Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броколи в градината: Признаци, че реколтата е готова за събиране

25 септември 2023, 16:12 часа

Ако сте се справили успешно в отглеждане на броколито през горещите дни във вашата градина, значи е време да се радвате на успеха от своя труд. Продължете да четете, за да разберете какви са признаците, че зеленчукът е готов за прибиране и кога да започнете.

Признаци, че броколите са готови за прибиране на реколтата

Има няколко основни признака, на които да обърнете внимание, за да разберете дали броколито е готово за прибиране.

Грижа за БРОКОЛИ за успешна реколта в домашната градина

- Има глава – Първият знак кога да берете броколи е най-очевидният - трябва да имате първоначалната глава. Главата трябва да е твърда и стегната.

- Размер на главата – главата на броколите обикновено е с широчина 10 до 18 см, когато дойде време за прибиране на реколтата. Но все пак не гледайте само това, а проверете и за останалите признаци.

- Размер на цветчето – Гледайте размерът на цветчето – обикновено това е най-добрият индикатор. Когато цветчетата по външния ръб на главичката станат с размера на кибритена глава, тогава можете да започнете да берете броколи от това растение.

- Цвят – Обърнете внимание на цвета на цветчетата. Те трябва да са наситено зелени. Ако видите дори малко жълто – незабавно съберете броколито.

Често срещани проблеми при отглеждане на БРОКОЛИ в градината

Как да берете броколи?

Когато главата ви от броколи е готова за прибиране, използвайте остър нож и отрежете главата на броколите от растението. Отрежете стъблото на главата на 12,5 см под главата. След като сте прибрали основната глава, можете да продължите да прибирате и страничните издънки.

Броколито е много полезно за цялостното здраве, така че заслужено има място на вашата трапеза директно от домашната градина.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес