Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

1515
Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари
Снимка: Tracy Lundgren / Pixabay

Цвеклото е една от непретенциозните градински култури. Градинарите обаче искат не само да приберат богата реколта, но и да получават големи, сочни и сладки кореноплодни зеленчуци.

За да се гарантира, че резултатите от отглеждането на растение не разочароват градинаря, той трябва да следва няколко прости процедури.

Тайните на богатата реколта от вкусно цвекло

Преди да покълнат семената, почвата в лехите трябва да се разрохка. След появата на разсад е необходимо да се разкопае почвата между редовете. Това трябва да се направи много внимателно: кълновете не трябва да се нараняват. Правилно извършената процедура е гаранция за подобряване на състоянието на корените на градинската култура.

Може ли да се яде цвекло при гастрит

Цвеклото „реагира“ добре на определен метод на поливане. Това е напояване, което прилича на дъжд. Именно с този метод на напояване шансовете за увеличаване на добива на цвекло ще бъдат максимални.

Растежът на цвеклото зависи от честотата и изобилието на поливане. Горещото и сухо време влияе негативно върху жизнените процеси на растението. Когато повърхността на почвата изсъхне, вече можете да поливате цвеклото. Най-добрият метод за поливане по метода на дъждът, освежава не само почвата и кореновата система, но и листата на растението. Повторете процедурата 3-4 пъти на сезон, като използвате 3 кофи вода на 1 m2 земя.

Състоянието на растението също се подобрява благодарение на процедура като „солено“ поливане. Добавете 1 супена лъжица сол в кофа, пълна с вода.  Резултатът е течност, с която трябва да се полива цвеклото. Благодарение на тази „обработка“ кореноплодните зеленчуци ще станат по-сладки.

Почистването на терена от плевели и трева е задължително. Необходимо е системно да се разкопава и мулчира почвата, за да се намали честотата на поливане на почвата.

Можете да получите добра реколта само с правилна грижа. Това включва и третиране срещу листни въшки, които са в състояние да унищожат реколтата.

Грижата за цвеклото е невъзможна без систематично хранене с торове. Органичните добавки са основни за отглеждането на кореноплода. Използвайте азотни торове (птичи тор) в комбинация с оборски тор (1: 8).

Струва си да се отбележи, че преди да съхранявате цвеклото, е необходимо да отрежете върховете. Върховете се отрязват под лек ъгъл, като се оставя около 1 см. Разчупването и усукването на върховете не е препоръчително! Също така, страничните корени и опашката се отстраняват от кореновата култура на растението, като се запазват само 6-7 cm.

Знаете ли какво лекува червеното цвекло?

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com