Богата реколта от домати - 5 съветва от опитните градинари

10810
Богата реколта от домати - 5 съветва от опитните градинари
Снимка: Istock

Доматите са една от най-предпочитаните градински култури. Дори начинаещите градинари ги отглеждат в градината си. Но за да е богата реколтата им, трябва да се спазват някои тънкости. И в случая не става въпрос единствено за рутинните процедури като поливане, подхранване, плевене и разкопаване на почвата. Ето и няколко полезни съвета от опитните градинари за отглеждане на изобилна реколта от този зеленчук.

Богата реколта от домати - тайните на опитните градинари

Торене с нитроамфоска - през юни то трябва да се извърши за пръв път. Разтворете 1 чаена лъжичка от съставката в 10 литра вода С получената течност полейте растенията - ще ви трябва по 1 литър разтвор за всеки храст. Повторете процедурата след 7 дни. Ако почвата е изтощена, разтворът трябва да се прилага два пъти седмично.

Прищипване - процедурата трябва да се извърши навреме, когато храстите растат повече от 4-5 см дължина. Първото прищипване се извършва, когато разсадът е трансплантиран в открита земя. След това процедурата се повтаря на всеки 10-14 дни, така че храстите няма станат твърде дебели и съответно ще изразходват повече хранителни вещества за образуване на плодовете, отколкото за листната маса.

Червен пипер за богата реколта от домати - ето какво правят опитните градинари

Не премахвайте напълно издънките, трябва да оставите пънчета от 2 см. Високите храсти задължително трябва да се прищипват, в противен случай те ще растат и ще се превърнат в малки дървета, които няма да дадат плод. В случая се прищипват, за да не расте централното стъбло на растението.

Ръчно опрашване - тази градинска култура се самоопрашва и не се нуждае от пчели. Но оранжерийните храсти се нуждаят от помощ. За да направите това, 2-3 пъти седмично трябва да разклащате цветни четки, но само при сухо време. В този случай прашецът лесно ще се разлее от плодника върху близалцето.

След това трябва да поливате растенията и да мулчирате с дървени стърготини, така че влагата да се задържи по-дълго. Проветрявайте редовно оранжерията си.

Още: Мляко за богата реколта от домати - ето какво правят опитните градинари

Пръскане с борна киселина - за да увеличите нивото на добива, по време на периода на цъфтеж на втората и третата цветна четка, напръскайте с бор. Това вещество ще подобри растежа на плодовете, както и ще ги направи по-сладки. За да приготвите разтвора, се нуждаете от 10 грама борна киселина на 10 литра вода. Пръскането се извършва два пъти в рамките на 10 дни.

Хълмиране - разгледайте стъблата на растението. Ако мехурчетата са започнали да се образуват по-близо до почвата, хълмирането трябва да се извърши за първи път, но задължително при влажна почва. Когато стъблата променят цвета си и той придобие син оттенък, трябва да извършите второ хълмиране.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com