните листа на доматите

Как да не допускаме жилкова некроза по доматите

При отглеждане на гербери в градината - ето какво не се прави

При отглеждане на чери домати на открито - за какво да внимаваме

Как да предпазим чесъна от едноименната муха

Как се прави листно торене на домати

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com